Ο πόλεμος του Aperol Spritz
Οι New York Times ξεκίνησαν τη διαμάχη σχετικά με το δημοφιλέστερο aperitif του πλανήτη. Το ίντερνετ απάντησε. Τελικά, είναι καλό ή κακό το Aperol Spritz;
Την προηγούμενη εβδομάδα, ένα κείμενο των New York Times προκάλεσε αντιδράσεις στον κόσμο των απανταχού foodies και drinkers. Αιτία; Η (κάτι παραπάνω από) αυστηρή κριτική για το Aperol Spritz - μία ακόμη αμφιλεγόμενη θέση ενός εκ των κορυφαίων δημοσιογραφικών οργανισμών του πλανήτη, μετά την περίφημη συνταγή για παστίτσιο που έγινε viral τον περασμένο Ιανουάριο.
"The Aperol Spritz Is Not a Good Drink" είναι ο τίτλος της συγκεκριμένης κριτικής και από εκεί ξεκινά το πρόβλημα. Προχωρώντας στο κείμενο αναφέρεται αυτολεξεί πως "The popular, Instagram-friendly apéritif drinks like a Capri Sun after soccer practice on a hot day. Not in a good way" (σ.σ. η αναφορά γίνεται για το brand φρουτοχυμών Capri Sun που κυκλοφορούσε σε αλουμινένιο σακουλάκι και είχε ιδιαιτέρως συμπαγή σύσταση) και πως συνήθως χρησιμοποιείται για την παρασκευή του χαμηλής ποιότητας prosecco, σόδα και μία τεράστια φέτα πορτοκάλι. Κερασάκι στην τούρτα η πεποίθηση ότι η δημοφιλία του Aperol Spritz οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μία εξαιρετικά επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια της Campari. Αναφέρονται επίσης κάποια πράγματα για την ιστορία του ποτού και φιλοξενούνται οι απόψεις της Katie Parla (μίας Αμερικανίδας που ζει στη Ρώμη και φέρεται να προτιμά άλλου είδους ποτά της κατηγορίας και κάποιες παραλλαγές του Spritz) και της Natasha David (ιδιοκτήτριας του νεοϋορκέζικου μπαρ Nitecap).
Για να είμαστε δίκαιοι, ας θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Όπως συμβαίνει και στις περισσότερες περιπτώσεις cocktails, αν κάποιο ή κάποια από τα συστατικά του ποτού είναι χαμηλής ποιότητας, το ίδιο θα συμβεί και με το τελικό προϊόν. Το πρόβλημα μπορεί να είναι το ίδιο το Aperol: Ένα ποτό που κατατάσσεται στα λικέρ ( πιο συγκεκριμένα στα amari, τα ιταλικά γλυκόπικρα λικέρ), περιέχει μεταξύ άλλων βότανα όπως τζεντιάνα, ραβέντι και κιγχόνη και εκχυλίσματα πορτοκαλιού, με αποτέλεσμα η γεύση του να είναι πολύ συγκεκριμένη. Κάποιοι τη λατρεύουν, κάποιοι τη μισούν.

Το Aperol Spritz είναι στην ουσία ότι οι Guinness για μία ιρλανδική pub ή παγωμένη μία Budweiser κατά τη διάρκεια των play-offs του ΝΒΑ για τους Αμερικανούς: Είναι αυτό που είναι. Στην Ιταλία και στα περισσότερα τουριστικά της μέρη κατά πάσα πιθανότατα δεν θα πιεις αξιοπρεπή Spritzes. H spritz culture όμως δεν είναι κάτι κακό: Συνδέεται με χαλαρά απογεύματα, κουβέντες με φίλους και ποτά που δεν θα σε καταστήσουν εντελώς σκουπίδι μετά το τρίτο ή το τέταρτο ποτήρι, ενώ πάντοτε συνοδεύονται με κάποια bites.
Το Twitter πήρε θέση -κατά συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της Rebekah Peppler που υπογράφει το κείμενο- ενώ και σημαντικοί άνθρωποι του spirits industry δεν έμειναν αμέτοχοι. Οι απόψεις που ακούστηκαν επί του θέματος ήταν πολλές (όπως αυτή του Grub Street, που υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο, τιτλοφορούμενη "Entire Internet Agrees Aperol Spritz Is, in Fact, Good").
If the question is "Is Aperol Spritz the best kind of spritz?" the answer is obviously no. I'm all for experimenting with different aperitivo liqueurs. But the Aperol Spritz is the gateway spritz. It's the spritz you can get even when you're at a shitty bar. AND IT TASTES GOOD!
— Esther Mobley (@Esther_mobley) May 9, 2019
go — and i can't emphasize this enough — fuck yourself https://t.co/bPuaTzZO9f
— Rachel Sanders (@rachelysanders) May 9, 2019
Is this a Bret Stephens column? Also, there is no such thing as a bad capri sun after soccer practice on a hot day. https://t.co/GMk0CzCR1p
— Jackie Alemany (@JaxAlemany) May 9, 2019
i've been having lots of issues with @nytimes lately but this is literally the last straw https://t.co/8oSGFNEdfd
— Aziza Kasumov (@aziza_kasumov) May 9, 2019
NO-ONE ASKED https://t.co/71PgE9Bprk
— Mollie Goodfellow (@hansmollman) May 9, 2019
Θα προτιμήσουμε να κρατήσουμε τα λόγια του Naren Young, ιδιοκτήτη και head bartender στο Dante του West Village (ένα μπαρ το οποίο φημίζεται ιδιαιτέρως για τα aperitivi του): "Για να καταλάβω, το ίδιο μέσο πριν λίγο καιρό είχε φιλοξενήσει δημοσίευμα με τίτλο There's a reason you're drinking so much Aperol Spritz. Και τώρα δημοσιεύει κριτική για το ίδιο ποτό με τίτλο The Aperol Spritz Is Not A Good Drink. Νομίζω ότι πρόκειται για ανοησίες. Αν δεν σου αρέσει το Aperol Spritz, τότε κάτι κάνεις λάθος στη ζωή σου. Βλακείες".
Αν συμφωνείς με τα γραπτά των New York Times μπορείς να δοκιμάσεις άλλα ποτά όπως το Negroni ή το Bellini. Αν πάλι δεν είσαι πρόθυμος να κόψεις το Aperol Spritz, ορίστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτό.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
St-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις
Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796
Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληHennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025
Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.