
Τα μόνα tips που χρειάζεται να ξέρεις για την αποθήκευση κρασιού
Μέχρι πότε μπορεί να συντηρηθεί εκείνο το καλό μπουκάλι που είχες φυλάξει;

Το κρασί από μόνο του είναι μια μπερδεμένη υπόθεση για τους μη έχοντες σφαιρική γνώση και εκπαίδευση. Δεν αναφερόμαστε ασφαλώς στην κατανάλωσή του αλλά σε όλα τα υπόλοιπα που την περιβάλλουν. Όπως ας πούμε την συντήρηση μίας φιάλης καθώς και το πώς μπορούμε να καταλάβουμε πότε μπορεί να είναι ακόμη πόσιμο μετά από μακρά αποθήκευση. Ορίστε μερικά tips για να χειριστείς την κατάσταση σαν επαγγελματίας*.
Tip 1: Ο φελλός

Κατά την αποθήκευση κρασιού, ο φελλός έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Πρέπει να παρατηρήσεις πόσο απέχει από το κρασί. Η ιδανική απόσταση είναι 6,5 χιλιοστά (μιλάμε για μπουκάλι που δεν έχει ανοιχτεί). Δεν χρειάζεται να πάρεις χάρακα και να το μετρήσεις - απλά σύγκρινέ το με μία νέα φιάλη. Αν το διάστημα μεταξύ φελλού-κρασιού είναι μεγαλύτερο τότε ένα μέρος έχει εξατμιστεί, το κρασί οξειδώνεται ή ο φελλός έχει απορροφήσει κρασί.
Tip 2: Η διαρροή

Ένα ακόμη ξεκάθαρο σημάδι που δείχνει ότι δεν μπορείς να κρατήσεις άλλο μία φιάλη κρασιού: ίχνη διαρροής. Αν το μπουκάλι έχει χάσει από κάπου κρασί, οι πιθανότητες είναι εναντίον της χρήσης του.
Tip 3: Έρευνα

Όταν αγοράζεις μία φιάλη αλλά δεν σκοπεύεις να την χρησιμοποιήσεις άμεσα, δεν είναι κακό να κάνεις την έρευνά σου. Αρκεί μία επίσκεψη ή ένα τηλέφωνο στο οινοποιείο για να ρωτήσεις συγκεκριμένες οδηγίες συντήρησης καθώς και πώς επηρεάζει η συγκεκριμένη ετικέτα επηρεάζεται από τον χρόνο.
Tip 4: Η μεταφορά

Αν πιστεύεις ότι το κρασί είναι ακόμη καλό, κάνε το εξής: Τουλάχιστον μία ημέρα πριν την κατανάλωσή του σήκωσε το όρθιο, ώστε οποιοδήποτε ίζημα να καθίσει στον πάτο. Μετά από αυτό, το κρασί μπορεί να το απορροφήσει καλύτερα και θα βοηθήσει την μεταφορά του σε καράφα. Με αυτόν τον τρόπο, το οξυγόνο θα φτάσει στο κρασί και θα μαλακώσει τη γεύση του.
Tip 5: Το μέρος

Αγόρασες ένα σπουδαίο κρασί και θέλεις να το φυλάξεις για μια ειδική περίσταση. Πρέπει να έχεις σκεφτεί από πριν πού θα το αποθηκεύσεις (δεν έχουμε όλοι κελάρι στο σπίτι μας). Ένα σκοτεινό δωμάτιο είναι ιδανικό για την αποθήκευση κρασιού, καθώς η θερμοκρασία είναι πάντοτε σταθερή σε αυτό - η ιδανική ωστόσο είναι μεταξύ 10 και 12 βαθμών Κελσίου.
*Μιλάμε για σφραγισμένες φιάλες που για οποιονδήποτε λόγο αποθηκεύτηκαν χωρίς να ανοίξουν ποτέ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες