
Τι, πώς και γιατί (αξίζει να) πίνουμε τώρα;
Η προσέγγιση του Esquire για όσα αξίζουν μία θέση στο ποτήρι μας.

Λίγες εβδομάδες πριν, στο πλαίσιο του Athens Bar Show και σε μια συζήτηση που είχαμε με τον Simone Caporale, ο επιδραστικότατος για τον κόσμο του bar industry συνιδιοκτήτης του Sips (του μπαρ της Βαρκελώνης που φιγουράρει στο Νο 1 των The World's 50 Best Bars 2023) μου έλεγε πόσο πολύ λατρεύει την απλότητα και τα cocktails που περιέχουν μέχρι τρία υλικά. Και ότι χαίρεται γιατί παρατηρεί πως το κοινό στρέφεται ολοένα και πιο πολύ προς αυτά όσον αφορά το ποτό. Τον ρώτησα αν κάτι τέτοιο μπορεί να ενταχθεί ακόμα περισσότερο στην όποια τάση. Αρκέστηκε να μου πει πως, κατά τη γνώμη του, αυτή είναι η τάση.

Το ό,τι πίνουμε πια πιο απλά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι κάτι που ο καθένας έχει παρατηρήσει. Μια σαφής κατεύθυνση που επικρατεί στα περισσότερα μπαρ του πλανήτη. Το "πιο απλά", όμως, δεν συνεπάγεται και απλοϊκά. Μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ. Αλλά θα βάλω στο τραπέζι και κάτι ακόμα, που συνδέεται με ένα ιδιότυπο τρεντ που έχει εμφανιστεί την τελευταία διετία σε κατ’ οίκον ή εξωστρεφές fine drinking.
Κι εγένετο premiumization
Το spirits industry έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με την πολυπλοκότητα και την απόλαυση − στοιχεία που αποζητούνται πλέον από τον καταναλωτή τόσο στο μπαρ όσο και στο ράφι της κάβας. Γενικά, οι σημερινοί drinkers είναι πολύ πιο ενημερωμένοι και οξυδερκείς σχετικά με το τι μπαίνει στο ποτήρι τους, αναζητούν ποτά και brands υψηλής ποιότητας, με πλούσια backstories και αρτιζάνικους τρόπους παρασκευής − δεν τους αρκεί απλώς να πιουν κάτι, αλλά να συνδεθούν μαζί του. Κάπου εδώ, λοιπόν, μπαίνει στην κουβέντα ο όρος premiumization.
Ναι, είναι αυτό που νομίζεις. Η αναζήτηση και η επιλογή μοναδικών, αυθεντικών και υψηλής ποιότητας προτάσεων. Από όλη τη σφαίρα των alcohol beverages, τα spirits είναι εκείνα που έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς παίζει. Τα brands προσφέρουν καλύτερες εμπειρίες και προϊόντα, ενθαρρύνουν την καινοτομία και, με τον τρόπο τους, βοηθούν ακόμα και στο πεδίο της υπεύθυνης κατανάλωσης.

Για να το συνδέσω και με την ιδέα της απλότητας, θα κάνω μια ερώτηση: Όταν έχεις κάτι πραγματικά καλό, γιατί να το αναμείξεις με άλλα πράγματα; Ή, τουλάχιστον, με πολλά άλλα πράγματα. Το premiumization δείχνει από μόνο του τον δρόμο: την ενίσχυση της απόλαυσης στο πλαίσιο της λογικής "πίνουμε πολύ καλά, δεν πίνουμε απλά πολύ".
Δεν μπορώ να γνωρίζω αν η τάση του premiumization θα εξελιχθεί περαιτέρω ή ακόμα και αν θα συνεχιστεί. Μπορώ, όμως, να συμβουλεύσω κάτι: Ας την απολαύσουμε όσο κρατήσει. Κι ας μείνουμε απλοί, που λέει κι ο Simone.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam
Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.
Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες
Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.
Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη
Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςMONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.
Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους
Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.
Γραφει Μπαμπης Δουκας