Όλα όσα έχει να σου μάθει για την τεκίλα ένας πραγματικός θρύλος της

Τα μυστικά της αγαύης όπως μας τα αποκάλυψε ο Tomas Estes.

Ένα από τα ποτά που λατρεύουν διαχρονικά οι Έλληνες είναι ασφαλώς η τεκίλα. Κάποτε, την έπιναν μόνο σε σφηνάκι, με μια φέτα πορτοκαλιού ή και λεμονιού. Επειδή όμως οι εποχές άλλαξαν, ο κόσμος εξελίχθηκε και το ποτό έχει από μόνο του εκπαιδεύσει το κοινό, οι περισσότεροι έμαθαν πως εκτιμάς πραγματικά ένα απόσταγμα αγαύης. Μιλώντας για τεκίλα λοιπόν, ένας από τους καταλληλότερους ανθρώπους που θα μπορούσε να μας δώσει τα φώτα του είναι ο Tomas Estes. Ο δημιουργός της τεκίλα Ocho έχει αναγνωριστεί δύο φορές ως "Ambassador to Europe for Tequila” από το Εθνικό Επιμελητήριο Τεκίλα του Μεξικό και παρέλαβε το βραβείο "Life Time Achievement” από το περιοδικό "Theme” για τη δουλειά του αυτή. Στο πλαίσιο του Athens Bar Show 2017, τον συναντήσαμε και συζητήσαμε μαζί του μερικά άκρως ενδιαφέροντα πράγματα για ένα από τα πιο δημοφιλή εξαγώγιμα προϊόντα του Μεξικό.

"Ειλικρινά απολαμβάνω που κόσμος με αγαπάει για την προσφορά μου στο χώρο του ποτού. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα, έχω κάνει αρκετούς φίλους και μου αρέσει πολύ να τους συναντώ και να συζητώ μαζί τους, ειδικά για την τεκίλα αλλά όχι μόνο γι’ αυτή. Σε κάθε μέρος που ταξιδεύω εδώ και χρόνια έχω αναγνώριση αλλά στην Ελλάδα νιώθω πως επικοινωνώ καλύτερα, ίσως λόγω της κοινωνικότητας των ανθρώπων". Τον Tomas Estes τον αγαπούν λοιπόν οι Έλληνες, την τεκίλα όμως; "Οι γευστικοί αισθητήρες των Ελλήνων αλλά και το γεγονός πως σαν μεσογειακή χώρα, η Ελλάδα παρουσιάζει πολλά κοινά με το Μεξικό όσον αφορά το κλίμα και τις συνήθειες, κάνουν κι εδώ αγαπητή την τεκίλα. Η προέλευση μπορεί να είναι από το Μεξικό, αλλά αν το καλοσκεφθείς, οι Μεξικανοί έχουν μεσογειακή καταγωγή (από τους Ισπανούς). Νομίζω πως η αίσθηση της γεύσης έχει κάποια κοινή καταγωγή και προέλευση".

Είναι global trends η τεκίλα και το mezcal;

"Δεν σου κρύβω πως η τεκίλα έχει ανοιχτεί επιτυχώς σε νέες αγορές όπως η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Το ίδιο και το mezcal αλλά και μερικά ακόμη αποστάγματα της αγαύης, όπως η raicilla ή η bacanora, που θεωρούνται τα next best things. Σε αυτό τον κόσμο που ζούμε τώρα όλοι ψάχνουν το επόμενο ενδιαφέρον ποτό, αυτό που θα τους ενθουσιάσει. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη, όπου υπάρχει η παγκοσμιοποίηση και τα πράγματα φαίνονται να μοιάζουν μεταξύ τους και γίνονται προσβάσιμα από όλους, σχεδόν κάθε τι μπορεί να θεωρηθεί fast food. Όμως τέτοια αποστάγματα φαίνονται πολύ ξεχωριστά- και είναι. Μια γιορτή της διαφορετικότητας. Το mezcal έχει μακρά διαδικασία παραγωγής ας πούμε, όπως και κάποιες πολύ καλές τεκίλες. Το μυστικό εδώ, είναι αυτό που λέτε εσείς οι Έλληνες μεράκι. Τα αποστάγματα της αγαύης χρειάζονται αρκετό μεράκι για να είναι ποιοτικά. Γι’ αυτό δε θα βρεις πουθενά τον όρο mezcal industry αλλά μάλλον το mezcal culture. Ο σεβασμός στη διαδικασία και τις πρώτες ύλες είναι επίσης δυο στοιχεία που νομίζω πως κάνουν την τεκίλα να ξεχωρίζει" αναφέρει ο κος Estes.

Τα χίλια πρόσωπα της αγαύης

"Αυτά έχουν να κάνουν με διαφορετικές διαδικασίες ωρίμανσης. Κάποια ωριμάζουν σε βαρέλια sherry, κάποια άλλα σε βαρέλια port ή σε βαρέλια κρασιού γενικότερα. Υπάρχει εφευρετικότητα όσον αφορά αυτό το σκέλος. Υπάρχει και ένα άλλο όμως που θέλει πολλούς παραγωγούς να παίρνουν παλαιωμένες και έξτρα παλαιωμένες τεκίλες (extra anejo) και να τις φιλτράρουν –συνήθως με χρήση κάρβουνου-, αποσπώντας το χρώμα που το ποτό έχει αποκτήσει από την ωρίμανση, δημιουργώντας μια καινούρια υποκατηγορία που ονομάζεται cristalino. Δεν βρίσκονται προς το παρόν σε πολλές αγορές αλλά έρχονται πολύ δυνατά, σύντομα νομίζω, στις πιο δυνατές από αυτές."

Πώς εκτιμάς πραγματικά μια τεκίλα

"Εκεί έξω μπορείς να βρεις πολλές διαφορετικές ετικέτες τεκίλας. Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος σαν καταναλωτής είναι να βρει ένα bar με έναν μπαρτέντερ που εμπιστεύεται και να τον ρωτήσει. Κυρίως δυο πράγματα: Ποια είναι η τεκίλα που σου αρέσει περισσότερο και γιατί. Και φυσικά να δοκιμάσει. Όπως θα έκανε με ένα ουίσκι ή ένα κονιάκ ή οποιοδήποτε άλλο ποτό."

Το mezcal θα συνεχίσει να ανεβαίνει όλο και περισσότερο

Σύμφωνα με τον Tomas Estes υπάρχει μια σχέση με την τεκίλα όπως συμβαίνει και με τις μπύρες. Έτσι αν μπορούσαμε να παραλληλίσουμε την τεκίλα με μια lager ή μια pilsner, τότε το mezcal θα ήταν ale. Κάθε μπύρα έχει το δικό της χαρακτήρα, γεύση και προσωπικότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αποστάγματα αγαύης. Η τεκίλα έχει βρει τη θέση της, ακόμη και μέσα στον χώρο των cocktails, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το mezcal.

Μετά την τεκίλα, τι;

Ποιο είναι όμως το αγαπημένο cocktail με τεκίλα για έναν θρύλο του συγκεκριμένου ποτού όπως ο Tomas Estes; Πολλοί θα περίμεναν μια απάντηση κοντά στα κλασικά, μια margarita ας πούμε ή μια paloma. Ο Tomas όμως έχει ένα συγκεκριμένο ποτό στο μυαλό του, που μάλιστα το παραγγέλνει συχνά στα περισσότερα bars του πλανήτη που επισκέπτεται. "Ένα French 75, όπου το gin έχει τεκίλα. Ένα Mexican 55 δηλαδή, με μια καλοφτιαγμένη λευκή τεκίλα. Και ζητάω και ένα twist από το bartender που το φτιάχνει. 

Κάποιοι με έχουν εκπλήξει ευχάριστα είναι η αλήθεια με προσθήκη υλικών όπως αψέντι, λικέρ, bitters κ.α.". Ποιο ποτό –εκτός από αυτά που σχετίζονται με την αγαύη- εκτιμά πολύ ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει τη ζωή του με την τεκίλα. "Μου αρέσει πολύ το ρούμι, και συγκεκριμένα το rhum agricole (ρούμι που φτιάχνεται στα γαλλόφωνα νησιά της Καραϊβικής ή του Ινδικού ωκεανού). Με γοητεύει η καταγωγή του, η υφή του και ασφαλώς η γεύση του."

Ολοκληρώνοντας την όμορφη απογευματινή μας κουβέντα, ο Tomas Estes μου επισήμανε πόσο αγαπά και θαυμάζει την αθηναϊκή σκηνή των μπαρ, όπου ο παλαιός κόσμος του ποτού συναντούν τα τελευταία trends των ποτών, με μια ελληνική essence.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.