Πώς είναι να εξερευνάς τις Κυκλάδες μαζί με το κορυφαίο ελληνικό spirit

To ΜΕΤΑΧΑ, μαζί με κάποιους εκ των κορυφαίων bartenders του πλανήτη και τους fab five του Clumsies, μας συντρόφευσε σε ένα μοναδικό ταξίδι στο Αιγαίο.

Ήταν 1888 όταν ο Σπύρος Μεταξάς ξεκινούσε να πραγματοποιεί το όνειρό του. Δεν ήταν άλλο από το να δημιουργήσει ένα ποτό, το οποίο θα μπορούσε να κλείσει μέσα του τη γεύση και τα μοναδικά αρώματα της Ελλάδας. Ξεκίνησε λοιπόν το δικό του ταξίδι εξερεύνησης σε όλη τη χώρα, αναζητώντας εκείνα τα συστατικά που θα του έδιναν το τέλειο αποτέλεσμα. Μοσχάτα κρασιά από τη Σάμο, παλαιωμένα οινικά αποστάγματα και βότανα της Μεσογείου ενώθηκαν.

Πώς είναι να εξερευνάς τις Κυκλάδες μαζί με το κορυφαίο ελληνικό spirit

Κάπως έτσι προέκυψε, το αυθεντικό ελληνικό ποτό. Το METAXA. Το κεχριμπαρένιο χρώμα του, ο ανόθευτος χαρακτήρας και η ιδιαίτερη γεύση του κατάφεραν να κερδίσουν την καρδιά κάθε φίλου του ποτού. Μια σχέση που ασφαλώς κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Σήμερα, 130 χρόνια μετά, ένα άλλο ταξίδι εξερεύνησης ξεκίνησε. Το METAXA μας έδειξε το νέο του πρόσωπο, διατηρώντας πάντοτε το σεβασμό προς τις ρίζες του και την προέλευσή του, με βασικό σύνθημα το Explore Greece. Αν υπάρχει ένας ιδανικός τρόπος για να γνωρίσει κάποιος τα ελληνικά νησιά αυτός δεν είναι άλλος από το να βρει ένα σκάφος, να βάλει σε αυτό καλή παρέα και να ξεχυθεί στο γαλάζιο του Αιγαίου. Αν δε, σε αυτή περιλαμβάνονται μερικοί από τους καλύτερους bartenders του πλανήτη και οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το κορυφαίο bar της Ελλάδας, σε συνδυασμό με το πιο ξεχωριστό πότο της χώρας, τότε αντιλαμβάνεσαι πως αυτό μπορεί να γίνει μία once in a lifetime εμπειρία.

Μια εμπειρία αισθήσεων, εικόνων και πραγματικής εξερεύνησης. Αυτό ακριβώς έκαναν, τον Ιούλιο του 2018, τρεις σημαντικοί εκπρόσωποι της διεθνούς bartending σκηνής: ο Erik Lorincz, ο Leo Robitschek, και ο Κώστας Ιγνατιάδης.

ΜΕΤΑΞΑ 4

Δεν ήταν όμως μόνοι, καθώς μαζί τους εν πλω βρίσκονταν κάποιοι από τους σημαντικότερους πρέσβεις της εγχώριας bar σκηνής και συγκεκριμένα οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το The Clumsies: οι επιχειρηματίες Λευτέρης Γεωργόπουλος, Θάνος Τσουνάκας και Γιώργος Καίσαρης καθώς και οι παγκοσμίου φήμης bartenders, Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπάκουλης. Το ταξίδι τους περιελάμβανε μεταξύ άλλων τρεις στάσεις και τρία μοναδικά πάρτι.

Θέλαμε να δείξουμε στον κόσμο όχι μόνο το METAXA, αλλά και την ίδια την Ελλάδα.

Το κάνουμε μέσα από την δημιουργία κάποιων ανθρώπων. Κάποιος που επισκέπτεται την Ελλάδα, θέλει να δει κάθε πτυχή της. Και αυτό ακριβώς κάναμε με το METAXA. Δεν είναι μόνο ένα ποτό που μπορεί κάποιος να πιει το χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι. Και δεν υπάρχει ιδανικότερος τρόπος να το δοκιμάσει στη συγκεκριμένη περίπτωση, πέρα από καλοφτιαγμένα cocktail" μας λέει η Stéphanie Ancel, Managing Director του Οίκου METAXA, κατά τη διάρκεια μιας πολύ ενδιαφέρουσας κουβέντας που είχαμε τόσο μαζί της, όσο και και με το υπόλοιπο "πλήρωμα", πάνω στο σκάφος. Η αλήθεια είναι ότι τα κατάφεραν και το πώς θα το διαβάσεις παρακάτω.

Στην Μύκονο με τον Erik Lorincz

Δεν θα υπήρχε καλύτερη αφετηρία από το δυνατότερο brand name του ελληνικού τουρισμού παγκοσμίως. Στο νησί των Ανέμων, το ρόλο του οικοδεσπότη, ανέλαβε ο μέχρι πρότινος head bartender του κορυφαίου bar του πλανήτη, του American Bar στο Savoy του Λονδίνου, Erik Lorincz. Εκτός από το ξακουστό lifestyle και τα πάρτι που δεν σταματούν ποτέ, μία εκ των ομορφότερων Κυκλάδων, ξεχωρίζει και για το μαγευτικό της τοπίο.

ΜΕΤΑΞΑ 8

Που μπορεί να το απολαύσει κάποιος στην ιδανικότερη εκδοχή του, κατά την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Όπως ακριβώς δηλαδή έκαναν όσοι βρέθηκαν στο εξαιρετικό cocktail party, δοκιμάζοντας το Island of Winds (METAXA 12 Stars, βερίκοκο, εσπεριδοειδή, ψημένα ρεβίθια, mezcal αρωματισμένο με κοπανιστή Μυκόνου) που ετοίμασε ο Erik για την περίσταση.

ΜΕΤΑΞΑ 2

"Η έμπνευση στη συγκεκριμένη περίπτωση βρισκόταν παντού γύρω μας και αυτό πιστεύω ότι ισχύει για όλους μας. Έχουμε ξαναβρεθεί στη Μύκονο και, εκτός από όλα αυτά για τα οποίο είναι γνωστή παγκοσμίως, διαθέτει και εξαιρετικές πρώτες ύλες για φαγητό. Έτσι, επέλεξα για τα cocktail μου κάποια από τα υλικά που μπορεί να βρει κάποιος τόσο στο νησί όσο και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα. Η όλη ιδέα ήταν μαζί με την εμπειρία του νησιού, να θυμάσαι και μια γεύση από αυτό. Τουλάχιστον εμένα, αυτός ήταν ο σκοπός μου. Χρησιμοποίησα είναι η αλήθεια πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους υλικά, που όμως δίνουν χαρακτηριστικό και αυθεντικό γευστικό αποτέλεσμα. Μία γεύση του μέρους το οποίο επισκέπτεσαι" λέει ο Erik σχετικά με την έμπνευσή του.  

Στην Αντίπαρο με τον Leo Robitschek 

Δεύτερη στάση του ταξιδιού, το γαλήνιο καταφύγιο της Αντιπάρου, με την θαυμάσια αύρα, την μοναδική αίσθηση ανεμελιάς που αποπνέει, τους πανέμορφους ερημικούς κόλπους και τα κρυστάλλινα νερά. Ο εξαιρετικά δημιουργικός head bartender του Nomad στη Νέα Υόρκη, Leo Robitschek, όμως κατάφερε και έκλεψε τις εντυπώσεις με την δημιουργία του, που άκουγε στο χαρακτηριστικό όνομα Arni (METAXA 12 stars, γιαούρτι πράσινου τσαγιού, χυμός λεμονιού, cachaça, σιρόπι αγαύης και genever), ισορροπώντας ανάμεσα στην άγρια και την εξωτική πλευρά της Ελλάδας. 

ΜΕΤΑΞΑ 5

Και πίστεψέ με, η εμπειρία του να απολαμβάνεις ένα πραγματικά καλό ποτό πάνω στην άμμο, εύκολα μπορεί να καταταχθεί στα διαχρονικά summer goals. 

"Το METAXA είναι ιδανική βάση για ένα cocktail ή ένα long drink. Το συνδυάσαμε με πολλά υλικά της χώρας, θέλοντας να τονίσουμε τόσο το χαρακτήρα του όσο και τον τόπο καταγωγής του. Το σπουδαίο είναι ότι μπορείς να φτιάξεις τόσο ποτά που μπορούν να χαρακτηριστούν refreshing αλλά και πιο πολύπλοκα και πλούσια σε υφή και γεύση" ήταν η γνώμη του Leo Robitschek.

ΜΕΤΑΞΑ 6

Ο Leo μάλιστα θυμήθηκε και την πρώτη φορά που δοκίμασε METAXA, ένα βράδυ στο Clumsies: "Είναι από εκείνα τα ποτά που με την πρώτη γουλιά θέλεις να εξερευνήσεις και να πειραματιστείς σε cocktail. Είναι συναρπαστικό προϊόν, κυρίως γιατί βγάζει πάρα πολλές και διαφορετικές γευστικές εκδοχές".

Στην Πάρο με τον Κώστα Ιγνατιάδη

Το τέλειο φινάλε της εξερεύνησης δεν θα μπορούσε να γραφτεί πουθενά αλλού πέρα από το γραφικό και απάνεμο λιμανάκι της Νάουσας, που όμως αλλάζει εντελώς πρόσωπο όταν ο ήλιος πέσει και τα φώτα αρχίζουν να χαμηλώνουν, αποκαλύπτοντας την ειδυλλιακότερη και ίσως πιο πολύβουη πλευρά του. Στην Πάρο, τον ρόλο του οικοδεσπότη ανέλαβε ο Κώστας Ιγνατιάδης από το εμβληματικό Schumann's bar στο Μόναχο.

ΜΕΤΑΞΑ 1

"Ακολούθησα κλασικές γραμμές ως επί το πλείστον και ήθελα να φτιάξω κάτι που θα είναι ιδανικό να το απολαύσει κάποιος μετά το φαγητό" ήταν όσα ανέφερε ο Κώστας Ιγνατιάδης σχετικά με τη δική του δημιουργία, το METAXA Julep (με 12 Stars, φρέσκο κόλιανδρο, ζαχαροκάλαμο και λεμόνι).

ΜΕΤΑΞΑ 7

Είτε κάτω από τον λαμπερό κυκλαδίτικο ήλιο, είτε με συντροφιά τα δροσερά μελτέμια του Αιγαίου, αντιληφθήκαμε από πρώτο χέρι αυτό που περιεκτικά ανέφερε και το μότο του Explore Greece: Το METAXA δεν είναι κάτι που πίνεις, αλλά κάτι που εξερευνάς. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.