Τρία σπουδαία spirits, τρία νόστιμα cocktails για τις γιορτές

Μερικές αφορμές boozy ενθουσιασμού και festive πίνειν, με βάση τρία πολύ εκλεκτά ποτά.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Δεκεμβρίου 2022

Τα cocktails πρέπει να είναι εύκολα στην παρασκευή τους. Τα cocktails πρέπει να είναι διασκεδαστικά. Πάνω από όλα όμως, τα cocktails πρέπει να είναι νόστιμα. Η χαρά της όλης διαδικασίας δεν αφορά το ποτό από μόνο του αλλά το όλο τελετουργικό, από τη δημιουργία μέχρι την κατανάλωση. Το πόσο απολαμβάνεις κάτι απλό και ταυτόχρονα υπέροχο, με τους ανθρώπους που έχεις κοντά σου. Μερικές στιγμές ηρεμίας σε έναν εξωφρενικά γρήγορο κόσμο, μέσα στον οποίο όλοι ζούμε. Πρόκειται για την ενίσχυση μίας παλιάς φιλίας ή τη δημιουργία μίας νέας. Δε δημιουργείς ποτά, δημιουργείς αναμνήσεις. 

Δύσκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς καλύτερα το ritual του cocktail making στο σπίτι, όσο το παραπάνω απόσπασμα από το εξαιρετικό βιβλίο "The Joy of the Cocktail" των Pete Hunderup και Shanna Hunderup. Το καταφέρνει τόσο εύκολα, όσο ένας επαγγελματίας bartender χειρίζεται το σέικερ. 

Ευτυχώς, δε χρειάζεται να είσαι τέτοιος για να κατορθώσεις να φτιάξεις (τουλάχιστον) αξιοπρεπή cocktails στο σπίτι, με τρόπο τέτοιο που σίγουρα θα εντυπωσιάσεις τους συνδαιτυμόνες σου - πιθανότατα και τον ίδιο σου τον εαυτό. Προφανώς, η επιλογή του ποτού βάσης είναι εκείνη που πολύ συχνά κάνει τη διαφορά. Το Esquire επιλέγει για σένα τρία spirits που αξίζουν της προσοχής σου και μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο solo όσο και σε μερικά από τα πιο κλασικά των cocktails. 

Diplomatico 

Γεννήθηκε στη Βενεζουέλα το 1959, με την ίδρυση του αποστακτηρίου DUSA. Ο ξεχωριστός του χαρακτήρας πυροδότησε τη διεθνή αναγνώριση του και έτσι πλέον, το Diplomatico είναι νο.1 super premium και νο.2 premium ρούμι σε πωλήσεις παγκοσμίως. Κατέχει τον τίτλο προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης "Ron de Venezuela" DOC και είναι ένα από τα πλέον βραβευμένα ρούμια στον κόσμο, με συνολικά 54 διεθνή βραβεία. Η κύρια σειρά του Diplomatico αποτελείται από το Tradition Range με τα Reserva Exclusiva, Mantuano, Planas και Seleccion De Familia, και σε μεγαλύτερες παλαιώσεις συναντάμε το Prestige Range με τα περιβόητα Single Vintage και Ambassador.

Τρία σπουδαία spirits, τρία νόστιμα cocktails για τις γιορτές

Το Diplomatico Reserva Exclusiva είναι ένα κομψό και πολύπλοκο ρούμι που δημιουργήθηκε από το πιο αγνό "μέλι" ζαχαροκάλαμου της Βενεζουέλας. Έχει τεράστια ποσόστωση σε ρούμι αποσταγμένο σε χάλκινους αποστακτήρες μονής απόσταξης και είναι παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια για περίπου 12 χρόνια. Διαθέτει μοναδικό σώμα και άριστη ισορροπία με έντονη και γλυκιά επίγευση - διόλου τυχαία, σημείο αναφορά για τους λάτρεις και γνώστες του ρουμιού παγκοσμίως. Αποτελεί μια γευστικότατη πρόταση για όλες τις ώρες και τις περιστάσεις καθώς επίσης και εξαιρετική ιδέα για δώρο. Συνδυάζεται άψογα με ποιοτική σοκολάτα, ιδανικά γύρω στο 70% κακάο (αλκοόλ 40%). 

The Busker

"Βusker" σημαίνει καλλιτέχνης του δρόμου (μουσικός, ηθοποιός κλπ). Αυτός ο όρος επιλέχθηκε για να βαφτίσει το νέο brand ιρλανδέζικου whiskey, που μπορεί να είναι "νεαρό" αλλά διαθέτει πλούσια γεύση και σε αρώματα. Παράγεται στο αποστακτήριο Royal Oak Distillery (4ο μεγαλύτερο σε όγκο παραγωγής ουίσκι στην Ιρλανδία), το οποίο θεωρείται πρωτοποριακό, γιατί είναι το πρώτο στη χώρα που παράγει όλους τους τύπους ιρλανδέζικου whiskey, σε μία ιδιόκτητη εγκατάσταση. Εξαιρετική επιλογή για όλες τις ώρες και περιστάσεις, καθώς ο χαρακτήρας του με τις πολλές εκφράσεις σε βάζει από μόνος του σε διαδικασία γευσιγνωσίας.

Cocktails στο σπίτι με Diplomatico, Eliajh Craig και Busker 3

Το The Busker Triple Cask Triple Smooth έχει υψηλή περιεκτικότητα του σε single malt, που μαζί με την παλαίωση τους σε βαρέλια bourbon, sherry και marsala, δίνει αρώματα από τροπικά φρούτα και βανίλια. Στο στόμα είναι γλυκόπιοτο και μαλακό, με νότες γλυκών μπαχαρικών και σοκολάτας, που διαδέχεται μία ισορροπημένη, ελαφρώς γλυκιά επίγευση (αλκοόλ 40%).

Elijah Craig

Ήδη από το μακρινό 1783, στις όχθες του ποταμού Ohio, λειτουργεί το αποστακτήριο Heaven Hill - ίσως το πρώτο εμπορικό αποστακτήριο στο Kentucky. Ο Ιρλανδός μετανάστης Evan Williams, που είχε εγκατασταθεί στην περιοχή και καλλιεργούσε καλαμπόκι, ήταν ο άνθρωπος πίσω από τη δημιουργία του. Τα αμερικανικά ουίσκι του ξεχώρισαν για τον γεμάτο χαρακτήρα τους αλλά και τον υποτυπώδη τρόπο παραγωγής. Σήμερα, είναι το δεύτερο σε πωλήσεις αποστακτήριο bourbon στον κόσμο αλλά πρώτο ανάμεσα σε αυτά που έχουν ένα σημείο παραγωγής. To Elijah Craig αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο προϊόν του και είναι αφιερωμένο στον ομώνυμο ιερέα, εκπαιδευτικό και αργότερα επιχειρηματία των αρχών του 19ου αιώνα, που κατά πολλούς θεωρείτε ο πατέρας του bourbon. 

Cocktails στο σπίτι με Diplomatico, Eliajh Craig και Busker 6

To Elijah Craig Small Batch είναι ένα premium bourbon υψηλής ποιότητας και μικρής παραγωγής σε κάθε παρτίδα, με δυνατό χαρακτήρα, εξαιρετική γεύση και δυνατά αρώματα. Στη μύτη βγάζει νότες βανίλιας, γλυκών φρούτων και μέντας, με το στόμα του να χαρακτηρίζεται από ένα απαλό, ζεστό, ευχάριστα καπνιστό και μπαχαρώδες σώμα, που ακολουθείται από μία μακρά και γλυκιά επίγευση. Η παλαίωση του είναι μεταξύ 8 και 12 ετών, με το μεγαλύτερο ποσοστό του να είναι 10 έως 12.

Rum Old Fashioned με Diplomatico Reserva Exclusiva

Cocktails στο σπίτι με Diplomatico, Eliajh Craig και Busker 5

Υλικά

  • 60 ml Diplomatico Reserva Exclusiva
  • 10 ml σιρόπι ζάχαρης
  • 2 σταγόνες Angostura Bitters

Εκτέλεση

  1. Προσθέτεις τα υλικά σε mixing glass με πάγο και αναδεύεις.
  2. Σουρώνεις σε old fashioned ποτήρι με πάγο.
  3. Γαρνίρεις με φλούδα πορτοκαλιού και ένα κομμάτι σοκολάτας.

Whiskey & Ginger Ale με Busker Triple Cask Triple Smooth 

Cocktails στο σπίτι με Diplomatico, Eliajh Craig και Busker 1

Υλικά

  • 50 ml The Busker Blended
  • 2 σταγόνες Angostura Bitters
  • Ginger Ale

Εκτέλεση

  1. Σε ένα highball ποτήρι με πάγο, βάζεις το ουίσκι.
  2. Προσθέτεις τα bitters.
  3. Απογεμίζεις με ginger ale. 
  4. Γαρνίρεις με μία σφήνα lime.

Old Fashioned με Elijah Craig

Cocktails στο σπίτι με Diplomatico, Eliajh Craig και Busker 7

Υλικά

  • 60 ml Elijah Craig Small Batch
  • 10 ml σιρόπι ζάχαρης
  • 2 σταγόνες Angostura Bitters

Εκτέλεση

  1. Προσθέτεις τα υλικά σε mixing glass με πάγο και αναδεύεις.
  2. Σουρώνεις σε old fashioned ποτήρι με πάγο.
  3. Γαρνίρεις με φλούδα πορτοκαλιού.

 


Info

Τα Diplomatico , The Busker και Elijah Craig εισάγονται στην Ελλάδα από την Concepts SA.

Απολαύστε υπεύθυνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr