Ερευνητές ανακάλυψαν την μπύρα που έπιναν οι Φαραώ

Η συνταγή για το αγαπημένο ποτό των Αρχαίων Αιγυπτίων είναι ξανά μαζί μας.

Στην αρχαιότητα, σε πολλές περιοχές του πλανήτη η μπύρα ήταν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής. Οι αρχαίοι λαοί πίστευαν ότι το συγκεκριμένο ποτό έχει μαγικές δυνάμεις τόσο όσον αφορά τις θεραπευτικές του ιδιότητες όσο και τη χρήση του για θρησκευτικούς σκοπούς. Μάλιστα χάρη σε πήλινα δοχεία που χρησιμοποιούνταν για να αποθηκεύεται η μπύρα, τα οποία ανακαλύφτηκαν πολύ πρόσφατα, οι ερευνητές έχουν σήμερα μία μοναδική δυνατότητα: να αναπαράγουν την μπύρα που έπιναν οι Φαραώ της Αιγύπτου.

Οι Dr. Ronen Hazan και Dr. Michael Klutstein, καθηγητές μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, κατάφεραν παρατηρώντας τις αποικίες μικροοργανισμών της μαγιάς (που είχαν σχηματιστεί στους πόρους των πήλινων δοχείων και επέζησαν)  να αναπαράγουν ουσιαστικά τη συνταγή της μπύρας που έπιναν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι.

Ερευνητές ανακάλυψαν την μπύρα που έπιναν οι Φαραώ

Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με τα πήλινα κομμάτια που έδωσαν οι αρχαιολόγοι στους ερευνητές, υπάρχει η δυνατότητα μετά την εξονυχιστική εξέταση της μαγιάς να βρεθούν οι συνταγές για τη μπύρα που έπιναν την εποχή του Φαραώ Μήνη (ή αλλιώς Νάρμερ που έζησε το 3000 π.Χ.), την εποχή του Αραμαίου Βασιλιά Χαζαήλ (800 π.Χ.) και του προφήτη Ναούμ (400 π.Χ.) που ήταν κυβερνήτης της Ιουδαίας την εποχή της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Μάλιστα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μπύρες που έφτιαχναν στην Αρχαία Αίγυπτο, πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια, με βάση τη βιολογία βρίσκονται πολύ κοντά σε σημερινές αφρικανικές μπύρες, όπως για παράδειγμα το tej, πιο γνωστό ως Ethiopian honey wine, που πίνουν στην Αιθιοπία. Μήπως, λοιπόν, ήρθε ο καιρός να δοκιμάσουμε την μπύρα των Αρχαίων Αιγυπτίων; Ο Itai Gutman, expert της μπύρας, βοήθησε τους ερευνητές να την αναπαράγουν. Οι γευσιγνώστες που την δοκίμασαν την βρήκαν πολύ υψηλής ποιότητας.

Αρχαία Αίγυπτος μπύρα
Γλυπτό από την εποχή της Αρχαίας Αιγύπτου παρουσιάζει γυναίκα να ετοιμάζει τη μαγιά για τη μπύρα.

"Το μεγαλύτερο θαύμα εδώ είναι ότι οι αποικίες της μαγιάς επέζησαν όλα αυτά τα χιλιάδες χρόνια μέσα στα πήλινα δοχεία, περιμένοντας να ανακαλυφθούν ξανά. Αυτό μας επιτρέπει να αναπαράγουμε την μπύρα που έπιναν οι Φιλισταίοι και οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι. Μάλιστα, πέρα από την απλή περιέργεια, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει στην αναπαραγωγή όχι μόνο της μπύρας αλλά και του τρόπου ζωής της εποχής" δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Dr. Ronen Hazan.

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες