Mackmyra: Το πρώτο ουίσκι που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη

Τα ρομπότ φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τους master distillers.

Ένα από τα πράγματα που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός καλού ουίσκι είναι η υπομονή. Ο χρόνος άλλωστε είναι εκείνος που επιτρέπει στα συστατικά του να δέσουν μεταξύ τους και να δώσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Γι' αυτόν το λόγο οι master distillers ξοδεύουν μήνες, αν όχι χρόνια, στην παραγωγή. 

Οι τελευταίοι, ενδεχομένως να μπορούν πια να χαλαρώσουν, αν κρίνουμε από την πρόσφατη ενέργεια του αποστακτηρίου Mackmyra (ένα από τα πιο γνωστά στη Σουηδία), το οποίο από το περασμένο καλοκαίρι είχε ανακοινώσει τη συνεργασία του με τη Microsoft και τη Fourkind (μία φινλανδική τεχνολογική εταιρεία). Σκοπός τους, ήταν να φτιάξουν το πρώτο ουίσκι της ιστορίας, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η παραγωγή ξεκίνησε το φθινόπωρο με τα πρώτα δείγματα να δοκιμάζονται αυτή την εποχή στις εγκαταστάσεις του Mackmyra.

Mackmyra: Το πρώτο ουίσκι που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη πολλές λεπτομέρειες, οι άνθρωποι του Mackmyra με την βοήθεια του Microsoft Azure cloud δημιούργησαν μηχανοκίνητα μοντέλα, στα οποία είχαν περαστεί κάποια πολύ συγκεκριμένα δεδομένα όπως οι υπάρχουσες συνταγές, τα νούμερα πωλήσεων του κάθε ουίσκι του brand καθώς και οι προτιμήσεις των πελατών. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποίησε αυτά τα στοιχεία για να δημιουργήσει περισσότερες από 70 εκατομμύρια συνταγές. Από αυτές, έχει τη δυνατότητα να προβλέψει ποιες θα είναι οι πιο επιτυχημένες βάσει της ποιότητας των υλικών, των συνδυασμών τους και του τύπου βαρελιού στα οποία θα ωριμάσει κάθε μία από αυτές. Δημιουργήθηκαν δηλαδή πολλοί περισσότεροι συνδυασμοί από όσους θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους. Η τελική αξιολόγηση των επικρατέστερων blends όμως θα γίνει από τον άνθρωπο. 

"Αν και η συνταγή του ουίσκι είναι αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης, η γνώση των ανθρώπων είναι εκείνη που αποτέλεσε τη βάση. Οι αισθήσεις που απαιτούνται για την παραγωγή άλλωστε δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κανένα πρόγραμμα. Το ποτό παράγεται από την AI αλλά επιμελείται από τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν την τελευταία λέξη" ανέφερε σχετικά η master blender του Mackmyra, Angela D’Orazio.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πρώτες φιάλες από το ουίσκι τεχνητής νοημοσύνης θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.