Οι 10 παράδεισοι της μπύρας σε όλο τον κόσμο

Ταξιδεύοντας με ξανθιές και μελαχρινές στο ποτήρι, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μπύρας.

Μία από τις αρχαιότερες συνταγές ποτού που υπήρξαν ποτέ είναι αυτή της μπύρας, με σχετικές αναφορές να έχουν βρεθεί από την περιοχή της Μεσοποταμίας, το 2.050 π.Χ. Φυσικά, η μπύρα δεν περιορίστηκε ούτε χρονικά ούτε χωροταξικά και εξακολουθεί να κάνει θραύση σε προτιμήσεις αλλά και πωλήσεις παγκοσμίως. Υπάρχουν όμως κάποιες χώρες που ξεχωρίζουν, τόσο λόγω παραγωγής και ποιότητας όσο και ποικιλίας και κατανάλωσης. 

1. Τσεχία

Οι 10 παράδεισοι της μπύρας σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με τo Statista, οι Τσέχοι είναι αυτοί που πίνουν περισσότερη μπύρα από κάθε άλλον στον πλανήτη, με μέση κατανάλωση τα 140 λίτρα ετησίως ανά άτομο. Pilsner Urquell και Budvar (ναι, η αυθεντική Budweiser) είναι τα πιο δυνατά χαρτιά της ζυθοποιίας της χώρας. 

2. Γερμανία

ΜΠΥΡΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σου δίνουμε μόνο δύο λόγους: Μόναχο και Oktoberfest. Στο περίφημο φεστιβάλ που διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2010, η μπύρα έχει φυσικά την τιμητική της. Μαζί με τους Αυστριακούς, οι Γερμανοί μοιράζονται τη δεύτερη θέση σε κατανάλωση παγκοσμίως.  

3. Αυστρία

ΜΠΥΡΑ ΑΥΣΤΡΙΑ

Το αντίπαλο δέος στο Oktoberfest είναι το φεστιβάλ μπύρας της Βιέννης, με τους Αυστριακούς να κατεβάζουν περίπου 108 λίτρα/ άτομο κάθε χρόνο- κυρίως την πολύ δημοφιλή Stiegl αλλά και τις Gösser, Hirter και Zipfer. 

4. Βέλγιο

ΜΠΥΡΑ ΒΕΛΓΙΟ

Οι βελγικές μπύρες έχουν κερδίσει τον σεβασμό της παγκόσμιας ζυθοποιίας. Στη χώρα υπάρχει μία από τις ευρύτερες γκάμες (πάνω από 1.500 επιλογές), με πολλά διαφορετικά στυλ και μεθόδους παραγωγής - αρκετές από τις οποίες παραμένουν ίδιες από την εποχή του Μεσαίωνα. 

5. Πολωνία

ΜΠΥΡΑ ΠΟΛΩΝΙΑ

Όποιος έχει δοκιμάσει Perla, Zywiec ή Tyskie ξέρει ακριβώς τι μπύρα φτιάχνουν οι Πολωνοί. H súmmum είναι μία παραλλαγή της lager. Μάλιστα, ειδικά στην Κρακοβία, παίζει να βρίσκει κάποιος τη φθηνότερη μπύρα στην Ευρώπη (οι τιμές μπορεί να ξεκινούν και από €1,70/ποτήρι). 

6. Ιρλανδία

ΜΠΥΡΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Ο νόμος των irish stout, τις οποίες οι συμπατριώτες του Roy Keane καταναλώνουν σε perfect pint (0,5 L.). Το Δουβλίνο είναι άλλωστε και η έδρα της Guinness - μία επίσκεψη μάλιστα στο εργοστάσιό της είναι ένα από τα αξιοθέατα της πόλης. Δεν είναι όμως μόνο οι Guinness, καθώς προτάσεις όπως οι Beamish, Murphy’s, Ohara's, Harp Lager και Kilkenny Irish Cream Ale δεν περνούν αδιάφορες. 

7. ΗΠΑ

ΜΠΥΡΑ ΗΠΑ

Να και κάτι που μάλλον δεν περίμενες να δεις σε αυτή τη λίστα. Σύμφωνα με το The Brewers Journal, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα με τις περισσότερες craft μπύρες (μικρής παραγωγής, όπου ο ιδιοκτήτης έχει τουλάχιστον το 51% και είναι ανεξάρτητος από τις πολυεθνικές του ζύθου. Συνήθως φτιάχνεται για να αναδείξει την τέχνη του ζυθοποιού και την φρεσκάδα των υλικών, βασισμένη σε μια πολύπλοκη ή εξαιρετικά απλή συνταγή) από οπουδήποτε αλλού.

8. Λιθουανία

ΜΠΥΡΑ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Το Βίλνιους είναι από τις πιο beer-friendly πόλεις της Ευρώπης, με πλήθος από μπυραρίες, στις οποίες συναντά κάποιος μία τρομερά ικανοποιητική ποικιλία που ισορροπεί ανάμεσα στις εργοστασιακές και τις craft. Εδώ μάλιστα θα βρεις και τις περίφημες kaimiskas - μπύρες που φτιάχνονται σε οικογενειακές φάρμες. 

9. Κροατία

ΜΠΥΡΑ ΚΡΟΑΤΙΑ

Οι Κροάτες καταναλώνουν περίπου 82 λίτρα ετησίως και αυτό είναι απολύτως λογικό όταν περισσότερο από το 90% της τοπικής καταγωγής μένει στη χώρα. Osječko, Karlovačko και Ožujsko οι πιο διάσημες επιλογές. 

10. Ρουμανία

ΜΠΥΡΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Δεν υπάρχει καλύτερη συντροφιά για τους Ρουμάνους όταν τρώνε τα ιδιαιτέρως πικάντικα τοπικά λουκάνικα από μία παγωμένη μπύρα. Τόσο στο Βουκουρέστι όσο και στο Braşov μάλιστα διοργανώνονται fun tours με επίκεντρο τις ντόπιες μπύρες, όπως οι Azuga και Ciucaş.

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.