Τι, πώς και γιατί (αξίζει να) πίνουμε τώρα;
Η προσέγγιση του Esquire για όσα αξίζουν μία θέση στο ποτήρι μας.
Λίγες εβδομάδες πριν, στο πλαίσιο του Athens Bar Show και σε μια συζήτηση που είχαμε με τον Simone Caporale, ο επιδραστικότατος για τον κόσμο του bar industry συνιδιοκτήτης του Sips (του μπαρ της Βαρκελώνης που φιγουράρει στο Νο 1 των The World's 50 Best Bars 2023) μου έλεγε πόσο πολύ λατρεύει την απλότητα και τα cocktails που περιέχουν μέχρι τρία υλικά. Και ότι χαίρεται γιατί παρατηρεί πως το κοινό στρέφεται ολοένα και πιο πολύ προς αυτά όσον αφορά το ποτό. Τον ρώτησα αν κάτι τέτοιο μπορεί να ενταχθεί ακόμα περισσότερο στην όποια τάση. Αρκέστηκε να μου πει πως, κατά τη γνώμη του, αυτή είναι η τάση.

Το ό,τι πίνουμε πια πιο απλά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι κάτι που ο καθένας έχει παρατηρήσει. Μια σαφής κατεύθυνση που επικρατεί στα περισσότερα μπαρ του πλανήτη. Το "πιο απλά", όμως, δεν συνεπάγεται και απλοϊκά. Μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ. Αλλά θα βάλω στο τραπέζι και κάτι ακόμα, που συνδέεται με ένα ιδιότυπο τρεντ που έχει εμφανιστεί την τελευταία διετία σε κατ’ οίκον ή εξωστρεφές fine drinking.
Κι εγένετο premiumization
Το spirits industry έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με την πολυπλοκότητα και την απόλαυση − στοιχεία που αποζητούνται πλέον από τον καταναλωτή τόσο στο μπαρ όσο και στο ράφι της κάβας. Γενικά, οι σημερινοί drinkers είναι πολύ πιο ενημερωμένοι και οξυδερκείς σχετικά με το τι μπαίνει στο ποτήρι τους, αναζητούν ποτά και brands υψηλής ποιότητας, με πλούσια backstories και αρτιζάνικους τρόπους παρασκευής − δεν τους αρκεί απλώς να πιουν κάτι, αλλά να συνδεθούν μαζί του. Κάπου εδώ, λοιπόν, μπαίνει στην κουβέντα ο όρος premiumization.
Ναι, είναι αυτό που νομίζεις. Η αναζήτηση και η επιλογή μοναδικών, αυθεντικών και υψηλής ποιότητας προτάσεων. Από όλη τη σφαίρα των alcohol beverages, τα spirits είναι εκείνα που έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς παίζει. Τα brands προσφέρουν καλύτερες εμπειρίες και προϊόντα, ενθαρρύνουν την καινοτομία και, με τον τρόπο τους, βοηθούν ακόμα και στο πεδίο της υπεύθυνης κατανάλωσης.

Για να το συνδέσω και με την ιδέα της απλότητας, θα κάνω μια ερώτηση: Όταν έχεις κάτι πραγματικά καλό, γιατί να το αναμείξεις με άλλα πράγματα; Ή, τουλάχιστον, με πολλά άλλα πράγματα. Το premiumization δείχνει από μόνο του τον δρόμο: την ενίσχυση της απόλαυσης στο πλαίσιο της λογικής "πίνουμε πολύ καλά, δεν πίνουμε απλά πολύ".
Δεν μπορώ να γνωρίζω αν η τάση του premiumization θα εξελιχθεί περαιτέρω ή ακόμα και αν θα συνεχιστεί. Μπορώ, όμως, να συμβουλεύσω κάτι: Ας την απολαύσουμε όσο κρατήσει. Κι ας μείνουμε απλοί, που λέει κι ο Simone.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά
Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό
To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςSt-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις