Mackmyra: Το πρώτο ουίσκι που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη

Τα ρομπότ φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τους master distillers.

Ένα από τα πράγματα που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός καλού ουίσκι είναι η υπομονή. Ο χρόνος άλλωστε είναι εκείνος που επιτρέπει στα συστατικά του να δέσουν μεταξύ τους και να δώσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Γι' αυτόν το λόγο οι master distillers ξοδεύουν μήνες, αν όχι χρόνια, στην παραγωγή. 

Οι τελευταίοι, ενδεχομένως να μπορούν πια να χαλαρώσουν, αν κρίνουμε από την πρόσφατη ενέργεια του αποστακτηρίου Mackmyra (ένα από τα πιο γνωστά στη Σουηδία), το οποίο από το περασμένο καλοκαίρι είχε ανακοινώσει τη συνεργασία του με τη Microsoft και τη Fourkind (μία φινλανδική τεχνολογική εταιρεία). Σκοπός τους, ήταν να φτιάξουν το πρώτο ουίσκι της ιστορίας, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η παραγωγή ξεκίνησε το φθινόπωρο με τα πρώτα δείγματα να δοκιμάζονται αυτή την εποχή στις εγκαταστάσεις του Mackmyra.

Mackmyra: Το πρώτο ουίσκι που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη πολλές λεπτομέρειες, οι άνθρωποι του Mackmyra με την βοήθεια του Microsoft Azure cloud δημιούργησαν μηχανοκίνητα μοντέλα, στα οποία είχαν περαστεί κάποια πολύ συγκεκριμένα δεδομένα όπως οι υπάρχουσες συνταγές, τα νούμερα πωλήσεων του κάθε ουίσκι του brand καθώς και οι προτιμήσεις των πελατών. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποίησε αυτά τα στοιχεία για να δημιουργήσει περισσότερες από 70 εκατομμύρια συνταγές. Από αυτές, έχει τη δυνατότητα να προβλέψει ποιες θα είναι οι πιο επιτυχημένες βάσει της ποιότητας των υλικών, των συνδυασμών τους και του τύπου βαρελιού στα οποία θα ωριμάσει κάθε μία από αυτές. Δημιουργήθηκαν δηλαδή πολλοί περισσότεροι συνδυασμοί από όσους θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους. Η τελική αξιολόγηση των επικρατέστερων blends όμως θα γίνει από τον άνθρωπο. 

"Αν και η συνταγή του ουίσκι είναι αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης, η γνώση των ανθρώπων είναι εκείνη που αποτέλεσε τη βάση. Οι αισθήσεις που απαιτούνται για την παραγωγή άλλωστε δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κανένα πρόγραμμα. Το ποτό παράγεται από την AI αλλά επιμελείται από τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν την τελευταία λέξη" ανέφερε σχετικά η master blender του Mackmyra, Angela D’Orazio.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πρώτες φιάλες από το ουίσκι τεχνητής νοημοσύνης θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες