Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Αν νομίζετε ότι η τρύπα στη γλωττίδα ενός κουτιού αναψυκτικού υπάρχει για να περνάει το καλαμάκι σας, ήρθε η ώρα να σας απογοητεύσουμε ευγενικά.
Η πραγματική της δουλειά δεν έχει καμία σχέση με το Instagram-friendly ποτό σας, αλλά με κάτι πολύ πιο απλό και ταυτόχρονα ιδιοφυές.
Μια πολύ απλή λύση
Η ιστορία ξεκινά το 1962, σε ένα πικνίκ κάπου στην Αμερική. Ο μηχανικός Ermal Cleon Fraze είχε μαζί του μπύρες σε μεταλλικά κουτάκια αλλά… ξέχασε το ανοιχτήρι. Προσπάθησε να ανοίξει το καπάκι με έναν προφυλακτήρα αυτοκινήτου (γιατί, προφανώς, ήταν άλλη εποχή) και τότε του ήρθε η ιδέα: να προσθέσει μια αποσπώμενη γλωττίδα στο πάνω μέρος του κουτιού, ώστε να μην χρειάζεται κανείς ξεχωριστό εργαλείο για να απολαύσει το ποτό του.
Η εφεύρεση έκανε θραύση, αλλά είχε ένα μικρό πρόβλημα: οι αποσπώμενες γλωττίδες κατέληγαν παντού — στις παραλίες, στα πάρκα, ακόμη και μέσα στα ποτά. Έτσι, το 1975, ο Daniel F. Cudzik τελειοποίησε τον σχεδιασμό. Αντί να αποσπάται, η γλωττίδα παρέμενε ενωμένη με το κουτί. Και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η διάσημη μικρή οβάλ τρύπα.
Η τρύπα δεν δημιουργήθηκε για να συγκρατεί καλαμάκια. Λειτουργεί σαν μοχλός: όταν σηκώνετε τη γλωττίδα, η πίεση μοιράζεται καλύτερα και το καπάκι ανοίγει ευκολότερα. Επιπλέον, το σχήμα της επιτρέπει τη χρήση λιγότερου αλουμινίου, κάτι που μειώνει το κόστος παραγωγής αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Προστασία του περιβάλλοντος
Για να καταλάβετε τη σημασία αυτού, μόνο στη Γαλλία το 2024 πουλήθηκαν 4,7 δισεκατομμύρια κουτιά αναψυκτικών. Μιλάμε για τόνους αλουμινίου λιγότερους, χάρη σε μια τρύπα που οι περισσότεροι αγνοούν ή παρεξηγούν.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα μεταλλικά κουτιά έχουν ένα ακόμα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό: το τοίχωμά τους είναι πιο λεπτό και από μια ανθρώπινη τρίχα, αλλά μπορεί να αντέξει κάθετη πίεση έως 90 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι το κουτί που κρατάτε στο χέρι σας είναι ένα μικρό θαύμα μηχανικής — ελαφρύ, ανθεκτικό και σχεδιασμένο με τέτοια λεπτομέρεια που κάνει ακόμη και τους μηχανικούς να χαμογελούν με περηφάνια.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους
Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςO Donald Trump δεν έχει πιει ποτέ του αλκοόλ-ποιος είναι ο λόγος
Ο Donald Trump δήλωσε πως δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή του. Και ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι βαθιά προσωπικός, συνδεδεμένος με την οικογένειά του.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΣτα Michelin των μπαρ, θα βρεις και ένα μαγαζί από τον Βόλο
Πώς τρία αθηναϊκά φαβορί, ένα μπαρ από τη Θεσσαλονίκη και μια πρόταση-έκπληξη από τον Βόλο ξεχώρισαν στο διεθνή θεσμό του The Pinnacle Guide.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΠόσο παλιό είναι το αρχαιότερο σφραγισμένο μπουκάλι κρασί
Σε ένα μουσείο της Γερμανίας φυλάσσεται το αρχαιότερο σφραγισμένο μπουκάλι κρασί στον κόσμο. Ένα μυστήριο που κανείς δεν έχει τολμήσει να ανοίξει και μια ιστορία που συνδέει το κρασί με τους Ρωμαίους.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΟ αθηναϊκός ναός της τεκίλας που βρίσκεται στα καλύτερα μπαρ του κόσμου (και) για το 2025
Αγαύη μόνο για το αθηναϊκό μπαρ που συμπεριλήφθηκε για ακόμη μία χρονιά στη λίστα 51-100 των The World’s 50 Best Bars, των Όσκαρ των μπαρ.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςThe Campari Hotel: To Campari γιόρτασε την έναρξη του Negroni Week με ένα μοναδικό event στο Μπάγκειον
Η Negroni Week 2025 ξεκίνησε με το Campari Hotel στο Μπάγκειον. Πάνω από 250 bars σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν σε έναν θεσμό που συνδυάζει το iconic cocktail με δημιουργικότητα και φιλανθρωπία.

