
Το Οινόραμα κλείνει τα 25 και το γιορτάζει με κορυφαία κρασιά
Η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο δίνει ραντεβού στο Ζάππειο από τις 2 μέχρι τις 4 Μαρτίου.

Το ελληνικό κρασί έχει σημειώσει αρκετά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, κατορθώνοντας να εδραιωθεί σε διεθνές επίπεδο. Πέρα από το ποτό καθ' αυτό, υπάρχουν πολλοί φορείς που έχουν βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και σίγουρα ένας από αυτούς είναι το πιο σημαντικό ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου.
Μιλώντας για το Οινόραμα δεν αναφερόμαστε απλά σε μία ακόμη έκθεση κρασιού αλλά για το σπουδαιότερο event οινόφιλων, οινολατρών και καταναλωτικού κοινού. Από το 1994 μέχρι σήμερα καταφέρνει να συγκεντρώσει τους αντιπροσωπευτικότερους εκπροσώπους του ελληνικού αμπελώνα στον ίδιο χώρο καθώς και τους απανταχού wine afficionados. Το Οινόραμα θα λάβει χώρα και φέτος στο Ζάππειο, το Σάββατο 2, την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους Έλληνες οινοποιούς και να δοκιμάσει τα κρασιά τους, να δει τη δουλειά εκατοντάδων οινοποιείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να ενημερωθεί για τις νέες κυκλοφορίες (για τις οποίες προβλέπονται ειδικές εκδηλώσεις).
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα spots του Οινοράματος είναι και ο ειδικός χώρος που λειτουργεί ως Wine Βar και σε αυτόν δειγματίζονται κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου, κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης και κρασιά από μη-συμβατικές μεθόδους οινοποίησης και παλαίωσης, όπως για παράδειγμα κρασιά αμφορέα ή παλαιωμένα στο βυθό της θάλασσας.
Στην καθιερωμένη, πλέον, Πλατεία Γευσιγνωσίας του Οινοράματος -με θέμα "Discover Greek Wines"- παρουσιάζονται τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης (selfpour). Εκεί οι επαγγελματίες επισκέπτες δοκιμάζουν ασυνόδευτοι και με το δικό τους ρυθμό ανάμεσα σε 250 περίπου κρασιά της, κάνοντας ας πούμε μια προεπιλογή, προτού περιπλανηθούν ανάμεσα στα περίπτερα των εκθετών.

Ιδιαίτερα στενή ήταν ανέκαθεν η συνεργασία του Οινοράματος με το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), ο οποίος και φέτος παρέχει την αιγίδα του στην έκθεση και στο πλαίσιό της διεξάγει την ετήσια συνέλευσή του, καλώντας σημαντικούς ομιλητές. Οινοπαραγωγοί από κάθε γωνιά της χώρας έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους στο Οινόραμα 2019, καθιστώντας το sold out.
Ξεχωριστή θέση στην έκθεση έχουν φέτος τα κρασιά που θα βραβευτούν με διπλό χρυσό ή χρυσό μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, στον οποίο το Οινόραμα 2019 είναι Μέγας Χορηγός.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε χρονιά στο Οινόραμα ανοίγονται περισσότερες από 25.000 φιάλες κρασιού, που αφού το περιεχόμενό τους δοκιμαστεί ανακυκλώνονται. Ανάμεσα στα χιλιάδες κρασιά της έκθεσης θα βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα και πιο ακριβά του ελληνικού αμπελώνα, εκπρόσωποι όλων των ονομασιών προέλευσης και όλων των ποικιλιών αμπέλου, πολλές νέες κυκλοφορίες και σημαντικές ξένες ετικέτες του διεθνή αμπελώνα.
Αν μπορούσαμε να εντοπίσουμε την επιτυχία του Οινοράματος σε πολύ συγκεκριμένα σημεία θα λέγαμε πως ουσιαστικά αποτελεί τον καθρέφτη του σύγχρονου ελληνικού κρασιού και τη βιτρίνα για μερικές από τις καλύτερες ετικέτες του, διατελώντας ταυτόχρονα μία πλατφόρμα οινικής γνώσης για το ευρύ κοινό.
Στο Οινόραμα, οι επαγγελματίες κρασιού και εστίασης έχουν, όπως πάντα, δικαίωμα δωρεάν εισόδου, αφού κάνουν την προεγγραφή τους στο www.oenorama.com. Το δικαίωμα εισόδου για όλους τους άλλους επισκέπτες στην έκθεση είναι 12€ και περιλαμβάνει τον αναλυτικό οδηγό (κατάλογο) και το ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας του Οινοράματος.
*Η Δευτέρα είναι ημέρα αφιερωμένη στους επαγγελματίες. Από την πρώτη κιόλας διοργάνωσή του, το Οινόραμα συνεργάζεται με τους επίσημους φορείς του ελληνικού κρασιού.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες