Κώστα Ματιάτο, πώς είναι να γίνεσαι ο Έλληνας elit™ Martini Master;

Σ’ έναν λαμπερό τελικό, με θέα την Ακρόπολη, αναδείχθηκε ο Έλληνας elit™ Martini Master.

Οκτώ κορυφαίοι bartenders απ’ όλη τη χώρα διαγωνίστηκαν για τον τίτλο του Έλληνα elit™ Vodka Martini Master στο Le Grand Balcon του St. George Lycabettus. Με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και παρουσία δημοσιογράφων και εκλεκτών καλεσμένων, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τη δημιουργία τους στην έμπειρη κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους Ανδρέα Ματθίδη, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων, Wine & Spirit Education Development Consultant της Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ, τη Χρυσούλα Κυριακοπούλου, CEO του Flag & τον Νίκο Σουρμπάτη, Head Bar Manager του The Clumsies.
 
Αντικείμενο του φετινού διαγωνισμού, elit Martini Masters 2022, ήταν η βιωσιμότητα, και οι bartenders κλήθηκαν να δημιουργήσουν καινοτόμα και βιώσιμα elit Martini cocktails. Με γνώμονα την αισθητική, την τεχνική παρασκευής, την ανάδειξη πλούσιας γεύσης και την καινοτομία, οι διαγωνιζόμενοι, μέσα από μία σειρά απαιτητικών προκλήσεων που διήρκησε 5 ώρες, παρουσίασαν τη φιλοσοφία πίσω από την έμπνευση και τη ριζική αναγέννηση του Martini Cocktail τους.

Κώστα Ματιάτο, πώς είναι να γίνεσαι ο Έλληνας elit™ Martini Master;

 

Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Κώστας Ματιάτος από το "A for Athens", με το ευφάνταστο cocktail "The Hermit", το οποίο ξεχώρισε για την αυθόρμητη εφευρετικότητα και γευστική του υπεροχή. Ο ίδιος μιλά για την εμπειρία του στο Esquire. 

Η elit™ vodka σε κάλεσε να οραματιστείς το βιώσιμο martini του μέλλοντος. Μίλησε μας για το δικό σου. Ποια είναι η ιστορία του και ποια η πηγή έμπνευσης σου;

Η πηγή έμπνευσης μου ήταν η ίδια η elit™ vodka. Η ιδέα ξεκίνησε βλέποντας το πρώτο eco - green bar που έχουμε δει στην Ελλάδα από τη stoli χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά και βότανα που υπάρχουν στο τόπο μας. Για εμένα αυτό λειτούργησε ως ένα κάλεσμα προς τη φύση, όπως αυτό που νιώθει ένας επίδοξος ερημίτης που επιζητεί να απομακρυνθεί από την πόλη και να έρθει πιο κοντά στο φυσικό τοπίο. Έτσι, ονόμασα το ποτό που διαγωνίστηκα ‘The Hermit’. Ένα dirty vodka martini, για την δημιουργία του οποίου παρασκεύασα ένα homemade vermouth μαγειρεύοντας λευκό ξηρό οίνο της ποικιλίας Βιδιανό μαζί με διαφορά βότανα όπως κάπαρη, δεντρολίβανο και θυμάρι. Στη συνέχεια προσέθεσα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με τη διαδικασία fat-wash. Το τελευταίο κομμάτι αυτής της σύνθεσης ήταν ένα lacto-fermentation ντομάτας, το οποίο μου έδωσε και τη γαρνιτούρα. Ένα lacto flake, το οποίο παρασκεύασα από το δέρμα της ντομάτας που είχε μείνει μετά τη ζύμωση. Κατά αυτό τον τρόπο, ένα υλικό που ξεκίνησε αλλιώς στη συνέχεια μας έδωσες και κάτι ακόμα μέσω της ζύμωσης, μια διαδικασία που συναντάμε ευρέως στον κύκλο της ζωής στη φύση. 

Υπάρχουν βιώσιμες πρακτικές που ανακάλυψες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σου και τις οποίες θα υιοθετήσεις στη συνέχεια της επαγγελματικής σου πορείας;
 
Δε θα έλεγα ότι ανακάλυψα κάτι καινούριο, αλλά ότι εδραιώνεται ακόμη περισσότερο ο μέχρι τώρα τρόπος σκέψης μου, καθώς προσπαθώ όσο το δυνατόν περισσότερο η ιδεολογία του zero waste και του sustainability να είναι μέρος της φιλοσοφίας των παρασκευών που υιοθετώ κατά την εργαστηριακή φάση τον ποτών μου.

Κώστας Ματιάτος 2

Το στοιχείο που καλούσασταν να δουλέψετε στο mystery box ήταν το κουμ κουατ. Πώς το διαχειρίστηκες και ποιος ήταν ο δημιουργικός σου δρόμος;

Όταν αποκαλύφθηκε ως υλικό του mystery box, το κουμ κουάτ, ύστερα από μια γρήγορη σκέψη, αποφάσισα να παρασκευάσω ένα cordial με λικέρ από αυτό, χαμομήλι, shiso και vermouth. Αυτή μου η επιλογή με οδήγησε στη συνέχεια να δημιουργήσω ένα twist στο κλασικό cocktail French75.
 
Ο διεθνής τελικός πλησιάζει και θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα. Πώς νιώθεις για αυτό και τι θα δούμε από εσένα στις 7 Νοεμβρίου; 

Νιώθω πάρα πολύ χαρούμενος και ανυπομονώ να γνωρίσω και τους νικητές από τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίοι από ότι έχω δει μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά. Όσον αφορά του τι θα δείτε από εμένα στον παγκόσμιο τελικό, δεν μπορώ να σας το αποκαλύψω. Αυτό που μπορώ να σας αποκαλύψω όμως, είναι ότι σίγουρα θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο νικητής του παγκόσμιου διαγωνισμού, πέραν του διεθνή τίτλου, θα ζήσει τη μοναδική εμπειρία συμμετοχής σε τρεις αγώνες της Formula E κατά την αγωνιστική περίοδο 2023. Θα του δοθεί επίσης η ευκαιρία να παρουσιάσει το νικητήριο Martini στις εκδηλώσεις της elit™ vodka κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο Hitchcocktales, για τα νέα ποτά του Steve Ajulo

Μερικές καινούριες ιδέες από έναν ταλαντούχο bartender, στο μυσταγωγικά θελκτικό μπαρ κάτω από την Ακρόπολη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το θρυλικό Cutty Shark γιορτάζει 100 χρόνια με μια συλλεκτική ετικέτα

Με φόντο την Αθηναϊκή Ριβιέρα, το Cutty Shark γιόρτασε, στην Ελλάδα 100 χρόνια "περιπέτειας" και παρουσίασε τη Limited Edition ετικέτα του.

Ήξερες ότι το ουίσκι μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου;

5 λόγοι που κατά το Harvard το ουίσκι μπορεί να βοηθήσει σε μια σειρά από θέματα υγείας - υπό προϋποθέσεις φυσικά.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος και η ζωή ανάμεσα από ποτά, φυτά και sex toys

Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος μιλά για το success story που ακούει στο όνομα Polyamorous, αλλά όχι μόνο γι’ αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Απολαμβάνοντας τη ζωή με την Casamigos, την τεκίλα των φίλων

Από τη μαγευτική Ιταλική Ριβιέρα μέχρι τις κοσμοπολίτικες Κυκλάδες, η Casamigos έχει τον δικό της τρόπο να ενισχύει στιγμές, εμπειρίες και σχέσεις.

Η 1800 Tequila είναι μία τεκίλα με ιστορία

Η 1800 Tequila παράγεται από 100% μπλε αγαύη.