Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ με το κρασί
4 πολύ βασικοί κανόνες που δεν πρέπει να παραβλέπονται.
Αγαπάς το κρασί και ας μην είσαι επαγγελματίας σομελιέ. Έχεις την τάση να υποδύεσαι τον connoisseur κάθε φορά που βγαίνεις με φίλους για φαγητό είτε υποδέχεσαι κόσμο στο σπίτι. Αν θέλεις όμως να παίζεις τίμια με το ευαίσθητο θέμα που ακούει στο όνομα κρασί, φρόντισε να μην κάνεις κάποιο από τα παρακάτω λάθη.
Ψυχρό σερβίρισμα
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι γνωρίζεις πως το κόκκινο κρασί δεν μπαίνει στο ψυγείο και ασφαλώς δε σερβίρεται κρύο. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να έχεις υπόψιν και τα εξής: Οφείλεις να σερβίρεις το κρασί στη σωστή θερμοκρασία, κάτι που μεταφράζεται μεταξύ 12 (για τα ελαφριά κρασιά) και 18 (για εκείνα με το γεμάτο σώμα και υψηλή αλκοολικότητα) βαθμούς Κελσίου.
Κακή αποθήκευση
Όπως συμβαίνει και με τα τρόφιμα, έτσι και τα κρασιά χρειάζεται να αποθηκεύονται σε μέρη με σταθερή θερμοκρασία, επαρκή αλλά όχι υψηλή υγρασία και μακριά από το φως του ήλιου. Αν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει, η φιάλη σου ενδεχομένως να υποφέρει.

Λάθος αντίληψη
Έχεις ακούσει ποτέ τον όρο travel shock (ή bottle shock); Εφόσον η απάντησή σου είναι αρνητική, μάθε ότι μιλάμε για το χρόνο που χρειάζεται το κρασί ώστε να ξεκουραστεί και να μπορέσει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στο ποτήρι. Ξέρεις, κάποιες φορές (αρκετά συχνά δηλαδή) το ίδιο το κρασί "στρεσάρεται" λόγω της απότομης μετάβασης από την παλαίωση στην εμφιάλωση. Και στα δύο φαινόμενα μπορεί να καταλήξει υποτονικό, βαρετό και αδιάφορο. Συνέχεια των προηγούμενων αποτελεί και το ποτήρι μέσα στο οποίο θα μπει ο οίνος - ναι, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Το κρασί λοιπόν οφείλει να σερβίρεται σε ποτήρι με μεγάλη κοιλότητα, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος να στριφογυριστεί και να αναπτύξει τα αρώματά του.
Αγνοείς τους άλλους
Το να ξέρεις μερικά πράγματα περισσότερα από τους υπόλοιπους σε ένα τραπέζι, δεν σε καθιστά αυτομάτως και ειδικό επί του θέματος. Πριν παραγγείλεις λοιπόν το κρασί σε ένα εστιατόριο ή επιλέξεις με βάση τα δικά σου κριτήρια κάποια φιάλη στο σπίτι, καλό θα είναι να έχεις μία εικόνα για τις προτιμήσεις και τα γούστα εκείνων με τους οποίους θα το μοιραστείς.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Αγιονέρι-The Last Barrel Series 2025: Το τελευταίο βαρέλι ως τελετουργία
Για έκτη χρονιά, το Αγιονέρι – The Last Barrel Series 2025 αποτυπώνει τη στιγμή της ολοκλήρωσης: τσίπουρο μικρής παραγωγής, 636 αριθμημένες φιάλες και συλλεκτικό λεύκωμα.
Diplomático: Το ρούμι της αριστείας
Στο σύµπαν των fine spirits, ελάχιστα brands έχουν καταφέρει να χτίσουν την αίγλη τους τόσο σταθερά όσο το Diplomático.
Η Grey Goose super premium βότκα γιόρτασε τη νέα καμπάνια MINAS "Humans"
Δημιουργίες του Οίκου MINAS και Grey Goose κοκτέιλ σε ένα μοναδικό πάρτι στην Πέτρινη αποθήκη του Πειραιά.
Με το spritz του Select Aperitivo βρίσκεσαι απευθείας στη Βενετία
Μία από τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες του Athens Bar Show, με το κατακόκκινο bitter liqueur.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο cocktail που μπορείς να φτιάξεις εύκολα και να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου
Ανακάλυψε πώς ένα απλό Jim Beam Highball μπορεί να γίνει το ιδανικό cocktail για φίλους στο σπίτι, με δροσερή ισορροπία και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Christmas the Sailor Jerry Way | Χριστούγεννα με Sailor Jerry, ένας άχαστος συνδυασμός
Το Sailor Jerry, το αγαπημένο μας Spiced Rum, διοργάνωσε ένα street style gathering ενόψει των εορτών.