Amaretto. Το πολυδιάστατο ιταλικό λικέρ μπορεί να έχει πικράδα, χωρίς απαραίτητα να είναι πικρό. Διαθέτει αλκοολικότητα αλλά δεν είναι ζοφερό. Χαρακτηρίζεται από γλυκά στοιχεία όμως δεν το λες ακριβώς και γλυκό. Το λικέρ πικραμύγδαλου με τα όμορφα αρώματα συνδυάζεται εύκολα με άλλα αποστάγματα όπως το ουίσκι και η τεκίλα. Μπορεί να σταθεί και μόνο του, απλά με λίγο πάγο. Αν του προσθέσεις ωστόσο τις οξύτητες του λεμονιού και ζάχαρη, θα απολαύσεις μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές του, που ακούει στο όνομα Amaretto Sour.
Η ιστορία
Το origin story του Amaretto Sour είναι εξαιρετικά απλό. Τα κύματα Ιταλών μεταναστών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν ιδιαίτερα μεγάλα κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Αυτοί μετέφεραν εκτός των άλλων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και τη γαστρονομική τους τεχνογνωσία. Στο ευρύτερο πλαίσιο εκείνης, περιλαμβάνονται και τα ιταλικά αποστάγματα που βρήκαν το δρόμο προς τα μπαρ των μεγάλων αμερικανικών μητροπόλεων. Αρχικά, αυτά δεν ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλή καθώς ήταν δύσκολο να καταναλωθούν σκέτα. Έτσι, οι πάντοτε εφευρετικοί νοτιοευρωπαίοι αποφάσισαν να πειραματιστούν, να τα αναμείξουν με άλλα -πιο οικεία στο κοινό των ΗΠΑ- συστατικά και να τα παρουσιάσουν ως cocktails. To Amaretto Sour γεννήθηκε ουσιαστικά στα μπαρ της Νέας Υόρκης κατά τη δεκαετία του 1970, με πολλούς να χρησιμοποιούν ακόμη και ασπράδι αυγού - όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν με όλα τα sour cocktails.
Η συνταγή
Υλικά
- 2 μεζούρες λικέρ Amaretto
- 1 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης
- 3/4 μεζούρας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
- 1 φέτα πορτοκάλι
- 1 κερασάκι Luxardo
Εκτέλεση
Το Amaretto, ο χυμός λεμονιού και το σιρόπι μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο.
Ανακινείς για τουλάχιστον 10''.
Σουρώνεις σε rocks glass με πάγο και γαρνίρεις με τη φέτα πορτοκαλιού και το κερασάκι.
Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το Air Mail, το Greyhound, το Aviation, το Mudslide, το Dirty Martini και το Moscow Mule.