Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Αν νομίζετε ότι η τρύπα στη γλωττίδα ενός κουτιού αναψυκτικού υπάρχει για να περνάει το καλαμάκι σας, ήρθε η ώρα να σας απογοητεύσουμε ευγενικά.

Η πραγματική της δουλειά δεν έχει καμία σχέση με το Instagram-friendly ποτό σας, αλλά με κάτι πολύ πιο απλό και ταυτόχρονα ιδιοφυές.

Μια πολύ απλή λύση

Η ιστορία ξεκινά το 1962, σε ένα πικνίκ κάπου στην Αμερική. Ο μηχανικός Ermal Cleon Fraze είχε μαζί του μπύρες σε μεταλλικά κουτάκια αλλά… ξέχασε το ανοιχτήρι. Προσπάθησε να ανοίξει το καπάκι με έναν προφυλακτήρα αυτοκινήτου (γιατί, προφανώς, ήταν άλλη εποχή) και τότε του ήρθε η ιδέα: να προσθέσει μια αποσπώμενη γλωττίδα στο πάνω μέρος του κουτιού, ώστε να μην χρειάζεται κανείς ξεχωριστό εργαλείο για να απολαύσει το ποτό του.

Η εφεύρεση έκανε θραύση, αλλά είχε ένα μικρό πρόβλημα: οι αποσπώμενες γλωττίδες κατέληγαν παντού — στις παραλίες, στα πάρκα, ακόμη και μέσα στα ποτά. Έτσι, το 1975, ο Daniel F. Cudzik τελειοποίησε τον σχεδιασμό. Αντί να αποσπάται, η γλωττίδα παρέμενε ενωμένη με το κουτί. Και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η διάσημη μικρή οβάλ τρύπα.

Η τρύπα δεν δημιουργήθηκε για να συγκρατεί καλαμάκια. Λειτουργεί σαν μοχλός: όταν σηκώνετε τη γλωττίδα, η πίεση μοιράζεται καλύτερα και το καπάκι ανοίγει ευκολότερα. Επιπλέον, το σχήμα της επιτρέπει τη χρήση λιγότερου αλουμινίου, κάτι που μειώνει το κόστος παραγωγής αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Προστασία του περιβάλλοντος

Για να καταλάβετε τη σημασία αυτού, μόνο στη Γαλλία το 2024 πουλήθηκαν 4,7 δισεκατομμύρια κουτιά αναψυκτικών. Μιλάμε για τόνους αλουμινίου λιγότερους, χάρη σε μια τρύπα που οι περισσότεροι αγνοούν ή παρεξηγούν.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα μεταλλικά κουτιά έχουν ένα ακόμα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό: το τοίχωμά τους είναι πιο λεπτό και από μια ανθρώπινη τρίχα, αλλά μπορεί να αντέξει κάθετη πίεση έως 90 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι το κουτί που κρατάτε στο χέρι σας είναι ένα μικρό θαύμα μηχανικής — ελαφρύ, ανθεκτικό και σχεδιασμένο με τέτοια λεπτομέρεια που κάνει ακόμη και τους μηχανικούς να χαμογελούν με περηφάνια.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796

Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Hennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025

Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.