Κώστα Ματιάτο, πώς είναι να γίνεσαι ο Έλληνας elit™ Martini Master;

Σ’ έναν λαμπερό τελικό, με θέα την Ακρόπολη, αναδείχθηκε ο Έλληνας elit™ Martini Master.

Οκτώ κορυφαίοι bartenders απ’ όλη τη χώρα διαγωνίστηκαν για τον τίτλο του Έλληνα elit™ Vodka Martini Master στο Le Grand Balcon του St. George Lycabettus. Με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και παρουσία δημοσιογράφων και εκλεκτών καλεσμένων, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τη δημιουργία τους στην έμπειρη κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους Ανδρέα Ματθίδη, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων, Wine & Spirit Education Development Consultant της Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ, τη Χρυσούλα Κυριακοπούλου, CEO του Flag & τον Νίκο Σουρμπάτη, Head Bar Manager του The Clumsies.
 
Αντικείμενο του φετινού διαγωνισμού, elit Martini Masters 2022, ήταν η βιωσιμότητα, και οι bartenders κλήθηκαν να δημιουργήσουν καινοτόμα και βιώσιμα elit Martini cocktails. Με γνώμονα την αισθητική, την τεχνική παρασκευής, την ανάδειξη πλούσιας γεύσης και την καινοτομία, οι διαγωνιζόμενοι, μέσα από μία σειρά απαιτητικών προκλήσεων που διήρκησε 5 ώρες, παρουσίασαν τη φιλοσοφία πίσω από την έμπνευση και τη ριζική αναγέννηση του Martini Cocktail τους.

Κώστα Ματιάτο, πώς είναι να γίνεσαι ο Έλληνας elit™ Martini Master;

 

Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Κώστας Ματιάτος από το "A for Athens", με το ευφάνταστο cocktail "The Hermit", το οποίο ξεχώρισε για την αυθόρμητη εφευρετικότητα και γευστική του υπεροχή. Ο ίδιος μιλά για την εμπειρία του στο Esquire. 

Η elit™ vodka σε κάλεσε να οραματιστείς το βιώσιμο martini του μέλλοντος. Μίλησε μας για το δικό σου. Ποια είναι η ιστορία του και ποια η πηγή έμπνευσης σου;

Η πηγή έμπνευσης μου ήταν η ίδια η elit™ vodka. Η ιδέα ξεκίνησε βλέποντας το πρώτο eco - green bar που έχουμε δει στην Ελλάδα από τη stoli χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά και βότανα που υπάρχουν στο τόπο μας. Για εμένα αυτό λειτούργησε ως ένα κάλεσμα προς τη φύση, όπως αυτό που νιώθει ένας επίδοξος ερημίτης που επιζητεί να απομακρυνθεί από την πόλη και να έρθει πιο κοντά στο φυσικό τοπίο. Έτσι, ονόμασα το ποτό που διαγωνίστηκα ‘The Hermit’. Ένα dirty vodka martini, για την δημιουργία του οποίου παρασκεύασα ένα homemade vermouth μαγειρεύοντας λευκό ξηρό οίνο της ποικιλίας Βιδιανό μαζί με διαφορά βότανα όπως κάπαρη, δεντρολίβανο και θυμάρι. Στη συνέχεια προσέθεσα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με τη διαδικασία fat-wash. Το τελευταίο κομμάτι αυτής της σύνθεσης ήταν ένα lacto-fermentation ντομάτας, το οποίο μου έδωσε και τη γαρνιτούρα. Ένα lacto flake, το οποίο παρασκεύασα από το δέρμα της ντομάτας που είχε μείνει μετά τη ζύμωση. Κατά αυτό τον τρόπο, ένα υλικό που ξεκίνησε αλλιώς στη συνέχεια μας έδωσες και κάτι ακόμα μέσω της ζύμωσης, μια διαδικασία που συναντάμε ευρέως στον κύκλο της ζωής στη φύση. 

Υπάρχουν βιώσιμες πρακτικές που ανακάλυψες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σου και τις οποίες θα υιοθετήσεις στη συνέχεια της επαγγελματικής σου πορείας;
 
Δε θα έλεγα ότι ανακάλυψα κάτι καινούριο, αλλά ότι εδραιώνεται ακόμη περισσότερο ο μέχρι τώρα τρόπος σκέψης μου, καθώς προσπαθώ όσο το δυνατόν περισσότερο η ιδεολογία του zero waste και του sustainability να είναι μέρος της φιλοσοφίας των παρασκευών που υιοθετώ κατά την εργαστηριακή φάση τον ποτών μου.

Κώστας Ματιάτος 2

Το στοιχείο που καλούσασταν να δουλέψετε στο mystery box ήταν το κουμ κουατ. Πώς το διαχειρίστηκες και ποιος ήταν ο δημιουργικός σου δρόμος;

Όταν αποκαλύφθηκε ως υλικό του mystery box, το κουμ κουάτ, ύστερα από μια γρήγορη σκέψη, αποφάσισα να παρασκευάσω ένα cordial με λικέρ από αυτό, χαμομήλι, shiso και vermouth. Αυτή μου η επιλογή με οδήγησε στη συνέχεια να δημιουργήσω ένα twist στο κλασικό cocktail French75.
 
Ο διεθνής τελικός πλησιάζει και θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα. Πώς νιώθεις για αυτό και τι θα δούμε από εσένα στις 7 Νοεμβρίου; 

Νιώθω πάρα πολύ χαρούμενος και ανυπομονώ να γνωρίσω και τους νικητές από τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίοι από ότι έχω δει μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά. Όσον αφορά του τι θα δείτε από εμένα στον παγκόσμιο τελικό, δεν μπορώ να σας το αποκαλύψω. Αυτό που μπορώ να σας αποκαλύψω όμως, είναι ότι σίγουρα θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο νικητής του παγκόσμιου διαγωνισμού, πέραν του διεθνή τίτλου, θα ζήσει τη μοναδική εμπειρία συμμετοχής σε τρεις αγώνες της Formula E κατά την αγωνιστική περίοδο 2023. Θα του δοθεί επίσης η ευκαιρία να παρουσιάσει το νικητήριο Martini στις εκδηλώσεις της elit™ vodka κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam

Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.

Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.

Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη

Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

MONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.

Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους

Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας