Πώς είναι να πίνεις το εθνικό μας ποτό στο μέρος που γεννήθηκε
Ακολουθήσαμε την μυρωδιά του γλυκάνισου μέχρι το Πλωμάρι, για να γευτούμε ένα ποτό καθαρό σαν το κύμα του Αιγαίου.
Στα βορειοανατολικά του Αιγαίου και απέναντι από τα παράλια της Μικράς Ασίας επιπλέει μια πάλαι ποτέ αριστοκρατική πολιτεία με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ενέργεια, που κρύβει ένα σωρό θησαυρούς. Κάποιοι εκ των οποίων πίνονται.
Το νησί
Η Λέσβος δεν είναι από εκείνα τα νησιά που ερωτεύεται κάποιος με την πρώτη ματιά. Ανήκει όμως σε αυτά που θα αγαπήσει παράφορα και θα θέλει πάντοτε να επιστρέφει. Θέλει κόπο και χρόνο για να την γυρίσεις, να την εκτιμήσεις και εν τέλει να της παραδοθείς. Μόλις το κάνεις όμως, θα στο ανταποδώσει. Πολλαπλώς.

Χωριά που μοιάζουν ξεχασμένα μέσα στο χρόνο κι όμως είναι αρκετά ζωντανά, αρχοντικά σε κάθε της σημείο που μαρτυρούν τη δόξα του παρελθόντος -τότε που οι πολυταξιδεμένοι κάτοικοί της εμπνεύστηκαν και σε πολλές περιπτώσεις αντέγραψαν κτίρια από μητροπόλεις του εξωτερικού- και ένας καμβάς γεύσεων που καλύπτει κάθε φάσμα γούστου. Εδώ θα βρεις άλλωστε το ίσως καλύτερο παραδοσιακό φαγητό της Ελλάδας, ένα αποτέλεσμα τεχνογνωσίας της κουζίνας σε συνδυασμό με μοναδικές πρώτες ύλες και που συνοδεύεται από -τι άλλο;- ούζο.
Για να μην χαθείς όμως -κυριολεκτικά και μεταφορικά- στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, ορίστε κάποια από τα highlights του:
- Η πόλης της Μυτιλήνης με τον ζωντανό της χαρακτήρα, τα παλιά νεοκλασικά αρχοντικά και την εντυπωσιακή παραλιακή περαντζάδα.
- Ο διατηρητέος οικισμός του Μολύβου, που αποτελεί και μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Λέσβου.
- Η cool Σκάλα Ερεσού, μια από τις ομορφότερες παραλιακές περιοχές του νησιού.
- Οι εντυπωσιακοί και πλούσιοι περιβαλλοντικά κόλποι της Καλλονής και της Γέρας.
- Η αχανής -μήκους σχεδόν 9 χιλιομέτρων- αμμουδιά των Βατερών.
- Το θαυμάσιο χωριό της Αγιάσου με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα πολλά παραδοσιακά καφενεία.
- Το γνωστό για την παραγωγή ούζου και τους θαυμάσιους μεζέδες στις ταβέρνες του, Πλωμάρι.
- Το γραφικό ψαροχώρι Σκάλα Συκαμνιάς με το περίφημο εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας.
- Το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι - ένα από τα σημαντικότερα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Χωριουδάκια - εκπλήξεις όπως ο Παλαιόκηπος, η Πέτρα, η Παναγιούδα.

Την πραγματική ψυχή της πατρίδας του Οδυσσέα Ελύτη, του Θεόφιλου και του Στρατή Μυριβήλη όμως μπορείς να τη συναντήσεις σε απροσδόκητα μέρη και σημεία. Ακόμη και σε πράγματα. Καμιά φορά χωρά ακόμη και σε ένα μικρό μπουκάλι, όπως ας πούμε η συσκευασία που περιέχει το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.
Μια ιστορία που μοσχοβολάει
Η Λέσβος διαθέτει τεράστια παράδοση στην παραγωγή ούζου αλλά η πατρίδα του ποτού θεωρείται το Πλωμάρι. Εκεί άλλωστε ξεκίνησε η παραγωγή ούζου τον 19ο αιώνα και μέχρι σήμερα διατηρείται ο ίδιος παραδοσιακός τρόπος απόσταξής του. Τα εξαιρετικής ποιότητας υλικά από γη και θάλασσα και η τεχνογνωσία που απέκτησαν οι πολυταξιδεμένοι κάτοικοι του Πλωμαρίου είχαν ως αποτέλεσμα ένα πραγματικά θαυμάσιο απόσταγμα.
Ήταν 1894 όταν ο Πλωμαρίτης Ισίδωρος Αρβανίτης αποφάσισε -μετά από ταξίδια σε κάθε γωνιά της Γης- να φτιάξει το καλύτερο ούζο στον κόσμο. Η μυστική συνταγή του, ένα πάντρεμα από βότανα της Λέσβου μαζί με αρωματικά από την άλλη άκρη του πλανήτη, καταφέρνει μέχρι σήμερα να διατηρεί αναλλοίωτη τόσο τη γεύση όσο και την ποιότητα του ούζου του.

Έναν αιώνα μετά, η οικογένεια Καλογιάννη, χρησιμοποιώντας την αυθεντική συνταγή συνεχίζει να παράγει το φίνο Ούζο Πλωμαρίου (προϊόν διπλής απόσταξης), δίνοντας έμφαση σε εξαιρετικά βότανα και καρπούς, με τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, ενώ η διάσημη συσκευασία σφραγίζεται με τον χαρακτηριστικό φελλό, προσφέροντας μια πολύτιμη ισορροπία γεύσης που επιτυγχάνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης.
Λένε χαρακτηριστικά πως όσο πιο αργά αποστάζεται ένα ούζο, τόσο καλύτερο γίνεται. Στο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου κάθε απόσταξη διαρκεί 9 ολόκληρες ώρες.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως εκτός των άλλων υλικών που χρησιμοποιούνται για το Ούζο Πλωμαρίου (μάραθος από την Εύβοια, μαστιχέλαιο, αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής κ.α.), ο γλυκάνισος καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας, στο Λισβόρι, και μάλιστα θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο λόγω του μικροκλίματος της περιοχής.
H εταιρεία ωστόσο έχει προβεί και σε μια ακόμη σημαντική κίνηση που έχει να κάνει με το πρώτο premium ούζο της ελληνικής αγοράς, το Ούζο Άδολο, με την οποία εγκαινιάστηκε μια νέα ξεχωριστή κατηγορία, καθώς μιλάμε για ένα μοναδικό προϊόν από 100% τριπλή απόσταξη.
Για την Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης η δημιουργία μιας premium κατηγορίας ούζου αποτελεί τη φυσική συνέχεια της υψηλής ποιότητας που χαρακτηρίζει τα προϊόντα της, ανταποκρινόμενη ταυτόχρονα στην ανάγκη της αγοράς για ένα εκλεκτό, ανώτερης ποιότητας ούζο.
Ο Κόσμος του Ούζου
Μέσα σε έναν ελαιώνα λίγο έξω από το Πλωμάρι, μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το αποστακτήριο και τις εγκαταστάσεις του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου - μία ξεχωριστή εμπειρία αισθήσεων για κάθε φίλο του αποστάγματος και κατ' επέκταση του ποτού. Εκεί, εκτός από το να δεις από κοντά την παραγωγική διαδικασία που ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο, θα κάνεις και ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο μέσα από την αξιόλογη συλλογή μουσειακών αντικειμένων (παλιούς άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά πωμάτων αλλά και τις ετικετέζες). Και φυσικά θα μπορέσεις να απολαύσεις τα εκλεκτά αποστάγματα.

Πώς θα πιεις σωστά το ούζο
Η ιεροτελεστία του ούζου δεν είναι μια απλή υπόθεση. Δώσε προσοχή γιατί οι περισσότεροι το κάνουν λάθος. Γι' αυτό και το άφησα τελευταίο. Τρία απλά βήματα πρέπει να ακολουθήσεις και είναι τα εξής: Βάζεις το ούζο στο ποτήρι, προσθέτεις παγωμένο νερό προκειμένου να μειωθεί σταδιακά η θερμοκρασία του, να απελευθερωθούν τα αιθέρια έλαια και όλα τα αρώματα να βγουν και, τέλος, τον πάγο. Μην παραλείψεις να το πλαισιώσεις με μεζέδες - όχι απαραίτητα για να χορτάσεις αλλά κυρίως για να ερεθίσεις τη γεύση και να μεγιστοποιήσεις την απόλαυση. Thank me later.
Info
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά
Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό
To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςSt-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις