
Η ιστορία και η συνταγή του Greyhound
Ένα easy-to-make ποτό που παντρεύει την αλκοολικότητα της βότκας με τα έντονα στοιχεία του γκρέιπφρουτ.

Στυφό, έντονο και πάρα πολύ απλό. Αυτό είναι το Greyhound, ένα cocktail για το οποίο αρκούν μόλις δύο συστατικά -βότκα και χυμός από γκρέιπφρουτ- συν τον πάγο. Φτάνουν όμως για να δημιουργηθεί ένα πολύπλοκο τελικό αποτέλεσμα. Η βότκα προσφέρει το έντονο αλκοολικό σώμα και ο χυμός τις νότες εσπεριδοειδών, την πικρότητα και τις οξύτητες, καθώς και το χρώμα. Κάποιοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει να προστίθεται και ζάχαρη, για εκείνους που δεν συμπαθούν πολύ το γκρέιπφρουτ αλλά και για να υπάρχουν γλυκές πινελιές.
Η ιστορία
Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κάποιος για το Greyhound. Πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και ήταν ένα πολύ απλό ποτό για όσους ήθελαν να συνδυάσουν το χυμό γκρέιπφρουτ με μία αλκοολική βάση. Αρχικά σερβιρόταν με gin αλλά γρήγορα αυτό αντικαταστάθηκε με βότκα. Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή του φιλοξενήθηκε στο Savoy Cocktail Book του συγγραφέα και bartender Harry Craddock, το 1930. Μπορεί να το συναντήσει κάποιος και σε άλλες εκδοχές, αναλόγως προσθαφαιρέσεων στα υλικά. Για παράδειγμα, αν υπάρξει προσθήκη αλατιού στο χείλος του ποτηριού το ποτό αυτομάτως ονομάζεται Salty Dog, αν χρησιμοποιηθεί σιρόπι μαύρου πιπεριού λέγεται Dalmatian ενώ το Italian Greyhound περιλαμβάνει ακόμη και μία μεζούρα Campari.
Η συνταγή
Υλικά
- 2 μεζούρες βότκα
- 4 μεζούρες χυμό γκρέιπφρουτ
Εκτέλεση
Βάζεις τα υλικά σε ένα highball ποτήρι, μαζί με πάγο.

Ανακινείς ελαφρά και γαρνίρεις με μία σφήνα γκρέιπφρουτ.

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις την εναλλακτική του White Russian που ονομάζεται Mudslide, το πιο βρώμικο κλασικό cocktail Dirty Martini και το δημοφιλές Moscow Mule.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες