Όπως ασφαλώς θα γνωρίζεις, η τεκίλα δεν είναι το μόνο αναγνωρίσιμο spirit του Μεξικό, καθώς τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει όλο και περισσότερο το mezcal ενώ αποστάγματα όπως το avila και το sotol κάνουν με δειλά βήματα την εμφάνισή τους στην παγκόσμια αγορά. Θα επικεντρωθούμε ωστόσο στο mezcal και σε ένα από τα κορυφαία cocktails που μπορείς να φτιάξεις με βάση αυτό.
Το mezcal παράγεται σε διαφορετικές περιοχές του Μεξικού σε σχέση με την τεκίλα (συγκεκριμένα στις Oaxaca, Durango, Guanajuato, Guerrero, San Luis Potosi, Tamaulipas, Zacatecas και Michoacan) ενώ μπορεί να αποσταχθεί και από τα 30 είδη αγαύης. Είναι πιο τραχύ από τον "ομόσταυλό" του ενώ η παραγωγή του δεν είναι πάντα πλήρως ελεγχόμενη.
Έχει αρκετά πιο καπνιστή γεύση, καθώς οι pinas της αγαύης "καίγονται" για περίπου 3 ημέρες σε καλυμμένη τρύπες μέσα στο έδαφος. Η λέξη mezcal προέρχεται από τη διάλεκτο Nahuatl, που μιλούσε η φυλή Nahua - οι πρόγονοι των σημερινών Μεξικανών και μεταφράζεται ως "καλοψημένη αγαύη".
Η συνταγή του Nuestra Mezcal Mule
Υλικά
- 1 μεζούρα mezcal
- 1/3 μεζούρας χυμό lime
- ginger ale
- ένα κομμάτια πιπεριάς τσίλι
- μία φέτα γκρέιπφρουτ
Εκτέλεση
- Ρίχνεις το mezcal και τον χυμό lime απευθείας σε ένα χαμηλό ποτήρι.
- Προσθέτεις πάγο και συμπληρώνεις με ginger ale.
- Γαρνίρεις με την πιπεριά και τη φέτα γκρέιπφρουτ.
Διάβασε ακόμη για τον πλήρη οδηγό για το amaro, την επανάσταση της ελληνικής μικροζυθοποιίας και τον πόλεμο του Aperol Spritz.