Η ιστορία και η συνταγή του Greyhound

Ένα easy-to-make ποτό που παντρεύει την αλκοολικότητα της βότκας με τα έντονα στοιχεία του γκρέιπφρουτ.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 06 Μαρτίου 2021

Στυφό, έντονο και πάρα πολύ απλό. Αυτό είναι το Greyhound, ένα cocktail για το οποίο αρκούν μόλις δύο συστατικά -βότκα και χυμός από γκρέιπφρουτ- συν τον πάγο. Φτάνουν όμως για να δημιουργηθεί ένα πολύπλοκο τελικό αποτέλεσμα. Η βότκα προσφέρει το έντονο αλκοολικό σώμα και ο χυμός τις νότες εσπεριδοειδών, την πικρότητα και τις οξύτητες, καθώς και το χρώμα. Κάποιοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει να προστίθεται και ζάχαρη, για εκείνους που δεν συμπαθούν πολύ το γκρέιπφρουτ αλλά και για να υπάρχουν γλυκές πινελιές. 

Η ιστορία

Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κάποιος για το Greyhound. Πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και ήταν ένα πολύ απλό ποτό για όσους ήθελαν να συνδυάσουν το χυμό γκρέιπφρουτ με μία αλκοολική βάση. Αρχικά σερβιρόταν με gin αλλά γρήγορα αυτό αντικαταστάθηκε με βότκα. Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή του φιλοξενήθηκε στο Savoy Cocktail Book του συγγραφέα και bartender Harry Craddock, το 1930. Μπορεί να το συναντήσει κάποιος και σε άλλες εκδοχές, αναλόγως προσθαφαιρέσεων στα υλικά. Για παράδειγμα, αν υπάρξει προσθήκη αλατιού στο χείλος του ποτηριού το ποτό αυτομάτως ονομάζεται Salty Dog, αν χρησιμοποιηθεί σιρόπι μαύρου πιπεριού λέγεται Dalmatian ενώ το Italian Greyhound περιλαμβάνει ακόμη και μία μεζούρα Campari.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες βότκα
  • 4 μεζούρες χυμό γκρέιπφρουτ

Εκτέλεση

Βάζεις τα υλικά σε ένα highball ποτήρι, μαζί με πάγο.

Η ιστορία και η συνταγή του Greyhound

Ανακινείς ελαφρά και γαρνίρεις με μία σφήνα γκρέιπφρουτ.

ΚΟΚΤΕΪΛ GREYHOUND 2

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις την εναλλακτική του White Russian που ονομάζεται Mudslide, το πιο βρώμικο κλασικό cocktail Dirty Martini και το δημοφιλές Moscow Mule.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ποτό