
Η ιστορία και η συνταγή του Amaretto Sour
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το ιδανικά γλυκόπικρο και άκρως ιταλικό cocktail.

Amaretto. Το πολυδιάστατο ιταλικό λικέρ μπορεί να έχει πικράδα, χωρίς απαραίτητα να είναι πικρό. Διαθέτει αλκοολικότητα αλλά δεν είναι ζοφερό. Χαρακτηρίζεται από γλυκά στοιχεία όμως δεν το λες ακριβώς και γλυκό. Το λικέρ πικραμύγδαλου με τα όμορφα αρώματα συνδυάζεται εύκολα με άλλα αποστάγματα όπως το ουίσκι και η τεκίλα. Μπορεί να σταθεί και μόνο του, απλά με λίγο πάγο. Αν του προσθέσεις ωστόσο τις οξύτητες του λεμονιού και ζάχαρη, θα απολαύσεις μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές του, που ακούει στο όνομα Amaretto Sour.
Η ιστορία
Το origin story του Amaretto Sour είναι εξαιρετικά απλό. Τα κύματα Ιταλών μεταναστών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν ιδιαίτερα μεγάλα κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Αυτοί μετέφεραν εκτός των άλλων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και τη γαστρονομική τους τεχνογνωσία. Στο ευρύτερο πλαίσιο εκείνης, περιλαμβάνονται και τα ιταλικά αποστάγματα που βρήκαν το δρόμο προς τα μπαρ των μεγάλων αμερικανικών μητροπόλεων. Αρχικά, αυτά δεν ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλή καθώς ήταν δύσκολο να καταναλωθούν σκέτα. Έτσι, οι πάντοτε εφευρετικοί νοτιοευρωπαίοι αποφάσισαν να πειραματιστούν, να τα αναμείξουν με άλλα -πιο οικεία στο κοινό των ΗΠΑ- συστατικά και να τα παρουσιάσουν ως cocktails. To Amaretto Sour γεννήθηκε ουσιαστικά στα μπαρ της Νέας Υόρκης κατά τη δεκαετία του 1970, με πολλούς να χρησιμοποιούν ακόμη και ασπράδι αυγού - όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν με όλα τα sour cocktails.
Η συνταγή
Υλικά
- 2 μεζούρες λικέρ Amaretto
- 1 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης
- 3/4 μεζούρας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
- 1 φέτα πορτοκάλι
- 1 κερασάκι Luxardo
Εκτέλεση
Το Amaretto, ο χυμός λεμονιού και το σιρόπι μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο.

Ανακινείς για τουλάχιστον 10''.

Σουρώνεις σε rocks glass με πάγο και γαρνίρεις με τη φέτα πορτοκαλιού και το κερασάκι.

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το Air Mail, το Greyhound, το Aviation, το Mudslide, το Dirty Martini και το Moscow Mule.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες