ΟΕΝΟ Π, ένας μοναδικός έρωτας για το κρασί που έγινε θαυμάσιο οινοποιείο
29 χρόνια μετά από την πρωτοποριακή εμφιάλωση οίνου ΠΟΠ, ο δημιουργός του Κτήματος Σιγάλα, Πάρις Σιγάλας το 2020 δημιούργησε το Οενο Π ένα ultra-premium οινοποιείο στη Σαντορίνη.
Τι συμβαίνει όταν η επιστήμη σχετίζεται αρμονικά με την τέχνη; Σύμφωνα με τον Πάρι Σιγάλα, τον δημιουργό του Κτήματος Σιγάλα και έναν από τις ηγετικές μορφές της ελληνικής οινοποιίας, τότε είναι που προκύπτει το κρασί. Ως πρωτοπόρος στον εν λόγω κλάδο και εμφιαλώνοντας οίνο ΠΟΠ από το 1991, ήταν εκείνος που τόλμησε το 2020 να οραματιστεί και να δημιουργήσει το OENO Π, ένα ultra-premium οινοποιείο στη Σαντορίνη.
Ο Πάρις Σιγάλας
Η αγάπη του ωστόσο για το κρασί και δη για το Ασύρτικο, χρονολογείται στα φοιτητικά του χρόνια. Τότε, στο σπουδαίο αμπελοτόπι της Σαντορίνης, βοηθούσε μαζί με φίλους του τον πατέρα του στον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών, και με το πέρας τον εργασιών "άρχιζαν τα τραγούδια και οι χοροί", όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος: "Το κρασί από τότε, παρά την επιστημονική μου συγκρότηση, το βίωνα με ένα τρόπο μεταφυσικό, θα έλεγα ερωτικό. Ένιωθα να συντελείται ένα "θαύμα" ανεξάρτητα από την επιστημονική εξήγηση αυτής της μετάλλαξης του χυμού του σταφυλιού σε κρασί", εξηγεί και συμπληρώνει: "Όταν το 1991 δημιούργησα το Κτήμα Σιγάλα και μετά, το 2020 το OENO Π αυτή η ερωτική σχέση των νεανικών μου χρόνων με το κρασί, όχι μόνο δεν με εγκατέλειψε αλλά έγινε ακόμη πιο δυνατή."
Μερικές πληροφορίες για το ΟΕΝΟ Π
Το οινοποιείο OENO Π τοποθετημένο μπροστά στη θάλασσα, στην περιοχή του ενεργού υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο, φέρνει την παράδοση στο επίκεντρο και σχεδιάστηκε για "Σαντορίνες" υψηλής ποιότητας περιορισμένου αριθμού φιαλών που δεν ξεπερνά τις 20.000. Η επιλογή του εξοπλισμού (πιθάρια των 750 και 1600 λίτρων αντί για ανοξείδωτες δεξαμενές), το κάθετο πιεστήριο, η παραμονή του οίνου τουλάχιστον για 16 μήνες με τις οινολάσπες στα πιθάρια και η εμφιάλωση χωρίς φιλτράρισμα έχουν στόχο να προσδώσουν στο Ασύρτικο -μαζί με όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν μοναδικό όπως πληθωρικό στόμα, αυστηρή δομή, εξαιρετική οξύτητα, αλατότητα, μακριά επίγευση, μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης με ιδιαίτερη ορυκτότητα και μινεράλ χαρακτήρα- μεγαλύτερη ευγένεια και φινέτσα, χαρακτηριστικό όλων των μεγάλων κρασιών.
Οι ετικέτες του OENO Π είναι τρεις:
- Τα "Tria Αmpelia”, 100% Ασύρτικο από τρία επιλεγμένα αμπελοτόπια και παραμονή με τις οινολάσπες σε πιθάρι για 16 μήνες
- Τα "Tria Αmpelia Pithari”,100% Ασύρτικο με παραμονή στις οινολάσπες για 16 μήνες, από ένα επιλεγμένο πιθάρι κάθε χρόνο.
- Το "Akulumbo”, επίσης 100% Ασύρτικο, από υπερώριμο τρύγο -όπως γινόταν το παραδοσιακό λευκό κρασί της Σαντορίνης, το Νυχτέρι, που τρυγούσαν το Σεπτέμβρη- με παραμονή στις οινολάσπες για 24 μήνες σε πιθάρι. Το όνομα του προέρχεται από το όνομα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου το Κολούμπο που βρίσκεται στη θάλασσα μπροστά από το κτίσμα όπου στεγάζεται το OENO Π.
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι πρόσφατα η ποιότητα των οίνων του OENO Π επιβεβαιώθηκε με τις πολύ υψηλές βαθμολογίες που έδωσε το Robert Parker Wine Advocate σε όλα τα κρασιά του με 97 έως 94 βαθμούς. Τα "Tria Ampelia 2022” πήραν 97 βαθμούς, την υψηλότερη βαθμολογία για ξηρό ελληνικό κρασί.
Η κλιματική αλλαγή και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν
Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που ήδη επηρεάζει τη Σαντορίνη και τη παραγωγή κρασιού με πολύ έντονο τρόπο. Ο τρύγος του 2024 αποτέλεσε σημείο αναφοράς, καθώς η εξαιρετικά μικρή παραγωγή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους παραγωγούς και τους οινοποιούς της Σαντορίνης για το μέλλον του πανάρχαιου αμπελώνα. Ο μοναδικός αυτός ιστορικός αμπελώνας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τον κίνδυνο αφανισμού, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για άμεσες αποφάσεις και δράσεις ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί.
Η άμεση εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών για την άρδευση του αμπελώνα χωρίς καθυστέρηση κρίνεται απόλυτα κρίσιμη, καθώς η έλλειψη νερού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που απειλούν τη βιωσιμότητά του. Με στόχο την άμεση λύση για άρδευση του αμπελώνα, ο ΣΟΣ (Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης) κάνει προσπάθειες για την αξιοποίηση του νερού από τους 6 βιολογικούς καθαρισμούς του νησιού, προχωρώντας στη βελτίωση των υποδομών τους ώστε να παραχθεί ποτιστικό νερό.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
St-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις
Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796
Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληHennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025
Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.