Μερικά από τα πιο ιδιαίτερα ουίσκι που θα δοκιμάσεις ποτέ

Και δεν μιλάμε μόνο για το φινίρισμα ή την ηλικία τους.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Σεπτεμβρίου 2018

Το να θεωρηθεί ένα ουίσκι ιδιαίτερο ή ξεχωριστό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Για παράδειγμα μπορεί να παίζει ρόλο η χώρα προέλευσης, η ηλικία του ή τα συστατικά του. Τα ουίσκι που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα πληρούν κάποιες από αυτές τις προϋποθέσεις, ίσως και με το παραπάνω, καθώς περιέχουν μερικά από τα πιο ασυνήθιστα υλικά που θα βρεις εκεί έξω ή έχουν κάτι το διαφορετικό στη διαδικασία ωρίμανσης. 

1. Tamworth Eau de Musc

Μερικά από τα πιο ιδιαίτερα ουίσκι που θα δοκιμάσεις ποτέ

Το Eau de Musc είναι ένα bourbon του House of Tamworth, ένα αποστακτήριο στο New Hampshire των ΗΠΑ. Το δύο ετών απόσταγμα ωριμάζει μαζί με ένα μάλλον σπάνιο για τον χώρο συστατικό. Το αποστακτήριο χρησιμοποιεί μια πολύ παλιά μέθοδο που περιλαμβάνει το ζωικό λίπος από τους αδένες του κάστορα και το οποίο δίνει στο ποτό μια αίσθηση βατόμουρου στη γεύση, ενισχύοντας παράλληλα την ένταση. Για να καταφέρει κάτι τέτοιο, το αποστακτήριο συνεργάζεται με επαγγελματίες κυνηγούς κάστορα. 

2. George Dickel Tabasco Barrel Finish

ΟΥΙΣΚΙ 2

Ναι, το όνομά του τα λέει όλα. Το αποστακτήριο George Dickel στην Tullahoma του  Tennessee το ζει στα άκρα. Το ποτό ξεκίνησε να φτιάχνεται σε συνεργασία με την McIlhenny Company Tabasco Brand Pepper Sauce - αυτή που φτιάχνει το 100% αυθεντικό ταμπάσκο. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου σταδίου της ωρίμανσης, το ουίσκι ωριμάζει σε βαρέλια που προηγουμένως φιλοξενούσαν πιπεριές ταμπάσκο. Οι άνθρωποι του George Dickel Tabasco συμβουλεύουν τους επίδοξους δοκιμαστές του ποτού να συνοδεύσουν με σέλινο. Η επίγευσή του ωστόσο δεν είναι τόσο καυτή όσο φαντάζεσαι αλλά αρκετά ομαλή και ισορροπημένη. 

3. Mackmyra Moment Glöd

ΟΥΙΣΚΙ 10

Το Mackmyra Glöd έρχεται από την Σουηδία και είναι πικάντικο και καπνιστό. Το ιδιαίτερο σημείο σε αυτό είναι ότι ωριμάζει σε βαρέλια που προηγουμένως περιείχαν κρασί σε ζύμωση - κάτι που του δίνει γλυκιά γεύση. Εμφιαλώθηκε το 2012 σε μόλις 1.088 μπουκάλια, ενώ έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό International Wine & Spirit, το 2013. 

4. Fishky

ΟΥΙΣΚΙ 9

Το όνομά του λέει πολλά και ναι, ευτυχώς ή δυστυχώς, είναι περίπου αυτό που φαντάζεσαι. Πρόκειται για ένα single cask ουίσκι που ωριμάζει σε βαρέλι που κάποτε περιείχε ρέγγες. Το αποστακτήριο Bruichladdich στη Σκωτία θεώρησε ότι έτσι θα δώσει αλμυρό και λιπαρό φινίρισμα στο ποτό. Ίσως και να μην ήταν η καλύτερη ιδέα. 

5. Abraham Bowman Gingerbread Beer Finish

ΟΥΙΣΚΙ 8

Το αποστακτήριο του Bowman Bourbon στο Fredericksburg της  Virginia των ΗΠΑ είχε στην κατοχή του τα βαρέλια που νωρίτερα είχαν χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση της μπύρας της Hardywood Brewery, που έβγαζε αρώματα από gingerbread, κανέλα και γαρίφαλο. Τα συγκεκριμένα βαρέλια χρησιμοποιήθηκαν και για το bourbon, με αποτέλεσμα αυτό να φέρει τα ίδια αρώματα. Η παραγωγή του Abraham Bowman Gingerbread Beer Finish ωστόσο είναι εξαιρετικά περιορισμένη. 

6. Glenfiddich Winter Storm

ΟΥΙΣΚΙ 7

Ο Malt Master του γνωστού brand, Brian Kinsman, έφτιαξε αυτό το ξεχωριστό ουίσκι μετά από ένα ταξίδι του στο οινοποιείο Peller Esates στον Καναδά, το κρασί του οποίου έχει κι αυτό ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής: Τα σταφύλια μαζεύονται υπό το φως του φεγγαριού σε θερμοκρασία -10 ° C. Αυτό ενέπνευσε τον Kinsman να δημιουργήσει ένα ουίσκι, που να ωριμάζει στα βαρέλια που φιλοξενούσαν μέχρι πρότινος το συγκεκριμένο κρασί. Η γεύση του ουίσκι μάλιστα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του: Όσο πιο νεαρό είναι, τόσο πιο γλυκιά και γεμάτη είναι η γεύση του, ενώ μεγαλώνοντας -υπάρχουν και φιάλες με ουίσκι μέχρι 21 ετών- κυριαρχούν το ξύλο και ο καπνός. 

7. Bearcat Bourbon Espresso & Bitters

ΟΥΙΣΚΙ 6

Το συγκεκριμένο bourbon εγχέεται με κόκκους καφέ Arabica και βότανα. Σε τόσο μεγάλο βαθμό μάλιστα που η γεύση του θυμίζει cocktail. To όνομά του μάλιστα προέρχεται από τον όρο "be arcat", που χρησιμοποιούνταν για τις γυναίκες της βιομηχανίας του ποτού, κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης.

8. Cold Spell Intense Mint Whiskey

ΟΥΙΣΚΙ 5

Το ουίσκι με μέντα της Cold Spell φτιάχτηκε αρχικά για να πίνεται σε σφηνάκια και αυστηρά κρύο, κάτι που δεν συνηθίζεται για το συγκεκριμένο είδος ποτού. Ωριμάζει στο αποστακτήριο Heaven Hill (αποστακτήριο της χρονιάς για το 2016 από το Jim Murray's Whiskey Bible), που έχει μακρά παράδοση από το 1935 και έχει δημιουργήσει βραβευμένα ουίσκι όπως τα Elijah Craig Bourbon και Pikesville Rye. 

9. Corsair Old Punk

ΟΥΙΣΚΙ 3

Ουίσκι με έγχυση κολοκύθας, κανέλας και τζίντζερ; Γιατί όχι; Και τα τρία αυτά συστατικά είναι εμφανή στο ουίσκι που φτιάχνεται στο Nashville του Kentucky και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια. Έχει πιπεράτη γεύση και μια κρυμμένη νότα σοκολάτας. Η επίγευσή του είναι ελαφριά και εύπλαστη, με την κολοκύθα να κυριαρχεί σε αυτήν. 

10. Jeremiah Weed Sarsaparilla

ΟΥΙΣΚΙ 4

Το Jeremiah Weed είναι ένα αποστακτήριο στο Connecticut των ΗΠΑ που φτιάχνει αυτό το ουίσκι από την ρίζα της Sarsaparilla, ενός αμερικάνικου αναρριχητικού φυτού. Κι ενώ πρόκειται για ένα γενικά γλυκό ουίσκι, οι γλυκές νότες της Sarsaparilla δεν επισκιάζουν τη γεύση. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως παραμένει στο βαρέλι αρκετό καιρό πριν μπει στη φιάλη. Σε αυτό, θα εντοπίσεις ακόμη αρώματα βανίλιας, ζαχαρωτού και βελανιδιάς. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.