Κώστα Ματιάτο, πώς είναι να γίνεσαι ο Έλληνας elit™ Martini Master;

Σ’ έναν λαμπερό τελικό, με θέα την Ακρόπολη, αναδείχθηκε ο Έλληνας elit™ Martini Master.

Οκτώ κορυφαίοι bartenders απ’ όλη τη χώρα διαγωνίστηκαν για τον τίτλο του Έλληνα elit™ Vodka Martini Master στο Le Grand Balcon του St. George Lycabettus. Με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και παρουσία δημοσιογράφων και εκλεκτών καλεσμένων, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τη δημιουργία τους στην έμπειρη κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους Ανδρέα Ματθίδη, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων, Wine & Spirit Education Development Consultant της Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ, τη Χρυσούλα Κυριακοπούλου, CEO του Flag & τον Νίκο Σουρμπάτη, Head Bar Manager του The Clumsies.
 
Αντικείμενο του φετινού διαγωνισμού, elit Martini Masters 2022, ήταν η βιωσιμότητα, και οι bartenders κλήθηκαν να δημιουργήσουν καινοτόμα και βιώσιμα elit Martini cocktails. Με γνώμονα την αισθητική, την τεχνική παρασκευής, την ανάδειξη πλούσιας γεύσης και την καινοτομία, οι διαγωνιζόμενοι, μέσα από μία σειρά απαιτητικών προκλήσεων που διήρκησε 5 ώρες, παρουσίασαν τη φιλοσοφία πίσω από την έμπνευση και τη ριζική αναγέννηση του Martini Cocktail τους.

Κώστα Ματιάτο, πώς είναι να γίνεσαι ο Έλληνας elit™ Martini Master;

 

Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Κώστας Ματιάτος από το "A for Athens", με το ευφάνταστο cocktail "The Hermit", το οποίο ξεχώρισε για την αυθόρμητη εφευρετικότητα και γευστική του υπεροχή. Ο ίδιος μιλά για την εμπειρία του στο Esquire. 

Η elit™ vodka σε κάλεσε να οραματιστείς το βιώσιμο martini του μέλλοντος. Μίλησε μας για το δικό σου. Ποια είναι η ιστορία του και ποια η πηγή έμπνευσης σου;

Η πηγή έμπνευσης μου ήταν η ίδια η elit™ vodka. Η ιδέα ξεκίνησε βλέποντας το πρώτο eco - green bar που έχουμε δει στην Ελλάδα από τη stoli χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά και βότανα που υπάρχουν στο τόπο μας. Για εμένα αυτό λειτούργησε ως ένα κάλεσμα προς τη φύση, όπως αυτό που νιώθει ένας επίδοξος ερημίτης που επιζητεί να απομακρυνθεί από την πόλη και να έρθει πιο κοντά στο φυσικό τοπίο. Έτσι, ονόμασα το ποτό που διαγωνίστηκα ‘The Hermit’. Ένα dirty vodka martini, για την δημιουργία του οποίου παρασκεύασα ένα homemade vermouth μαγειρεύοντας λευκό ξηρό οίνο της ποικιλίας Βιδιανό μαζί με διαφορά βότανα όπως κάπαρη, δεντρολίβανο και θυμάρι. Στη συνέχεια προσέθεσα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με τη διαδικασία fat-wash. Το τελευταίο κομμάτι αυτής της σύνθεσης ήταν ένα lacto-fermentation ντομάτας, το οποίο μου έδωσε και τη γαρνιτούρα. Ένα lacto flake, το οποίο παρασκεύασα από το δέρμα της ντομάτας που είχε μείνει μετά τη ζύμωση. Κατά αυτό τον τρόπο, ένα υλικό που ξεκίνησε αλλιώς στη συνέχεια μας έδωσες και κάτι ακόμα μέσω της ζύμωσης, μια διαδικασία που συναντάμε ευρέως στον κύκλο της ζωής στη φύση. 

Υπάρχουν βιώσιμες πρακτικές που ανακάλυψες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σου και τις οποίες θα υιοθετήσεις στη συνέχεια της επαγγελματικής σου πορείας;
 
Δε θα έλεγα ότι ανακάλυψα κάτι καινούριο, αλλά ότι εδραιώνεται ακόμη περισσότερο ο μέχρι τώρα τρόπος σκέψης μου, καθώς προσπαθώ όσο το δυνατόν περισσότερο η ιδεολογία του zero waste και του sustainability να είναι μέρος της φιλοσοφίας των παρασκευών που υιοθετώ κατά την εργαστηριακή φάση τον ποτών μου.

Κώστας Ματιάτος 2

Το στοιχείο που καλούσασταν να δουλέψετε στο mystery box ήταν το κουμ κουατ. Πώς το διαχειρίστηκες και ποιος ήταν ο δημιουργικός σου δρόμος;

Όταν αποκαλύφθηκε ως υλικό του mystery box, το κουμ κουάτ, ύστερα από μια γρήγορη σκέψη, αποφάσισα να παρασκευάσω ένα cordial με λικέρ από αυτό, χαμομήλι, shiso και vermouth. Αυτή μου η επιλογή με οδήγησε στη συνέχεια να δημιουργήσω ένα twist στο κλασικό cocktail French75.
 
Ο διεθνής τελικός πλησιάζει και θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα. Πώς νιώθεις για αυτό και τι θα δούμε από εσένα στις 7 Νοεμβρίου; 

Νιώθω πάρα πολύ χαρούμενος και ανυπομονώ να γνωρίσω και τους νικητές από τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίοι από ότι έχω δει μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά. Όσον αφορά του τι θα δείτε από εμένα στον παγκόσμιο τελικό, δεν μπορώ να σας το αποκαλύψω. Αυτό που μπορώ να σας αποκαλύψω όμως, είναι ότι σίγουρα θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο νικητής του παγκόσμιου διαγωνισμού, πέραν του διεθνή τίτλου, θα ζήσει τη μοναδική εμπειρία συμμετοχής σε τρεις αγώνες της Formula E κατά την αγωνιστική περίοδο 2023. Θα του δοθεί επίσης η ευκαιρία να παρουσιάσει το νικητήριο Martini στις εκδηλώσεις της elit™ vodka κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.