Ο David Adjaye και η φιάλη του παλαιότερου single malt

Το Gordon & MacPhail Generations 80 ετών δεν θα μπορούσε να έχει ιδανικότερο packaging.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 08 Σεπτεμβρίου 2021

Τον David Adjaye φυσικά και τον γνωρίζεις. Σε περίπτωση που δεν τον ξέρεις, μάθε πως πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες παγκοσμίως. Αυτή τη φορά, ο Adjaye κλήθηκε να σχεδιάσει τη φιάλη αλλά και μία θήκη για το Gordon & MacPhail Generations 80 YO, ένα ουίσκι 80 ετών από το αποστακτήριο Glenlivet. Το τελευταίο θεωρείται το παλαιότερο σκωτσέζικο single malt ουίσκι που εμφιαλώθηκε ποτέ.

Μία μοναδική δημιουργία

Ο CEO του αρχιτεκτονικού γραφείου Adjaye Associates έτρεξε το project με κύριο μέλημά του η φιάλη για να αναδεικνύει πλήρως τον χαρακτήρα και το χρώμα του εν λόγω spirit.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί όλοι πίνουν ουίσκι τον χειμώνα

Συνολικά έχουν φτιαχτεί 250 φιάλες, όλες στο Glencairn Crystal Studio, με κύριο υλικό το φυσούμενο με το χέρι γυαλί. Αυτό συνέβη για να φαίνεται πως λαξεύτηκε από έναν και μόνο κρυστάλλινο κύβο. 

"Από την κατανόηση της ίδιας της διαδικασίας απόσταξης του ουίσκι, μπόρεσα να ξεκλειδώσω ένα ντιζάιν το οποίο επέτρεψε μια συνοχή, όπου η απουσία διάκρισης μεταξύ δοχείου και αυτού που περιείχε γέννησε μια πλήρη εμπειρία" τόνισε χαρακτηριστικά ο Βρετανός -με καταγωγή από την Γκάνα- δημιουργός.

Πέρα από τη φιάλη, σχεδιάστηκε και μία θήκη, που περιγράφεται ως "δρύινο περίπτερο". Είναι κατασκευασμένη από δρυ ώστε να γίνεται εύκολα και άμεσα η σύνδεση με τα βαρέλια στα οποία παλαιώνει το ουίσκι.

> Διάβασε ακόμη: Τα καλύτερα ουίσκι του κόσμου για το 2021

"Η χρήση της δρυός -ενός κειμήλιου της διαδικασίας παραγωγής και του δεσμού μεταξύ του βαρελιού και του ουίσκι- επέτρεψε να συμβεί κάτι μοναδικό, μία αναγνώριση και κατανόηση του ό,τι το δοχείο και το υγρό είναι μη διακριτά, εγκιβωτισμένα και καταδικασμένα να μεγαλώνουν μαζί. Θέλησα να δημιουργήσω ένα σχέδιο που αποτίει φόρο τιμής στο ρόλο που παίζει η δρυς στη μεταμόρφωση του υγρού σε ένα ελιξίριο με μαγικές σχεδόν ιδιότητες" ανέφερε ο αρχιτέκτονας.

Πρόσφατα μάλιστα, ο David Adjaye τιμήθηκε με το Riba Royal Gold Metal.
 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες