Άσχημα νέα: Τελειώνει το Ιρλανδέζικο ουίσκι

Ώρα για στοκάρισμα κάβας.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 21 Ιουνίου 2018

Το ιρλανδέζικο ουίσκι αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα δημοφιλέστερα trends στο χώρο του ποτού και όχι άδικα. Αυτό όμως τελικά φαίνεται πως δεν έχει μόνο θετικό αντίκτυπο, καθώς -όπως κατά καιρούς έχει συμβεί με την τεκίλα αλλά και άλλα αποστάγματα- μάλλον ξεμένουμε από irish whiskey.

Αυτό επιβεβαιώνει και ο "πατέρας" της επανάστασης του ιρλανδέζικου ουίσκι, John Teeling, με δηλώσεις του στους Irish Times. "Σύντομα θα υπάρχει έλλειψη. Το ουίσκι που φτιάχνουμε τώρα δεν μπορεί να βγει στην αγορά μέσα στα επόμενα 7 χρόνια. Αν η ζήτηση συνεχιστεί με τους ίδιους υψηλούς ρυθμούς θα υπάρχει πρόβλημα" τόνισε ο Teeling, που μαζί με τους γιους του Jack και Stephen, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση που τους θέλει να φτιάχνουν ουίσκι (το ομώνυμο) από το 1782.

Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει πως η Ιρλανδία δεν διαθέτει πλέον μεγάλα αποθέματα, κάτι που σε συνδυασμό με τη ζήτηση προκαλεί το πρόβλημα.

Ότι παλαιώνει αυτή τη στιγμή στα βαρέλια του νησιού, θα μπορεί να βγει στην αγορά μετά από τουλάχιστον 6 με 7 χρόνια, την ίδια στιγμή που οι ψαγμένοι πότες του κόσμου τούτου το θέλουν εδώ και τώρα στο ποτήρι τους.

Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και για το ιαπωνικό ουίσκι. Πριν λίγους μήνες η Suntory ανακοίνωσε πως αποσύρει από τα ράφια τα καλύτερα παλαιωμένα ουίσκι της, όπως το εξαιρετικό Hibiki 17, ενώ από τις αρχές του 2016 υπάρχουν ανησυχητικές τάσεις και για τα παλαιωμένα σκοτσέζικα.

Δεν μπορούμε λοιπόν παρά να κάνουμε υπομονή, βρίσκοντας εναλλακτικές. Όπως ας πούμε το gin tonic.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Cocktails

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

10 πράγματα που οφείλεις να ξέρεις σχετικά με το gin

Πόσο καλά πιστεύεις πως γνωρίζεις το ποτό με τον έντονο αρκευθούχο χαρακτήρα;

Λένε πως αυτές είναι οι 10 καλύτερες τεκίλες του πλανήτη

10.000 tequila drinkers και experts τις έβαλαν κάτω, τις αξιολόγησαν και κατέληξαν