Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με τη σαμπάνια

Χρηστικός οδηγός για να απολαύσεις στο απόλυτο το ποτό.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 31 Δεκεμβρίου 2020

Όταν ακούς τη λέξη σαμπάνια, αυτομάτως σου έρχονται στο μυαλό πολύ συγκεκριμένες εικόνες: Το ποτό να χύνεται γρήγορα, μετά την εκτόξευση του φελλού σε αδιευκρίνιστη κατεύθυνση και το σερβίρισμα να γίνεται σε μακριά, στενά ποτήρια, όπου ο αφρός ανεβαίνει άμεσα και απότομα με αποτέλεσμα να ξεχειλίζει. Ε, λοιπόν, όλα αυτά, είναι μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση. Σφάλματα που καλό θα είναι να αποφεύγονται και υπονομεύουν την ίδια τη γεύση της σαμπάνιας. 

Φυσικά, υπάρχουν και στιγμές που η σαμπάνια μπορεί να σπαταληθεί αλλά δεν νομίζω πως κάποιος από όσους διαβάζουν αυτό το άρθρο θα κερδίσει σύντομα το πρωτάθλημα στη Formula 1.

Ακολουθούν λοιπόν κάποιες συμβουλές σχετικά με το πώς οφείλεις να συμπεριφέρεσαι σε μία σαμπάνια, σύμφωνα με τον wine expert Joey Kleinhans, managing director της Sommelier Capital Advisors.

Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με τη σαμπάνια

Ξεκινάμε αναφέροντας πως το να αφήσεις τον φελλό να εκτοξευτεί γρήγορα είναι το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος: "Απελευθερώνοντας την πίεση με απότομο τρόπο θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι φυσαλίδες άμεσα και ως εκ τούτου να χάσουν τη χρηστικότητά τους". 

Σύμφωνα με τον Kleinhans ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξεις ένα μπουκάλι σαμπάνιας είναι να αφαιρέσεις αργά και ελεγχόμενα τον φελλό, ρυθμίζοντας έτσι την απώλεια του αερίου. "Το μπουκάλι θα πρέπει να κλίνει ελαφρά έτσι ώστε ο μόνος θόρυβος που ακούς να είναι σχεδόν ανεπαίσθητος".

ΣΑΜΠΑΝΙΑ 1

Το ιδανικό ποτήρι πρέπει να είναι διαφανές, μακρύ αλλά ευρύ στην είσοδο, όπως αυτά του κρασιού. Κι αυτό γιατί θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να νιώσεις τα αρώματα.

ΣΑΜΠΑΝΙΑ 3

Αλλά τι τύπο σαμπάνιας να επιλέξεις; Αυτή είναι μία εξίσου σημαντική πτυχή, που όμως αφορά έναν διαχωρισμό που δεν θα έπρεπε να μπαίνει στη συζήτηση. Κι αυτό γιατί είναι ορθό να γνωρίζεις ότι υπάρχει μία σαμπάνια για κάθε περίσταση, είτε αυτή κοστίζει €15 είτε €500. Αρκεί να έχεις στο μυαλό σου τι κρατάς στα χέρια σου και αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις στο γάμο σου ή σε ένα απλό οικογενειακό δείπνο.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μετά το Baba Au Rum, το InLoveAgain

Στο μικρό αδερφάκι του Baba Au Rum θα βρεις γλυκά εμπνευσμένα από την cocktail culture, ποιοτικό καφέ και brunch καθώς και φυτά για τον χώρο σου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτή την εβδομάδα, πίνουμε Negroni

Η καλύτερη χρήση του Campari που έγινε ποτέ και μία αφορμή να βοηθήσεις έναν σημαντικό σκοπό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Γιατί η Coca Cola των McDonald's έχει καλύτερη γεύση

Δεν είναι η ιδέα μας. Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στο κέντρο της Αθήνας, ένα μπαρ σερβίρει μπροστά από ένα άλλο μπαρ

Κάτι συμβαίνει στην Πετράκη και το The Bar In Front Of The Bar 'ευθύνεται' σε μεγάλο βαθμό γι' αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ο David Adjaye και η φιάλη του παλαιότερου single malt

Το Gordon & MacPhail Generations 80 ετών δεν θα μπορούσε να έχει ιδανικότερο packaging.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η ιστορία και η συνταγή του Espresso Martini

Κάτι για να σε ξυπνήσει και να σε ταρακούνησει.

Γραφει Μπαμπης Δουκας