Η ιστορία και η συνταγή του Rob Roy

Πώς θα φτιάξεις την καλύτερη εκδοχή του σκωτσέζικου Manhattan.

Το Rob Roy είναι ουσιαστικά το Manhattan για τους fans του σκωτσέζικου ουίσκι. Σε αυτό το cocktail αποθεώνεται η γεύση της τύρφης, με το ίδιο το ποτό να αποτελεί ένα από τα πιο πρακτικά και εύκολα προς άμεση παρασκευή στο σπίτι. Απαιτεί μόλις τρία υλικά -ουίσκι, βερμούτ και bitters- και αφήνει μπόλικα περιθώρια πειραματισμού. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τόσο blended όσο και single malt ουίσκι. Η επιλογή σου όμως θα καθορίσει τον χαρακτήρα του τελικού αποτελέσματος, χωρίς να αλλοιώσει τις βασικές απαρχές της φυσιογνωμίας του.

Η ιστορία

Ο Rob Roy ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Για την ακρίβεια ονομαζόταν  Robert Roy MacGregor. Γεννήθηκε στα Highlands στις 7 Μαρτίου του 1671 και από μικρός εντάχθηκε στον κόσμο της παρανομίας, δρώντας ως ληστής. Από παράνομος, εξελίχθηκε αργότερα σε λαϊκό ήρωα για τους Σκωτσέζους, εμπνέοντας μάλιστα τον Walter Scott να γράψει γι' αυτόν την ομώνυμη νουβέλα που τον παρουσιάζει σαν μία νέα εκδοχή του Ρομπέν των Δασών. Το cocktail που φέρει το όνομά του φτιάχτηκε για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria, στη Νέα Υόρκη, το 1894. Οι bartenders του hotel bar θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να γιορτάσουν την πρεμιέρα της οπερέτας Rob Roy, που είχε γραφτεί από τον Henry Louis Reginald De Koven και έκανε πρεμιέρα εκείνη την εποχή στο Broadway. Πλέον, θεωρείται ένα από τα κλασικότερα ποτά κι ας μην αναγράφεται στα μενού. Δεν υπάρχει άνθρωπος εντός μπάρας που να μην γνωρίζει πώς να το φτιάξει.

Η συνταγή

Υλικά 

  • 1 μεζούρα σκωτσέζικο blended ουίσκι
  • 4/5 μεζούρας γλυκό βερμούτ
  • 2 σταγόνες Angostura bitters

Εκτέλεση

Αναμιγνύεις το ουίσκι, το βερμούτ και τα bitters σε mixing glass, μαζί με θρυμματισμένο πάγο.

Η ιστορία και η συνταγή του Rob Roy

Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail.

ΣΥΝΤΑΓΗ ROB ROY 2

Γαρνίρεις με μία φλούδα λεμονιού.

ΣΥΝΤΑΓΗ ROB ROY 3

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις τα Aviation, Rum Runner, Tom CollinsHurricane και Dark and Stormy.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.