Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με τη σαμπάνια

Χρηστικός οδηγός για να απολαύσεις στο απόλυτο το ποτό.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 31 Δεκεμβρίου 2020

Όταν ακούς τη λέξη σαμπάνια, αυτομάτως σου έρχονται στο μυαλό πολύ συγκεκριμένες εικόνες: Το ποτό να χύνεται γρήγορα, μετά την εκτόξευση του φελλού σε αδιευκρίνιστη κατεύθυνση και το σερβίρισμα να γίνεται σε μακριά, στενά ποτήρια, όπου ο αφρός ανεβαίνει άμεσα και απότομα με αποτέλεσμα να ξεχειλίζει. Ε, λοιπόν, όλα αυτά, είναι μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση. Σφάλματα που καλό θα είναι να αποφεύγονται και υπονομεύουν την ίδια τη γεύση της σαμπάνιας. 

Φυσικά, υπάρχουν και στιγμές που η σαμπάνια μπορεί να σπαταληθεί αλλά δεν νομίζω πως κάποιος από όσους διαβάζουν αυτό το άρθρο θα κερδίσει σύντομα το πρωτάθλημα στη Formula 1.

Ακολουθούν λοιπόν κάποιες συμβουλές σχετικά με το πώς οφείλεις να συμπεριφέρεσαι σε μία σαμπάνια, σύμφωνα με τον wine expert Joey Kleinhans, managing director της Sommelier Capital Advisors.

Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με τη σαμπάνια

Ξεκινάμε αναφέροντας πως το να αφήσεις τον φελλό να εκτοξευτεί γρήγορα είναι το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος: "Απελευθερώνοντας την πίεση με απότομο τρόπο θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι φυσαλίδες άμεσα και ως εκ τούτου να χάσουν τη χρηστικότητά τους". 

Σύμφωνα με τον Kleinhans ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξεις ένα μπουκάλι σαμπάνιας είναι να αφαιρέσεις αργά και ελεγχόμενα τον φελλό, ρυθμίζοντας έτσι την απώλεια του αερίου. "Το μπουκάλι θα πρέπει να κλίνει ελαφρά έτσι ώστε ο μόνος θόρυβος που ακούς να είναι σχεδόν ανεπαίσθητος".

ΣΑΜΠΑΝΙΑ 1

Το ιδανικό ποτήρι πρέπει να είναι διαφανές, μακρύ αλλά ευρύ στην είσοδο, όπως αυτά του κρασιού. Κι αυτό γιατί θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να νιώσεις τα αρώματα.

ΣΑΜΠΑΝΙΑ 3

Αλλά τι τύπο σαμπάνιας να επιλέξεις; Αυτή είναι μία εξίσου σημαντική πτυχή, που όμως αφορά έναν διαχωρισμό που δεν θα έπρεπε να μπαίνει στη συζήτηση. Κι αυτό γιατί είναι ορθό να γνωρίζεις ότι υπάρχει μία σαμπάνια για κάθε περίσταση, είτε αυτή κοστίζει €15 είτε €500. Αρκεί να έχεις στο μυαλό σου τι κρατάς στα χέρια σου και αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις στο γάμο σου ή σε ένα απλό οικογενειακό δείπνο.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γιατί μεθάς πιο εύκολα στον ήλιο

Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαίωσει έναν διάσημο αστικό μύθο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Μία γιορτή του Gin στο Λοκάλι

Mία από τις ομορφότερες ταράτσες της πόλης υποδέχεται και φέτος τα Local Juniper Meetings.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Πώς το ουίσκι κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς των ποτών

Μία ιστορική αναδρομή που ξεκινά αρκετούς αιώνες πριν, περνά από ατέλειωτα χωράφια κριθαριού και σίκαλης, ξαποσταίνει σε δρύινα βαρέλια και καταλήγει στην απόλαυση της Παγκόσμιας Ημέρας Ουίσκι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Stoli Eco Bar, το πρώτο πράσινο μπαρ στην Ελλάδα

Την εμπειρία του πρώτου πράσινου bar στην Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι πάνω από 12.000 επισκέπτες του Taste of Athens.

5 επιλογές σε τεκίλα και cocktails για τη National Tequila Day

Η ημέρα που η τεκίλα έχει την τιμητική της στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Σου δίνουμε τις κατάλληλες αφορμές για να γιορτάσεις κι εδώ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας