
Η ανατολή των (πραγματικά καλών) No- και Low-Alcohol Drinks
Λιγότερο αλκοόλ. Γιατί όχι;

Πιθανότατα έχεις ακούσει για το Dry January. Ξέρεις, αυτό που ξεκίνησε αρχικά ως μία καμπάνια της εταιρείας Alcohol Change UK το 1984, προκειμένου να επανέλθει ευκολότερα κάποιος από τις αλκοολικές κραιπάλες των γιορτών και ταυτόχρονα να συγκεντρωθούν χρήματα για φιλανθρωπίες. Εξελίχθηκε σχεδόν σε παγκόσμιο κίνημα. Η βασική αρχή του είναι απλή και ξεκάθαρη: δεν θα βάλεις σταγόνα αλκοόλ στο στόμα σου από το πρωί της 1ης Ιανουαρίου και μέχρι την πρώτη μέρα του Φλεβάρη. Το χωροχρονικό πλαίσιο ανήκει φυσικά στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά μοιάζει να έχει επεκταθεί, δημιουργώντας ένα νέο trend και ανοίγοντας έναν διαφορετικό δρόμο για τις εταιρείες ποτών.
Τα No- και Low-Alcohol Drinks διευρύνονται συνεχώς. Γιατί συνέβη αυτό; Όπως έχουν καταλήξει πολλές έρευνες, η πανδημία και ο εγκλεισμός στο σπίτι, λόγω αυτής, αύξησαν την κατανάλωση αλκοόλ – ειδικά κατά την περίοδο του πρώτου lockdown. Με τα bars και τα εστιατόρια να παραμένουν κλειστά για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, ολοένα και περισσότεροι πειραματίστηκαν με το ποτό, θέλοντας να δοκιμάσουν τα cocktail skills τους – και όχι μόνο αυτά.
Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με το No- and Low-Alcohol Strategic Study 2021 του IWSR Drinks Market, παρουσιάστηκε και μία αύξηση της τάξεως του 75% στις πωλήσεις των ποτών με λίγο ή καθόλου αλκοόλ, σε 10 από τις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη. Μέχρι σήμερα, το ποσοστό των εν λόγω ποτών καλύπτει μερίδιο του 3% της συνολικής αγοράς αλκοόλ, αλλά, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αναμένεται να φτάσει στο 31%(!) μέχρι το 2024. Το ίδιο και οι low-and-no μπίρες, που είδαν τις πωλήσεις τους να γιγαντώνονται κατά 92% σε σχέση με το 2019.
Ο δρόμος που οδήγησε εδώ
Πολλοί θα αναρωτηθούν "γιατί;". Αρκετοί περνάμε διάφορες φάσεις όσον αφορά τη σχέση μας με το αλκοόλ. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των διακοπών ή εκείνη των γιορτών, όλοι εμφανίζουν μία πρόθεση να πιουν λίγο παραπάνω, που στη συνέχεια εξασθενεί, συνήθως με την επιστροφή στην όποια κανονικότητα.
Η συγκεκριμένη τάση, όμως, ίσως να μην έχει να κάνει μόνο με αυτό. Ενώ το lockdown ώθησε προς τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ (καραντίνα χωρίς ποτό είναι δύσκολο να βγει), η πανδημία έφερε στο προσκήνιο μία ολοένα και αυξανόμενη αντίληψη του να μπαίνει η υγεία σε πρώτο πλάνο, σε ένα διευρυμένο έως ασαφές κάδρο. Η υπεύθυνη κατανάλωση είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπ’ όψιν, αλλά εδώ φαίνεται να περνάμε σε ένα εντελώς άλλο level. Υπάρχει πάντα και το "αλλά". Τα μη αλκοολούχα spirits, ακριβώς όπως και στην περίπτωση των εναλλακτικών στο κρέας ή των γαλακτομικών ροφημάτων που δεν είναι γαλακτοκομικά, ίσως παρουσιάσουν σταδιακά την πρόθεση να αμφισβητήσουν την ίδια την έννοια των κατηγοριών στις οποίες ανήκουν. Και αυτό δεν είναι κάτι που ακόμη μπορεί να πάρει ταμπέλες. Δεν υπάρχει κάτι καλό ή κακό, τουλάχιστον όχι προς το παρόν.
Αν θέλεις τη γνώμη μου, τα No- και Low-Alcohol Drinks είναι μία επιλογή που θα πρέπει να υπάρχει, μακριά από στερεότυπα. Ένα καλό ποτό, άλλωστε, είναι πάντα ένα καλό ποτό.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες