
Η πιο πολύτιμη σαμπάνια του κόσμου και πού θα την βρεις
Μόλις 9 cuvées από το 1976 μέχρι σήμερα, με το κάθε μπουκάλι να κοστολογείται από €130.00- €150.000.

Είναι μία από τις σπανιότερες και πιο πολύτιμες σαμπάνιες του πλανήτη (μόλις 9 cuvées έχουν παραχθεί από το 1976). Φέρει δικαιωματικά τον τίτλο Rare και σύντομα θα υπάρξει και έκθεση που θα είναι αφιερωμένη σε αυτήν: Στις 24 Δεκεμβρίου, στον χώρο εκθέσεων του Galeries Lafayette στο Παρίσι.

Αλλά πριν από αυτό, λίγη ιστορία. Το 1783, ο Pierre Heidsiek είχε προσφέρει στην τότε βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα μια συλλεκτική σαμπάνια, η δοκιμή της οποίας απαθανατίστηκε μάλιστα σε πίνακα ζωγραφικής. 102 χρόνια μετά και για να γιορτάσουν την επέτειο της συγκεκριμένης σαμπάνιας, ο οίκος Piper-Heidsieck σε συνεργασία με τον Pierre-Karl Fabergé, έναν από τους μεγαλύτερους Ρώσους χρυσοχόους, κοσμηματοποιούς και σχεδιαστές διακοσμητικών μικροτεχνημάτων, κυκλοφόρησαν την Cuvée du Centanaire, μια σειρά από σαμπάνιες που οι φιάλες του ήταν διακοσμημένες με χρυσό.

Το 1976, για το πρώτο του Millésime (προϊόν συγκεκριμένης εσοδείας που περιλαμβάνεται όμως στις κορυφαίες των αμπελώνων του κάθε οίκου και συνοδεύεται από χρονολογία), ο οίκος Piper-Heidsieck στράφηκε στην Van Cleef & Arpels για να διακοσμήσει τα μπουκάλια με χρυσό και διαμάντια. Τότε ουσιαστικά δημιουργήθηκε η Rare, μια σπάνια σαμπάνια που έκτοτε παράγεται σε πολύ περιορισμένες φιάλες και σε πολύ συγκεκριμένες χρονιές. Ο διάσημος chef de cave Régis Camus βρίσκεται πίσω από την Millésime των cuvées των τελευταίων 20 ετών.

Όλα τα cuvées (1979, 1985, 1988, 1990, 1998, 1999, 2002, 2007) έχουν δώσει εξαιρετικά προϊόντα, όμως αυτό του 1997, στο οποίο παράχθηκαν 1000 magnums (μπουκάλια του 1,5 λίτρου) σχεδόν μυστικά από τον Camus, θεωρείται το πιο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί ποτέ μέχρι τώρα οι φιάλες δεν βγήκαν στην κυκλοφορία. Η πρώτη ουσιαστικά παρουσίασή τους (κάποιων εξ' αυτών) θα γίνει στο Galeries Lafayette. Την διακόσμηση των μπουκαλιών έχει αναλάβει ο οίκος Mellerio, που είναι από τους παλαιότερους του πλανήτη, φτιάχνοντας κοσμήματα από το 1613 και είχε μεταξύ άλλων πελάτισσα και την Μαρία Αντουανέτα.

Όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει κάποια από τις φιάλες της Rare θα πρέπει να πληρώσει από €130.000- €150.000, αναλόγως της ποσότητας του χρυσού και των πολύτιμων πετρών που θα στολίζουν τη φιάλη. Μάλιστα, κάθε λεπτομέρεια πάνω σε αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά και ως καρφίτσα ή κόσμημα. Αν με κάποιο τρόπο καταφέρεις και βρεθείς στο Galeries Lafayette εκείνη την ημέρα, ίσως να σταθείς τυχερός και να δοκιμάσεις ένα ποτήρι, καθώς κατά την διάρκεια της έκθεσης θα είναι ανοιχτό το μπαρ και θα σερβίρει από τις 18.00 μέχρι τις 20.00.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες