O Tomas Estes ήταν ένας πραγματικός θρύλος της τεκίλας

Ο δημιουργός της τεκίλα Ocho έφυγε από τη ζωή, αφήνει όμως πίσω του ένα σημαντικό legacy.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Απριλίου 2021

Ο Tomas Estes, ένας πραγματικός μύθος του spirits industry και ένα από τα σημαντικότερα άτομα στην ιστορία της τεκίλας έφυγε από τη ζωή στα 76 του χρόνια, όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ (απεβίωσε την περασμένη Κυριακή). Ο δημιουργός της τεκίλα Ocho έχει αναγνωριστεί δύο φορές ως 'Ambassador to Europe for Tequila' από το Εθνικό Επιμελητήριο Τεκίλα του Μεξικό και παρέλαβε το βραβείο "Life Time Achievement” από το περιοδικό "Theme” για τη δουλειά του αυτή. Το Esquire και ο Μπάμπης Δούκας τον είχαν συναντήσει πλαίσιο του Athens Bar Show 2017 και είχαν συζητήσει μαζί του μερικά άκρως ενδιαφέροντα πράγματα για ένα από τα πιο δημοφιλή εξαγώγιμα προϊόντα του Μεξικό.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tequila Ocho (@tequilaocho)

Ανατρέχουμε σε κάποια από τα σημαντικότερα πράγματα που μας είχε πει.

Λίγη σοφία από τον Tomas Estes

> Ειλικρινά απολαμβάνω που κόσμος με αγαπάει για την προσφορά μου στο χώρο του ποτού. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα, έχω κάνει αρκετούς φίλους και μου αρέσει πολύ να τους συναντώ και να συζητώ μαζί τους, ειδικά για την τεκίλα αλλά όχι μόνο γι’ αυτή. Σε κάθε μέρος που ταξιδεύω εδώ και χρόνια έχω αναγνώριση αλλά στην Ελλάδα νιώθω πως επικοινωνώ καλύτερα, ίσως λόγω της κοινωνικότητας των ανθρώπων.

> "Οι γευστικοί αισθητήρες των Ελλήνων αλλά και το γεγονός πως σαν μεσογειακή χώρα, η Ελλάδα παρουσιάζει πολλά κοινά με το Μεξικό όσον αφορά το κλίμα και τις συνήθειες, κάνουν κι εδώ αγαπητή την τεκίλα. Η προέλευση μπορεί να είναι από το Μεξικό, αλλά αν το καλοσκεφτείς, οι Μεξικανοί έχουν μεσογειακή καταγωγή (από τους Ισπανούς). Νομίζω πως η αίσθηση της γεύσης έχει κάποια κοινή καταγωγή και προέλευση.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tequila Ocho (@tequilaocho)

> Δεν σου κρύβω πως η τεκίλα έχει ανοιχτεί επιτυχώς σε νέες αγορές όπως η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Το ίδιο και το mezcal αλλά και μερικά ακόμη αποστάγματα της αγαύης, όπως η raicilla ή η bacanora, που θεωρούνται τα next best things. Σε αυτό τον κόσμο που ζούμε τώρα όλοι ψάχνουν το επόμενο ενδιαφέρον ποτό, αυτό που θα τους ενθουσιάσει. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη, όπου υπάρχει η παγκοσμιοποίηση και τα πράγματα φαίνονται να μοιάζουν μεταξύ τους και γίνονται προσβάσιμα από όλους, σχεδόν κάθε τι μπορεί να θεωρηθεί fast food. Όμως τέτοια αποστάγματα φαίνονται πολύ ξεχωριστά- και είναι. Μια γιορτή της διαφορετικότητας. 

> Εκεί έξω μπορείς να βρεις πολλές διαφορετικές ετικέτες τεκίλας. Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος σαν καταναλωτής είναι να βρει ένα bar με έναν μπαρτέντερ που εμπιστεύεται και να τον ρωτήσει. Κυρίως δυο πράγματα: Ποια είναι η τεκίλα που σου αρέσει περισσότερο και γιατί. Και φυσικά να δοκιμάσει. Όπως θα έκανε με ένα ουίσκι ή ένα κονιάκ ή οποιοδήποτε άλλο ποτό.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tequila Ocho (@tequilaocho)

> Κάποιοι με έχουν εκπλήξει ευχάριστα είναι η αλήθεια με προσθήκη υλικών όπως αψέντι, λικέρ, bitters κ.α. Μου αρέσει πολύ το ρούμι, και συγκεκριμένα το rhum agricole (ρούμι που φτιάχνεται στα γαλλόφωνα νησιά της Καραϊβικής ή του Ινδικού ωκεανού). Με γοητεύει η καταγωγή του, η υφή του και ασφαλώς η γεύση του.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ένας σύντομος οδηγός για να γιορτάσεις την World Whisky Day

Μία τέλεια αφορμή για να τιμήσεις τον βασιλιά των ποτών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το δημοφιλέστερο cocktail του κόσμου αυτή τη στιγμή

Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας οδηγός για την World Cocktail Day

Η 13η Μαΐου είναι πάντοτε μία καλή αφορμή για να πιούμε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας μυστικός κήπος στο αίθριο του Alexander’s Lounge

Το νέο all-day lounge του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία υπόσχεται κομψές αποδράσεις στην καρδιά της Αθήνας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το πιο ακριβό κρασί του κόσμου έρχεται από το διάστημα

Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα Château Petrus του 2000, που πέρασε 14 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό;

Γραφει Μπαμπης Δουκας