Μερικές από τις κορυφαίες τεκίλες του πλανήτη αυτήν τη στιγμή

10 brands που κάνουν τη διαφορά όταν η κουβέντα πηγαίνει στην αγαύη.

Το δημοφιλές απόσταγμα της αγαύης αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ποτά παγκοσμίως και σίγουρα το πιο διάσημο εξαγώγιμο προϊόν του Μεξικού. Η τεκίλα φτιάχνεται εδώ και αιώνες, συνήθως με παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής (σε μόλις 5 πολιτείες της χώρας της κεντρικής Αμερικής) και έχει ένα σωρό μύθους να την ακολουθούν. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα best seller spirits του πλανήτη. Ξεχωρίσαμε τα κορυφαία brands αυτής.

Patrón

Μερικές από τις κορυφαίες τεκίλες του πλανήτη αυτήν τη στιγμή

Μία εξαιρετική, υψηλής ποιότητας τεκίλα (100% αγαύης) με απαλή γεύση και εκλεπτυσμένα αρώματα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για μία από τις πρώτες ultra-premium που φτιάχτηκαν ποτέ. Για την ολοκλήρωση της παραγωγής της χρειάζονται 60 άνθρωποι αφού όλη η διαδικασία γίνεται χειροποίητα: Από το προσεκτικό μάζεμα της αγαύης όπου επιλέγονται μόνο οι καλύτερης ποιότητας καρποί, μέχρι και την κατασκευή του μπουκαλιού το οποίο χαρακτηρίζεται από έναν μοναδικό αριθμό - το τελευταίο μάλιστα έχει δημιουργηθεί από εξειδικευμένο Mεξικανό καλλιτέχνη γυαλιού ο οποίος το έφτιαξε σαν μοναδικό έργο τέχνης ώστε να είναι τόσο πολύτιμο όσο το περιεχόμενο του. 

  • Οι βασικοί τύποι της τεκίλας είναι τρεις και γίνονται με κριτήριο την απόσταξή της. Η Blanco (λευκή ή Silver), η οποία εμφιαλώνεται αμέσως μετά την απόσταξή της ή μέσα σε 60 μέρες, η Reposado, η οποία έχει ωριμάσει για τουλάχιστον δύο μήνες, αλλά λιγότερο από ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια και η Anejo, η οποία έχει ωριμάσει για τουλάχιστον ένα χρόνο αλλά λιγότερο από τρία έτη, σε μικρά δρύινα βαρέλια.

Espolòn

ΤΕΚΙΛΑ ΕΣΠΟΛΟΝ

Μέλος της οικογένειας της Campari, η Espolòn αποτελεί μία value for money πρόταση που ξεχειλίζει αγαύη, με εκρηκτικές νότες μπαχαρικών. Στην περίπτωσή της, οι piñas (το στέλεχος του φυτού από το οποίο προέρχεται το ποτό) δεν ψήνονται στους παραδοσιακούς φούρνους αλλά με μία διαφορετική, πιο σύγχρονη μέθοδο. Οι ειδικές της εκδόσεις ωριμάζουν σε βαρέλια από τα οποία έχει περάσει προηγουμένως bourbon (πιο συγκεκριμένα Wild Turkey).

Ocho

ΤΕΚΙΛΑ ΟΤΣΟ

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του κρασιού, η παραγωγή της Ocho προέρχεται κάθε χρόνο από μία διαφορετική έκταση του "Χρυσού Τριγώνου" του Μεξικού (Σιναλόα, Ντουράνγκο και Τσιουάουα), φυσικά από 100% μπλε αγαύη. Κάθε έκταση έχει το δικό της μικροκλίμα, έδαφος και ιδιαιτερότητες, παράγοντες που προσδίδουν μία πολυπλοκότητα στον χαρακτήρα της. Αυτά, δίνουν κάθε χρόνο μία μοναδική και διαφορετική γεύση στην Ocho Single Estate Tequila. H υψηλή τεχνικά διαδικασία παραγωγής με το αργό ψήσιμο της αγαύης -που διαρκεί 72 ώρες- της επιτρέπει να διατηρήσει αλλά και να επιτείνει όλα τα χαρακτηριστικά του κάθε ράντσου. H διπλή απόσταξη, σφραγίζει την ποιότητα, επιτρέποντας σε όποιον τη δοκιμάζει να εκτιμήσει μία δυναμική, λαμπερή τεκίλα με έντονα φρουτώδη χαρακτήρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι δημιουργός της είναι ένας από τους θρύλους του spirits industry, ο Tomas Estes, ο οποίος έχει αναγνωριστεί δύο φορές ως Ambassador to Europe for Tequila από το Εθνικό Επιμελητήριο Τεκίλας του Μεξικού και έχει παραλάβει το βραβείο Life Time Achievement από το περιοδικό Theme για τη δουλειά του. 

Herradura

ΤΕΚΙΛΑ ΧΕΡΑΝΤΟΥΡΑ

H οικογενειακή επιχείρηση των Herraduras δραστηριοποιείται στον χώρο από τα μέσα του 19ου αιώνα και αντιμετωπίζει με αρκετά παραδοσιακό τρόπο το όλο θέμα. Η εν λόγω τεκίλα παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια και κατά πολλούς ειδικούς έχει την καλύτερη σύνθεση δρυός-αγαύης, κάτι που πιστοποιούν οι ισορροπημένες νότες, η ξεχωριστή επίγευση και τα ευδιάκριτα αρώματα.

  • Στο Μεξικό, η τεκίλα φυλάσσεται στο ψυγείο, ώστε να ψύχεται και όταν σερβίρεται να είναι... τακτοποιημένη από θέμα πάγου. Και πίνεται πάντοτε σκέτη. Όταν πίνεις τεκίλα, οφείλεις να ανακαλύψεις την πραγματική της γεύση: Τις νότες μελιού που βγάζει η αγαύη, το άρωμα εσπεριδοειδών ή πιπεριού. Κράτα το αλάτι και το λεμόνι για να φτιάξεις Margarita ή Paloma αργότερα και αφέσου στην απλότητα της γεύσης.

Don Julio

ΤΕΚΙΛΑ ΝΤΟΝ ΧΟΥΛΙΟ

Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, η Don Julio έχει γίνει σύμβολο της πολυτελούς εκδοχής της τεκίλας και μία από τις δημοφιλέστερες στο είδος της παγκοσμίως. Από το 1942 όταν και ο Don Julio Gonzalez Estrada έφτιαξε την πρώτη του τεκιλερία στο χωριό Ατοτονίλκο μέχρι και σήμερα (όπου βρίσκονται στο ίδιο μέρος οι εγκαταστάσεις της εταιρείας) εξακολουθεί να παράγεται μία από τις καλύτερες τεκίλες που υπάρχουν, με φρέσκα αρώματα αγαύης και μία γεύση τραγανή και καθαρή.

Casamigos

ΤΕΚΙΛΑ CASAMIGOS

O George Clooney και ο καλός του φίλος Rande Gerber (σύζυγος της Cindy Crawford) ξεκίνησαν αρχικά να φτιάχνουν τεκίλα για προσωπική χρήση. Τελικά, δημιούργησαν ένα εξαιρετικό προϊόν, που μάλιστα η Diageo το αγόρασε πριν μερικούς μήνες έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Όχι άδικα, καθώς η Casamigos Reposado είναι μία από τις καλύτερες της αγοράς, ενώ η Casamigos Anejo πραγματικά ένα εξαιρετικό δείγμα παλαίωσης. Ο Clooney δεν σταματά όμως εκεί καθώς έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή mezcal από αγαύη espadín (ένα από τα 30 είδη του φυτού) στην Οαχάκα του Μεξικού. Γλυκά αρώματα και νότες βανίλιας, πικάντικα στοιχεία στην παλέτα και διακριτή τελική αίσθηση αγαύης είναι τα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει. 

Jose Cuervo

ΤΕΚΙΛΑ ΧΟΣΕ ΚΟΥΕΡΒΟ

Δεν χωρά αμφιβολία ότι μιλάμε για την νο.1 τεκίλα του κόσμου, που από το 1795 παράγεται στην ομώνυμη πόλη (Τεκίλα) και εξάγεται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η οικογένεια αποσταγμάτων της περιλαμβάνει τις Jose Cuervo Especial Silver & Reposado, Jose Cuervo Tradicional 100% Αgave Silver & Reposado, Jose Cuervo Platino (αριθμημένη και περιορισμένης έκδοσης) και Jose Cuervo Reserva de La Famila (έξτρα παλαιωμένη tequila) που "γεννιέται" στα ιδιωτικά κελάρια της οικογένειας Cuervo.

  • Η τεκίλα είναι ασφαλώς το εθνικό ποτό του Μεξικό και φτιάχνεται από την αγαύη (που στη χώρα της κεντρικής Αμερικής θα την ακούσεις και ως maguey). Σύμφωνα με τους μεξικανικούς νόμους, η τεκίλα μπορεί να παρασκευαστεί μόνο στην πολιτεία Χαλίσκο, αλλά και σε περιορισμένες περιοχές των Γουαναχουάτο, Μιτσοακάν, Ναγιαρίτ και Ταμαουλίπας.

Partida

ΤΕΚΙΛΑ ΠΑΡΤΙΝΤΑ

Η Partida είναι μία ακόμη newcomer τεκίλα στη σκηνή της αγαύης και φέρει το όνομα του μακαρίτη παραγωγού Enrique Partida. Το brand δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και απώτερος σκοπός των ανθρώπων της ήταν να δημιουργηθεί ένα high-end ποτό στον χώρος της premium τεκίλας. Αφού ψηθεί, η αγαύη θα υποστεί ζύμωση και έπειτα αποστάζεται δύο φορές. Θεωρείται εξαιρετική και για cocktails.

Olmeca

ΤΕΚΙΛΑ ΟΛΜΕΚΑ

Η Τεκίλα Olmeca έχει κληρονομήσει το όνομα της από τους αρχαίους και πρώτους αποίκους του Μεξικού, τους Ολμέκους. Παράγεται από την καλύτερη μπλε αγαύη (Tequilana Weber), που καλλιεργείται στη μαγική περιοχή Λος Άλτος του ορεινού Χαλίσκο, σε υψόμετρο 2.100 μ. από τη θάλασσα. Η παραγωγή της γίνεται αποκλειστικά στο ιδιόκτητο αποστακτήριο Destilleria Colonial, στην πόλη Αράντας. Η παρασκευή της ακολουθεί μια προσεκτική διαδικασία παραδοσιακής παραγωγής που αντανακλά μια παράδοση 3.000 ετών. Εκτός από την Olmeca Blanco, κυκλοφορούν και κάποιες ακόμη πολύ ενδιαφέρουσες εκδοχές της όπως η Dark Chocolate (όπου μεταξύ άλλων συνδυάζονται ιβίσκος, σοκολάτα και lime και της χαρίζουν φρέσκιες, ζωηρές και μυστηριώδεις νότες), η super premium Altos 100% de agave (με πλουσιότερη γεύση της αγαύης στο τελικό προϊόν) και η Tezόn Reposado (με το μοναδικό, χειροποίητο και αριθμημένο μπουκάλι).

Casa Noble

ΤΕΚΙΛΑ ΚΑΣΑ ΝΟΜΠΛΕ

Πρόκειται για ένα από τα πιστοποιημένα οργανικά brands, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο θεωρείται σπουδαία. Ούτε επίσης γιατί είναι μία πικάντικη, τραγανή, γευστική και ευπροσάρμοστη τεκίλα. Ένα από τα στοιχεία που τη διαφοροποιούν έχει να κάνει με το γεγονός πως απορροφά τα περισσότερα στοιχεία της από το βαρέλι στο οποίο ωριμάζει, κάτι που αποτυπώνεται έξοχα στην πλούσια extra anejo εκδοχή της.

Aπό: Esquire US


Δεν είναι μόνο η τεκίλα: Μάθε κάποια πράγματα για το mezcal και το avila

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.