Μετά την τεκίλα και το mezcal, ας υποδεχτούμε το avila

Ποιο είναι το νέο απόσταγμα αγαύης που μπαίνει με φιλοδοξίες στην αγορά.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 13 Δεκεμβρίου 2018

Μέχρι τώρα γνώριζες την τεκίλα, το mezcal άντε και δύο-τρία ακόμη αποστάγματα αγαύης όπως το sotol ή η bacanora. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να μάθεις και το πιο πρόσφατο ποτό που σχετίζεται με την αγαύη, το avila. Πρόκειται για ένα spirit που θυμίζει αρκετά τεκίλα και είναι προϊόν 100% από μπλε αγαύη. Σε αντίθεση με την τεκίλα, φτιάχνεται μόνο στην πολιτεία Μορέλος, στα νότια του Μεξικού και αποτελεί μια νέα κατηγορία ποτού, που λανσάρει η Revel Spirits. 

Εν αντιθέσει με τις περιοχές που παράγουν τεκίλα και οι φυτείες αγαύης βρίσκονται σε αυτές για πάνω από 400 χρόνια, εδώ έχουν υπάρξει νέες καλλιέργειες (συγκεκριμένα, από το 2012) στα πλούσια, αλκαλικά εδάφη του Μορέλος.

Μετά την τεκίλα και το mezcal, ας υποδεχτούμε το avila

Όπως και η τεκίλα, διαχωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες (μέχρι στιγμής), τις blanco, reposado και anejo και η γεύση της περιγράφεται ως απαλή, με ελαφρώς καπνιστό προφίλ - κάτι σαν υβρίδιο μεταξύ των δύο αρχηγών της agave industry.  

Πίσω από τo avila βρίσκονται οι Jacqui Thompson και Micah McFarlane, που εργάζονται στη μουσική βιομηχανία των ΗΠΑ, αλλά κυρίως ως λάτρεις των αποσταγμάτων αγαύης είπαν να ασχοληθούν σοβαρά με τον συγκεκριμένο κλάδο. Μάλιστα, βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με την μεξικανική κυβέρνηση προκειμένου να διευρύνουν τις εγκαταστάσεις τους και να συμπεριλάβουν με ακόμη πιο ενεργό ρόλο τις τοπικές κοινωνίες στην παραγωγή.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Revel Spirits (@revelspirits) on

To avila λανσαρίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο και πλέον κυκλοφορεί σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, αποτελώντας μία από τις εναλλακτικές που αναζητούν οι απανταχού φίλοι της αγαύης. Μένει να δούμε αν θα αντέξει στο χρόνο και ασφαλώς αν θα κάνει αντίστοιχο γκελ με το mezcal. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796

Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Hennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025

Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.