Τελειώνει όντως η τεκίλα στον πλανήτη;

Καταλήγουμε στα ασφαλέστερα συμπεράσματα σχετικά με το αγαπημένο απόσταγμα με τη βοήθεια του ειδικού, Στέλιου Παπαδόπουλου.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι φίλοι του ποτού εκτιμούν όλο και περισσότερο τα αποστάγματα αγαύης, κατά κύριο λόγο την τεκίλα και έπειτα το mezcal.

Κάτι που σημαίνει πως η αύξηση της κατανάλωσης έχει μεγαλώσει και αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε ένα πλήγμα στην καλλιέργεια του φυτού. Τελειώνει όμως πραγματικά η τεκίλα στον πλανήτη, όπως ανέφεραν πριν λίγο καιρό αρκετά αξιόπιστα μέσα; Καταλήξαμε σε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα, με την βοήθεια του ειδικού: του πρώτου μη-Μεξικανού tequila connoisseur και νέου Global Brand Ambassador της Casa Cuervo, Στέλιου Παπαδόπουλου.

Αρχικά, λίγη ιστορία

Οι ρίζες της τεκίλας βρίσκονται μισό αιώνα πριν από την ίδρυση του ίδιου του κράτους του Μεξικού και στον πρόγονό της, το mezcal, που δεν ήταν και τόσο εξευγενισμένο ως απόσταγμα. Στα μέσα του 17ου αιώνα, η Taverna de Cuervo, ένα μικρό αποστακτήριο στην περιοχή της Tequila απέκτησε την πρώτη άδεια για νόμιμη παραγωγή και εμπορία από τον Ισπανό βασιλιά. Για καλή τους τύχη, χρησιμοποιούσαν μόνο την μπλε ποικιλία αγαύης που ήταν σε έξαρση στην περιοχή, με το ποτό να αποκτά μεγάλη ζήτηση. Έτσι η τεκίλα έγινε Π.Ο.Π., προερχόμενη αποκλειστικά από το Μεξικό και συγκεκριμένα από 5 πολιτείες του.

Τον σημαντικότερο λόγο όμως στην ανάπτυξή της έπαιξε η βιομηχανική επανάσταση, καθώς μέσω των τρένων κατάφερε να βρεθεί και στην αμερικανική αγορά, καθώς επίσης και η δημιουργία ενός εκ των πιο γνωστών cocktails, της Margarita, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η δημοφιλία της ωστόσο έχει να κάνει και με τον πολύπλοκο, πολύπλευρο και μοναδικό χαρακτήρα της όσο και με το tropical attitude που διακατέχει κάποιον που τη βάζει στο στόμα του αλλά και από το γεγονός πως οι bartenders αγκάλιασαν το συγκεκριμένο απόσταγμα εξ αρχής - μόνο τυχαία δεν αποκαλείται "η καλύτερη φίλη του barman". Αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα. Και εκεί ξεκινά το "πρόβλημα".

Τι πραγματικά ισχύει

Τελειώνει όντως η τεκίλα στον πλανήτη;

"Η αλήθεια είναι πως για την βιομηχανία της τεκίλας μια τέτοια κρίση δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Η τεκίλα έχει ξαναπεράσει από αυτό το στάδιο και, έστω και δύσκολα, κατάφερε να ανταπεξέλθει λίγα χρόνια μετά" μας λέει ο Στέλιος Παπαδόπουλος. Ο κύριος λόγος είναι ότι όλη η παραγωγική διαδικασία αλλά και η νομοθεσία που την διέπει είναι χρονοβόρα, απαιτητική και έχει αρκετά μεγάλο κόστος. Η διαδικασία παραγωγής της τεκίλας δεν μοιάζει με κανένα άλλο απόσταγμα, μιας και ο κύκλος ζωής της μπορεί να φτάσει τα 9 με 11 χρόνια, σε αντίθεση με άλλα αποστάγματα που χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να παραχθούν.

"Ο βασικός λόγος είναι πως η πρώτη ύλη, δηλαδή το φυτό, χρειάζεται τουλάχιστον 6-7 χρόνια για να φτάσει στην απόλυτη ωρίμανση, ενώ άλλα όπως πχ το ζαχαροκάλαμο μόλις ένα έτος. Και σκέψου πως για να πάρουμε ένα λίτρο τεκίλα χρειάζονται περίπου 7 κιλά ώριμης αγαύης" συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Οι προβλέψεις των παραγωγών και των agaveros (καλλιεργητές) γίνονται για 5-6 χρόνια μετά, αλλά βασίζονται και στην προσφορά και την ζήτηση.

Όμως στις μέρες μας και στο δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον της σύγχρονης αγοράς είναι τρομερά δύσκολο να είναι κάποιος απολύτως ακριβής. Πόσο μάλλον όταν τα trends είναι τόσο επιρρεπή στην αγορά και καθόλου σταθερά.

ΤΕΚΙΛΑ 5

"Ένα από αυτά τα trends είναι για την κατηγορίας της τεκίλας και η ανάπτυξη της 100% Agave Tequila, που άλλαξε την πορεία του ποτού, με σκοπό τη διάδοση των premium κατηγοριών της. Αυτό από τη μία βοήθησε την τεκίλα και κυρίως την αντίληψη του κόσμου γι' αυτήν -να μπορεί να δει τις αξίες και τον πανέμορφο χαρακτήρα της- αλλά από την άλλη είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές της αγαύης ανά κιλό να αυξηθούν τα τελευταία χρόνια και να δημιουργήσουν πρόβλημα, ειδικά σε μικρότερους παραγωγούς. Αυξάνοντας λοιπόν τη ζήτηση στην premium κατηγορία ξαφνικά, καμία πρόβλεψη δεν μπορούσε να προετοιμάσει τους παραγωγούς γι' αυτό που ερχόταν" είναι η γνώμη του πρώτου μη-Μεξικανού tequila connoisseur, που όμως βλέπει φως στον ορίζοντα: "Πλέον πιστεύω πως όλοι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος αυτού. Θέλω να πιστεύω πως μέσα στην επόμενη δεκαετία δεν θα υπάρχει κάποια μεγάλη αλλαγή στις τάσεις και δεν θα επηρεαστεί περαιτέρω αυτή η πραγματικά όμορφη κατηγορία".

Πώς απολαμβάνεται η τεκίλα

Η έννοια της απόλαυσης ποικίλει για τον κάθε έναν από εμάς, όπως και στην ερώτηση "Ποια είναι η καλύτερη τεκίλα που υπάρχει εκεί έξω". Δεν υπάρχει κάποια σαφής απάντηση. Το μόνο που μπορεί να πει με σιγουριά κάποιος είναι πως για όλους υπάρχει μια τεκίλα, όπου με τον πολυδιάστατο χαρακτήρα και την πολυπλοκότητά της προσαρμόζεται πάντοτε στις περιστάσεις: από ένα απλό long drink ή μια Margarita μέχρι τη συνοδεία φαγητού ή πούρου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες