Η πιο πολύτιμη σαμπάνια του κόσμου και πού θα την βρεις
Μόλις 9 cuvées από το 1976 μέχρι σήμερα, με το κάθε μπουκάλι να κοστολογείται από €130.00- €150.000.
Είναι μία από τις σπανιότερες και πιο πολύτιμες σαμπάνιες του πλανήτη (μόλις 9 cuvées έχουν παραχθεί από το 1976). Φέρει δικαιωματικά τον τίτλο Rare και σύντομα θα υπάρξει και έκθεση που θα είναι αφιερωμένη σε αυτήν: Στις 24 Δεκεμβρίου, στον χώρο εκθέσεων του Galeries Lafayette στο Παρίσι.

Αλλά πριν από αυτό, λίγη ιστορία. Το 1783, ο Pierre Heidsiek είχε προσφέρει στην τότε βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα μια συλλεκτική σαμπάνια, η δοκιμή της οποίας απαθανατίστηκε μάλιστα σε πίνακα ζωγραφικής. 102 χρόνια μετά και για να γιορτάσουν την επέτειο της συγκεκριμένης σαμπάνιας, ο οίκος Piper-Heidsieck σε συνεργασία με τον Pierre-Karl Fabergé, έναν από τους μεγαλύτερους Ρώσους χρυσοχόους, κοσμηματοποιούς και σχεδιαστές διακοσμητικών μικροτεχνημάτων, κυκλοφόρησαν την Cuvée du Centanaire, μια σειρά από σαμπάνιες που οι φιάλες του ήταν διακοσμημένες με χρυσό.

Το 1976, για το πρώτο του Millésime (προϊόν συγκεκριμένης εσοδείας που περιλαμβάνεται όμως στις κορυφαίες των αμπελώνων του κάθε οίκου και συνοδεύεται από χρονολογία), ο οίκος Piper-Heidsieck στράφηκε στην Van Cleef & Arpels για να διακοσμήσει τα μπουκάλια με χρυσό και διαμάντια. Τότε ουσιαστικά δημιουργήθηκε η Rare, μια σπάνια σαμπάνια που έκτοτε παράγεται σε πολύ περιορισμένες φιάλες και σε πολύ συγκεκριμένες χρονιές. Ο διάσημος chef de cave Régis Camus βρίσκεται πίσω από την Millésime των cuvées των τελευταίων 20 ετών.

Όλα τα cuvées (1979, 1985, 1988, 1990, 1998, 1999, 2002, 2007) έχουν δώσει εξαιρετικά προϊόντα, όμως αυτό του 1997, στο οποίο παράχθηκαν 1000 magnums (μπουκάλια του 1,5 λίτρου) σχεδόν μυστικά από τον Camus, θεωρείται το πιο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί ποτέ μέχρι τώρα οι φιάλες δεν βγήκαν στην κυκλοφορία. Η πρώτη ουσιαστικά παρουσίασή τους (κάποιων εξ' αυτών) θα γίνει στο Galeries Lafayette. Την διακόσμηση των μπουκαλιών έχει αναλάβει ο οίκος Mellerio, που είναι από τους παλαιότερους του πλανήτη, φτιάχνοντας κοσμήματα από το 1613 και είχε μεταξύ άλλων πελάτισσα και την Μαρία Αντουανέτα.

Όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει κάποια από τις φιάλες της Rare θα πρέπει να πληρώσει από €130.000- €150.000, αναλόγως της ποσότητας του χρυσού και των πολύτιμων πετρών που θα στολίζουν τη φιάλη. Μάλιστα, κάθε λεπτομέρεια πάνω σε αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά και ως καρφίτσα ή κόσμημα. Αν με κάποιο τρόπο καταφέρεις και βρεθείς στο Galeries Lafayette εκείνη την ημέρα, ίσως να σταθείς τυχερός και να δοκιμάσεις ένα ποτήρι, καθώς κατά την διάρκεια της έκθεσης θα είναι ανοιχτό το μπαρ και θα σερβίρει από τις 18.00 μέχρι τις 20.00.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά
Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό
To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςSt-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις