Ο μύθος του Vesper Martini, του αγαπημένου cocktail του James Bond

Shaken, not stirred.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 05 Νοεμβρίου 2018

"Γεννήθηκα ένα βράδυ, ένα βράδυ γεμάτο καταιγίδες" θα πει η Vesper Lind για να εισάγει ιδανικά τον εαυτό της στις σελίδες του Casino Royale (1953). Η εμβληματική femme fatale υπήρξε η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να κάνει τον πράκτορα 007 να την ερωτευτεί στα εξήντα χρόνια της ιστορίας του. Δυστυχώς όμως η σχέση δεν κράτησε πολύ, μιας και η Lind -όπως βλέπουμε στη μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη- αφού πρώτα τον πρόδωσε, πέθανε πρόωρα αφήνοντας ένα ανεπούλωτο τραύμα στην καρδιά του Bond.

Εκείνος προχώρησε τη ζωή του βρίσκοντας έναν τρόπο για να την έχει πάντα μαζί του: ονόμασε το αγαπημένο του cocktail προς τιμήν της. Κάπως έτσι πήρε το όνομά του το Vesper Martini, το ποτό που έχουν τιμήσει κατά σειρά εμφάνισης όλοι ανεξαιρέτως οι James Bond (Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan, Daniel Craig).

Ο μύθος του Vesper Martini, του αγαπημένου cocktail του James Bond

Ποιος όμως είναι ο εφευρέτης της αγαπημένης συνταγής του πράκτορα; Ο Ian Flemming είχε κι ο ίδιος πολλά κοινά στοιχεία με τον ήρωά του: πρώην πράκτορας, γυναικάς και πότης έδειχνε μία ιδιαίτερη προτίμηση στα δυνατά κι έντονα cocktails. "Τρεις δόσεις gin, μία βότκα και μισή από Kina Lillet" λέει ο 007 στο λογοτεχνικό του ντεμπούτο, φανερά επηρεασμένος από τον δημιουργό του. Η φράση όμως που θα έκανε θρυλικό το συγκεκριμένο (Shaken, not stirred) δεν θα έρθει παρά στο επόμενο βιβλίο Live and Let Die (1954) ενώ αντίστοιχα το σινεμά θα έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1964 και το Goldfinger.

Πέρα όμως από τη δοσολογία υπάρχουν και κάποιες μικρές, απαράβατες λεπτομέρειες που το κάνουν πολύ ξεχωριστό. Οφείλει, φυσικά, να είναι πάντοτε shaken και ποτέ stirred, σερβίρεται στο πολύ χαρακτηριστικό ποτήρι κι έρχεται πάντα μαζί με μία λεπτή φέτα λεμόνι που τη στύβεις ελάχιστα για να δώσει τα αρώματά της.

Βέσπερ Μαρτίνι

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως η αυθεντική συνταγή του cocktail δεν μπορεί πια να αναπαραχθεί ακριβώς, αφού το Kina Lillet δεν παράγεται πια. Έτσι, αναγκαστικά, χρησιμοποιείται ένα άλλο βερμούτ (το Lillet Blond) στη θέση του. Είναι όμως λογικό κάποια πράγματα να έχουν αλλάξει: ο πράκτορας γεννήθηκε στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, σε έναν κόσμο που πια αποτελεί παρελθόν. Κατάφερε, όμως, να είναι διαχρονικός παρ όλες τις σαρωτικές αλλαγές. Ακριβώς, δηλαδή, όπως και το αγαπημένο του cocktail: το Vesper Martini που μοιάζει πάντοτε σύγχρονο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μετά το Baba Au Rum, το InLoveAgain

Στο μικρό αδερφάκι του Baba Au Rum θα βρεις γλυκά εμπνευσμένα από την cocktail culture, ποιοτικό καφέ και brunch καθώς και φυτά για τον χώρο σου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτή την εβδομάδα, πίνουμε Negroni

Η καλύτερη χρήση του Campari που έγινε ποτέ και μία αφορμή να βοηθήσεις έναν σημαντικό σκοπό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Γιατί η Coca Cola των McDonald's έχει καλύτερη γεύση

Δεν είναι η ιδέα μας. Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στο κέντρο της Αθήνας, ένα μπαρ σερβίρει μπροστά από ένα άλλο μπαρ

Κάτι συμβαίνει στην Πετράκη και το The Bar In Front Of The Bar 'ευθύνεται' σε μεγάλο βαθμό γι' αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ο David Adjaye και η φιάλη του παλαιότερου single malt

Το Gordon & MacPhail Generations 80 ετών δεν θα μπορούσε να έχει ιδανικότερο packaging.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η ιστορία και η συνταγή του Espresso Martini

Κάτι για να σε ξυπνήσει και να σε ταρακούνησει.

Γραφει Μπαμπης Δουκας