Τα μόνα tips που χρειάζεται να ξέρεις για την αποθήκευση κρασιού

Μέχρι πότε μπορεί να συντηρηθεί εκείνο το καλό μπουκάλι που είχες φυλάξει;

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 20 Σεπτεμβρίου 2018

Το κρασί από μόνο του είναι μια μπερδεμένη υπόθεση για τους μη έχοντες σφαιρική γνώση και εκπαίδευση. Δεν αναφερόμαστε ασφαλώς στην κατανάλωσή του αλλά σε όλα τα υπόλοιπα που την περιβάλλουν. Όπως ας πούμε την συντήρηση μίας φιάλης καθώς και το πώς μπορούμε να καταλάβουμε πότε μπορεί να είναι ακόμη πόσιμο μετά από μακρά αποθήκευση. Ορίστε μερικά tips για να χειριστείς την κατάσταση σαν επαγγελματίας*. 

Tip 1: Ο φελλός

Τα μόνα tips που χρειάζεται να ξέρεις για την αποθήκευση κρασιού

Κατά την αποθήκευση κρασιού, ο φελλός έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Πρέπει να παρατηρήσεις πόσο απέχει από το κρασί. Η ιδανική απόσταση είναι 6,5 χιλιοστά (μιλάμε για μπουκάλι που δεν έχει ανοιχτεί). Δεν χρειάζεται να πάρεις χάρακα και να το μετρήσεις - απλά σύγκρινέ το με μία νέα φιάλη. Αν το διάστημα μεταξύ φελλού-κρασιού είναι μεγαλύτερο τότε ένα μέρος έχει εξατμιστεί, το κρασί οξειδώνεται ή ο φελλός έχει απορροφήσει κρασί.

Tip 2: Η διαρροή

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ 5

Ένα ακόμη ξεκάθαρο σημάδι που δείχνει ότι δεν μπορείς να κρατήσεις άλλο μία φιάλη κρασιού: ίχνη διαρροής. Αν το μπουκάλι έχει χάσει από κάπου κρασί, οι πιθανότητες είναι εναντίον της χρήσης του. 

Tip 3: Έρευνα

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ 3

Όταν αγοράζεις μία φιάλη αλλά δεν σκοπεύεις να την χρησιμοποιήσεις άμεσα, δεν είναι κακό να κάνεις την έρευνά σου. Αρκεί μία επίσκεψη ή ένα τηλέφωνο στο οινοποιείο για να ρωτήσεις συγκεκριμένες οδηγίες συντήρησης καθώς και πώς επηρεάζει η συγκεκριμένη ετικέτα επηρεάζεται από τον χρόνο. 

Tip 4: Η μεταφορά

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ 2

Αν πιστεύεις ότι το κρασί είναι ακόμη καλό, κάνε το εξής: Τουλάχιστον μία ημέρα πριν την κατανάλωσή του σήκωσε το όρθιο, ώστε οποιοδήποτε ίζημα να καθίσει στον πάτο. Μετά από αυτό, το κρασί μπορεί να το απορροφήσει καλύτερα και θα βοηθήσει την μεταφορά του σε καράφα. Με αυτόν τον τρόπο, το οξυγόνο θα φτάσει στο κρασί και θα μαλακώσει τη γεύση του.

Tip 5: Το μέρος

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ 1

Αγόρασες ένα σπουδαίο κρασί και θέλεις να το φυλάξεις για μια ειδική περίσταση. Πρέπει να έχεις σκεφτεί από πριν πού θα το αποθηκεύσεις (δεν έχουμε όλοι κελάρι στο σπίτι μας). Ένα σκοτεινό δωμάτιο είναι ιδανικό για την αποθήκευση κρασιού, καθώς η θερμοκρασία είναι πάντοτε σταθερή σε αυτό - η ιδανική ωστόσο είναι μεταξύ 10 και 12 βαθμών Κελσίου. 

*Μιλάμε για σφραγισμένες φιάλες που για οποιονδήποτε λόγο αποθηκεύτηκαν χωρίς να ανοίξουν ποτέ.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ποτό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ