Έτσι θα πιεις mezcal σαν βέρος Μεξικανός

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να απολαύσεις τον θησαυρό της αγαύης, σύμφωνα με έναν expert.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 07 Σεπτεμβρίου 2018

Μezcal: Όπως και η τεκίλα, είναι ένα από τα αποστάγματα της αγαύης. Παράγεται σε διαφορετικές περιοχές του Μεξικού σε σχέση με την τεκίλα (συγκεκριμένα στις Oaxaca, Durango, Guanajuato, Guerrero, San Luis Potosi, Tamaulipas, Zacatecas και Michoacan) ενώ μπορεί να αποσταχθεί και από τα 30 είδη αγαύης.

Είναι πιο τραχύ από τον "ομόσταυλό" του ενώ η παραγωγή του δεν είναι πάντα πλήρως ελεγχόμενη.

Έτσι θα πιεις mezcal σαν βέρος Μεξικανός

Τo καπνιστό spirit αποτελεί όλο περισσότερο αγαπημένο συστατικό για τις cocktail lists των bartenders ωστόσο ο αυθεντικός τρόπος για να το απολαύσεις πραγματικά είναι ένας: σκέτο. Η γεύση του mezcal μπορεί να είναι από έντονα μεταλλική έως απαλά ανθική και γήινη.

"Ότι κι αν έχετε στο μυαλό σας, μην το πυροβολείτε με άλλα συστατικά" υποστηρίζει ο Marco Ochoa, ιδιοκτήτης του Mezcaloteca, ενός από τα πιο γνωστά mezcal bar στην Oaxaca. Αντιθέτως, προτείνει αρχικά να απολαύσεις τα αρώματά του -όπως ακριβώς θα έκανες με ένα ποτήρι κρασί- και έπειτα να πιεις μια μικρή γουλιά, περιστρέφοντας το ποτό μέσα στο στόμα σου. Αυτό θα βοηθήσει τον ουρανίσκο σου και θα επιτρέψει στην αίσθηση της γεύσης να προσαρμοστεί στο αρχικό "κάψιμο" από το αλκοόλ.

ΜΕΣΚΑΛ 1

Με την επόμενη -κανονική πια- γουλιά θα είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις το πλούσιο φάσμα γεύσεων του mezcal: φρούτα, μπαχαρικά, καπνός, ξύλο και γη. Ή διαφορετικά "καλωσήρθες" στη μαγεία του συγκεκριμένου spirit.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες