Μετά την τεκίλα και το mezcal, το sotol

Ένα ακόμη μεξικάνικο απόσταγμα που αναμένεται να απασχολήσει σοβαρά τον κόσμο των spirits.

Πριν περίπου από ένα έτος, το Forbes έγραψε για το νέο "καυτό" απόσταγμα του Μεξικό, που θα κάνει άπαντες να ξεχάσουν την τεκίλα. Έναν χρόνο μετά, το sotol μοιάζει να έχει ξεκινήσει τη δική του επανάσταση, με την παραγωγή να αυξάνεται αισθητά και τη ζήτηση να παρουσιάζει εξίσου ανοδικές τάσεις, ειδικά από την πάντοτε απαιτητική αγορά των ΗΠΑ. 

Το βασικό συστατικό του sotol είναι το ομώνυμο φυτό (η επιστημονική του ονομασία είναι Dasylirion wheeleri), που συναντάται στο Μεξικό, καθώς και στις πολιτείες της Αμερικής, Νέο Μεξικό και Τέξας. Δεν προέρχεται δηλαδή από την αγαύη όπως η τεκίλα και το mezcal. Κυρίως όμως βρίσκεται σε αφθονία στην έρημο της Chihuahua - της πολιτείας στην οποία θεωρείται το επίσημο ποτό και που ασφαλώς γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή.

Μετά την τεκίλα και το mezcal, το sotol
ΣΟΤΟΛ ΜΕΞΙΚΟ
ΣΟΤΟΛ ΠΙΝΑΣ

Ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνεται θυμίζει εκείνον του mezcal, με το στέλεχος του φυτού που βρίσκεται μέσα στο έδαφος (piña) να ψήνεται, να ζυμώνεται και στη συνέχεια να αποστάζεται. Συναντάται συνήθως με 35-45% ABV και η γεύση του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κάτι ανάμεσα σε τραγανή τεκίλα και έξτρα καπνιστό mezcal, με αρκετά γήινα χαρακτηριστικά και funky αρώματα (πεύκο, μέντα, ευκάλυπτος κ.α.).

ΣΟΤΟΛ ΠΟΤΟ

Είναι ένα αρκετά "καθαρό" spirit, με βοτανικά αρώματα και βαθιά πολυπλοκότητα. Ο διαχωρισμός του σε κατηγορίες θυμίζει εκείνον της τεκίλα. Έτσι υπάρχει το sotol της κατηγορίας Plata (με καθαρό, διάφανο χρώμα), που δεν παλαιώνει καθόλου σε βαρέλι και εμφιαλώνεται απευθείας, της κατηγορίας Reposado (με κίτρινο χρώμα που πολύ συχνά μπορεί να έχει και κάποιες πράσινες ανταύγειες), που ωριμάζει μέχρι 12 μήνες και το Añejo (με εμφανές πιο σκούρο χρώμα), που παραμένει στο βαρέλι για τουλάχιστον 1 χρόνο.

Στο Μεξικό συνηθίζουν να το προτείνουν σκέτο, σε σφηνοπότηρο ή ως συνοδευτικό μπύρας. Υπάρχουν επίσης πολλά infused sotol (με μπαχαρικά, φρούτα ή βότανα) που ονομάζονται curados και μπορούν να σερβιριστούν με πάγο σαν long drinks. 

Κάποια brands που πρέπει να γνωρίζεις

  • Sotol Por Siempre
  • Hacienda De Chihuahua
  • Ocho Cientos Reposado Sotol
  • Fabriquero
  • Don Cuco
  • La Higuera 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sotol Por Siempre (@sotolporsiempre) on


Δες ακόμη έναν πλήρη οδηγό για το Amaro και την ιστορία του Baijiu, του δημοφιλέστερου ποτού για το οποίο δεν είχες ακούσει ποτέ. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες