Mackmyra: Το πρώτο ουίσκι που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη
Τα ρομπότ φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τους master distillers.
Ένα από τα πράγματα που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός καλού ουίσκι είναι η υπομονή. Ο χρόνος άλλωστε είναι εκείνος που επιτρέπει στα συστατικά του να δέσουν μεταξύ τους και να δώσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Γι' αυτόν το λόγο οι master distillers ξοδεύουν μήνες, αν όχι χρόνια, στην παραγωγή.
Οι τελευταίοι, ενδεχομένως να μπορούν πια να χαλαρώσουν, αν κρίνουμε από την πρόσφατη ενέργεια του αποστακτηρίου Mackmyra (ένα από τα πιο γνωστά στη Σουηδία), το οποίο από το περασμένο καλοκαίρι είχε ανακοινώσει τη συνεργασία του με τη Microsoft και τη Fourkind (μία φινλανδική τεχνολογική εταιρεία). Σκοπός τους, ήταν να φτιάξουν το πρώτο ουίσκι της ιστορίας, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η παραγωγή ξεκίνησε το φθινόπωρο με τα πρώτα δείγματα να δοκιμάζονται αυτή την εποχή στις εγκαταστάσεις του Mackmyra.

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη πολλές λεπτομέρειες, οι άνθρωποι του Mackmyra με την βοήθεια του Microsoft Azure cloud δημιούργησαν μηχανοκίνητα μοντέλα, στα οποία είχαν περαστεί κάποια πολύ συγκεκριμένα δεδομένα όπως οι υπάρχουσες συνταγές, τα νούμερα πωλήσεων του κάθε ουίσκι του brand καθώς και οι προτιμήσεις των πελατών. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποίησε αυτά τα στοιχεία για να δημιουργήσει περισσότερες από 70 εκατομμύρια συνταγές. Από αυτές, έχει τη δυνατότητα να προβλέψει ποιες θα είναι οι πιο επιτυχημένες βάσει της ποιότητας των υλικών, των συνδυασμών τους και του τύπου βαρελιού στα οποία θα ωριμάσει κάθε μία από αυτές. Δημιουργήθηκαν δηλαδή πολλοί περισσότεροι συνδυασμοί από όσους θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους. Η τελική αξιολόγηση των επικρατέστερων blends όμως θα γίνει από τον άνθρωπο.
"Αν και η συνταγή του ουίσκι είναι αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης, η γνώση των ανθρώπων είναι εκείνη που αποτέλεσε τη βάση. Οι αισθήσεις που απαιτούνται για την παραγωγή άλλωστε δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κανένα πρόγραμμα. Το ποτό παράγεται από την AI αλλά επιμελείται από τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν την τελευταία λέξη" ανέφερε σχετικά η master blender του Mackmyra, Angela D’Orazio.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πρώτες φιάλες από το ουίσκι τεχνητής νοημοσύνης θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το cocktail που μπορείς να φτιάξεις εύκολα και να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου
Ανακάλυψε πώς ένα απλό Jim Beam Highball μπορεί να γίνει το ιδανικό cocktail για φίλους στο σπίτι, με δροσερή ισορροπία και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Christmas the Sailor Jerry Way | Χριστούγεννα με Sailor Jerry, ένας άχαστος συνδυασμός
Το Sailor Jerry, το αγαπημένο μας Spiced Rum, διοργάνωσε ένα street style gathering ενόψει των εορτών.
Τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης είναι γεγονός
Τα The World's 50 Best Bars λανσάρουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars, που δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά
Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!
Lauren Mote, τι παίζει με την τεκίλα σήμερα;
Μία κουβέντα με την Global Director of Trade Excellence της Patrón σχετικά με το μέλλον της αγαύης, τις αξίες που έχουν σημαντικές εταιρείες όπως η Bacardi και όλα όσα σημαίνουν sustainability στο τώρα.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΗ μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.