Τι πρέπει να γνωρίζεις για το σκοτσέζικο ουίσκι

Πώς θα ευχαριστιέσαι στο απόλυτο, το αγαπημένο σου ποτό.

Ένας από τους πιο γοητευτικούς κόσμους στον χώρο του ποτού, είναι δίχως αμφιβολία αυτός γύρω από το ουίσκι. Και μιλώντας για τον "βασιλιά" των ποτών, η πρώτη χώρα που αβίαστα είναι η Σκωτία.

Ορίστε λοιπόν, πώς θα γευθείς το σκοτσέζικο ουίσκι όπως ακριβώς του αρμόζει.

Μάθε πού φτιάχνεται

Campbeltown, Islay, Highlands και Lowland, συν το Speyside. Αυτές είναι οι περιοχές όπου φτιάχνεται το σκοτσέζικο ουίσκι και κάθε μία από αυτές έχει το δικό της γευστικό προφίλ και ξεχωριστή μέθοδο παραγωγής. Για παράδειγμα, αν επιζητάς εύκολες γεύσεις και ήπια αρώματα, τα Highlands (Macallan, Glenmorangie, Oban κ.α.) θα σου δώσουν ακριβώς ότι ψάχνεις. Aν πάλι προτιμάς τις πιο καπνιστές αποχρώσεις, ενδείκνυνται τα ουίσκι του Islay (Lagavulin, Laphroaig, Ardbeg, Bruichladdich κ.α.)

Είναι απλά ουίσκι

Αυτό σημαίνει πως αν ήδη έχεις έναν συγκεκριμένο τύπο ουίσκι που προτιμάς περισσότερο, ενδεχομένως να βρεις το σκοτσέζικο σχεδόν ίδιο. Αν π.χ. το ποτό σου είναι το bourbon, θα βρεις πολλές ομοιότητες στα scotch που βγάζουν αρώματα καραμέλας ή βανίλιας.

Μην το παρακάνεις με το νερό ή τον πάγο

Όπως στα περισσότερα ουίσκι, έτσι κι εδώ, το ποτό μπορεί να επωφεληθεί από την προσθήκη νερού ή πάγου, αλλά είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει κάποιος και να βάλει λίγο (ή και πολύ) παραπάνω.

Βάλ' το σε cocktail

Ναι, αποτελεί μια εξαιρετική βάση για cocktail. Δοκίμασε ένα Rob Roy ή ένα Bobby Burns. Υπάρχουν δεκάδες νόστιμα cocktail που έχουν σαν βάση το εν λόγω ουίσκι και θα σε βάλουν πιο εύκολα σε μια διαδικασία τόσο να γνωρίσεις όσο και να αγαπήσεις το ποτό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες