O Tomas Estes ήταν ένας πραγματικός θρύλος της τεκίλας

Ο δημιουργός της τεκίλα Ocho έφυγε από τη ζωή, αφήνει όμως πίσω του ένα σημαντικό legacy.

Ο Tomas Estes, ένας πραγματικός μύθος του spirits industry και ένα από τα σημαντικότερα άτομα στην ιστορία της τεκίλας έφυγε από τη ζωή στα 76 του χρόνια, όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ (απεβίωσε την περασμένη Κυριακή). Ο δημιουργός της τεκίλα Ocho έχει αναγνωριστεί δύο φορές ως 'Ambassador to Europe for Tequila' από το Εθνικό Επιμελητήριο Τεκίλα του Μεξικό και παρέλαβε το βραβείο "Life Time Achievement” από το περιοδικό "Theme” για τη δουλειά του αυτή. Το Esquire και ο Μπάμπης Δούκας τον είχαν συναντήσει πλαίσιο του Athens Bar Show 2017 και είχαν συζητήσει μαζί του μερικά άκρως ενδιαφέροντα πράγματα για ένα από τα πιο δημοφιλή εξαγώγιμα προϊόντα του Μεξικό.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tequila Ocho (@tequilaocho)

Ανατρέχουμε σε κάποια από τα σημαντικότερα πράγματα που μας είχε πει.

Λίγη σοφία από τον Tomas Estes

> Ειλικρινά απολαμβάνω που κόσμος με αγαπάει για την προσφορά μου στο χώρο του ποτού. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα, έχω κάνει αρκετούς φίλους και μου αρέσει πολύ να τους συναντώ και να συζητώ μαζί τους, ειδικά για την τεκίλα αλλά όχι μόνο γι’ αυτή. Σε κάθε μέρος που ταξιδεύω εδώ και χρόνια έχω αναγνώριση αλλά στην Ελλάδα νιώθω πως επικοινωνώ καλύτερα, ίσως λόγω της κοινωνικότητας των ανθρώπων.

> "Οι γευστικοί αισθητήρες των Ελλήνων αλλά και το γεγονός πως σαν μεσογειακή χώρα, η Ελλάδα παρουσιάζει πολλά κοινά με το Μεξικό όσον αφορά το κλίμα και τις συνήθειες, κάνουν κι εδώ αγαπητή την τεκίλα. Η προέλευση μπορεί να είναι από το Μεξικό, αλλά αν το καλοσκεφτείς, οι Μεξικανοί έχουν μεσογειακή καταγωγή (από τους Ισπανούς). Νομίζω πως η αίσθηση της γεύσης έχει κάποια κοινή καταγωγή και προέλευση.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tequila Ocho (@tequilaocho)

> Δεν σου κρύβω πως η τεκίλα έχει ανοιχτεί επιτυχώς σε νέες αγορές όπως η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Το ίδιο και το mezcal αλλά και μερικά ακόμη αποστάγματα της αγαύης, όπως η raicilla ή η bacanora, που θεωρούνται τα next best things. Σε αυτό τον κόσμο που ζούμε τώρα όλοι ψάχνουν το επόμενο ενδιαφέρον ποτό, αυτό που θα τους ενθουσιάσει. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη, όπου υπάρχει η παγκοσμιοποίηση και τα πράγματα φαίνονται να μοιάζουν μεταξύ τους και γίνονται προσβάσιμα από όλους, σχεδόν κάθε τι μπορεί να θεωρηθεί fast food. Όμως τέτοια αποστάγματα φαίνονται πολύ ξεχωριστά- και είναι. Μια γιορτή της διαφορετικότητας. 

> Εκεί έξω μπορείς να βρεις πολλές διαφορετικές ετικέτες τεκίλας. Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος σαν καταναλωτής είναι να βρει ένα bar με έναν μπαρτέντερ που εμπιστεύεται και να τον ρωτήσει. Κυρίως δυο πράγματα: Ποια είναι η τεκίλα που σου αρέσει περισσότερο και γιατί. Και φυσικά να δοκιμάσει. Όπως θα έκανε με ένα ουίσκι ή ένα κονιάκ ή οποιοδήποτε άλλο ποτό.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tequila Ocho (@tequilaocho)

> Κάποιοι με έχουν εκπλήξει ευχάριστα είναι η αλήθεια με προσθήκη υλικών όπως αψέντι, λικέρ, bitters κ.α. Μου αρέσει πολύ το ρούμι, και συγκεκριμένα το rhum agricole (ρούμι που φτιάχνεται στα γαλλόφωνα νησιά της Καραϊβικής ή του Ινδικού ωκεανού). Με γοητεύει η καταγωγή του, η υφή του και ασφαλώς η γεύση του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796

Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Hennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025

Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.