Μετά την τεκίλα και το mezcal, το sotol

Ένα ακόμη μεξικάνικο απόσταγμα που αναμένεται να απασχολήσει σοβαρά τον κόσμο των spirits.

Πριν περίπου από ένα έτος, το Forbes έγραψε για το νέο "καυτό" απόσταγμα του Μεξικό, που θα κάνει άπαντες να ξεχάσουν την τεκίλα. Έναν χρόνο μετά, το sotol μοιάζει να έχει ξεκινήσει τη δική του επανάσταση, με την παραγωγή να αυξάνεται αισθητά και τη ζήτηση να παρουσιάζει εξίσου ανοδικές τάσεις, ειδικά από την πάντοτε απαιτητική αγορά των ΗΠΑ. 

Το βασικό συστατικό του sotol είναι το ομώνυμο φυτό (η επιστημονική του ονομασία είναι Dasylirion wheeleri), που συναντάται στο Μεξικό, καθώς και στις πολιτείες της Αμερικής, Νέο Μεξικό και Τέξας. Δεν προέρχεται δηλαδή από την αγαύη όπως η τεκίλα και το mezcal. Κυρίως όμως βρίσκεται σε αφθονία στην έρημο της Chihuahua - της πολιτείας στην οποία θεωρείται το επίσημο ποτό και που ασφαλώς γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή.

Μετά την τεκίλα και το mezcal, το sotol
ΣΟΤΟΛ ΜΕΞΙΚΟ
ΣΟΤΟΛ ΠΙΝΑΣ

Ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνεται θυμίζει εκείνον του mezcal, με το στέλεχος του φυτού που βρίσκεται μέσα στο έδαφος (piña) να ψήνεται, να ζυμώνεται και στη συνέχεια να αποστάζεται. Συναντάται συνήθως με 35-45% ABV και η γεύση του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κάτι ανάμεσα σε τραγανή τεκίλα και έξτρα καπνιστό mezcal, με αρκετά γήινα χαρακτηριστικά και funky αρώματα (πεύκο, μέντα, ευκάλυπτος κ.α.).

ΣΟΤΟΛ ΠΟΤΟ

Είναι ένα αρκετά "καθαρό" spirit, με βοτανικά αρώματα και βαθιά πολυπλοκότητα. Ο διαχωρισμός του σε κατηγορίες θυμίζει εκείνον της τεκίλα. Έτσι υπάρχει το sotol της κατηγορίας Plata (με καθαρό, διάφανο χρώμα), που δεν παλαιώνει καθόλου σε βαρέλι και εμφιαλώνεται απευθείας, της κατηγορίας Reposado (με κίτρινο χρώμα που πολύ συχνά μπορεί να έχει και κάποιες πράσινες ανταύγειες), που ωριμάζει μέχρι 12 μήνες και το Añejo (με εμφανές πιο σκούρο χρώμα), που παραμένει στο βαρέλι για τουλάχιστον 1 χρόνο.

Στο Μεξικό συνηθίζουν να το προτείνουν σκέτο, σε σφηνοπότηρο ή ως συνοδευτικό μπύρας. Υπάρχουν επίσης πολλά infused sotol (με μπαχαρικά, φρούτα ή βότανα) που ονομάζονται curados και μπορούν να σερβιριστούν με πάγο σαν long drinks. 

Κάποια brands που πρέπει να γνωρίζεις

  • Sotol Por Siempre
  • Hacienda De Chihuahua
  • Ocho Cientos Reposado Sotol
  • Fabriquero
  • Don Cuco
  • La Higuera 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sotol Por Siempre (@sotolporsiempre) on


Δες ακόμη έναν πλήρη οδηγό για το Amaro και την ιστορία του Baijiu, του δημοφιλέστερου ποτού για το οποίο δεν είχες ακούσει ποτέ. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.