Το 2019 ήταν μία άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά για τον κόσμο του ποτού και των μπαρ, για όλους τους σωστούς λόγους. Οι τάσεις δείχνουν να γίνονται ολοένα και πιο φιλικές προς τον καταναλωτή αλλά και στο περιβάλλον, τα μπαρ παρουσιάζουν το πιο οικείο τους πρόσωπο από κάθε άλλη στιγμή στο παρελθόν και γενικότερα θα λέγαμε ότι το έτος που μας αφήνει ήταν ελπιδοφόρο για το ίδιο το μέλλον του industry. Ακολουθούν κάποια από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά. 

RIP Gary Regan

Στις 15 Νοεμβρίου μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του κόσμου των μπαρ άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο. Ο παγκοσμίου φήμης bartender και συγγραφέας Gary Regan έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του σημαντινή κληρονομιά στον χώρο. Πολύ εύστοχα, το Imbide τον έχει χαρακτηρίσει ως "a bartender’s hero".

10 χρόνια Athens Bar Show

Η σπουδαία έκθεση που λαμβάνει χώρα κατά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, έκλεισε φέτος τα 10 της χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι είναι η κορυφαία διοργάνωση γύρω από το ποτό που διοργανώνεται στην Ελλάδα αλλά και, όπως υποστηρίζουν αρκετοί από τους επισκέπτες από το εξωτερικό, "ένα από τα κορυφαία bar shows του πλανήτη".

Η άνοδος των ελληνικών αποσταγμάτων

Περισσότερο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, τα ελληνικά spirits αναδείχθηκαν και μπήκαν στα μπαρ, κερδίζοντας παράλληλα και το ενδιαφέρον σε σημαντικές εκθέσεις του εξωτερικού. Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησαν ενέργειες όπως το Aegean Cocktails & Spirits Festival και το συμπληρωματικό με αυτό workshop που εντάσσεται στο πλαίσιο του σημαντικότερου ελληνικού φεστιβάλ γαστρονομίας Tinos Food Paths κάθε Μάιο στο upcoming κυκλαδονήσι αλλά και στις πρωτοβουλίες αρκετών από τους pioneers της μπαρ σκηνής στη χώρα μας, που αντιλήφθηκαν τη σημασία των τοπικών αποσταγμάτων και είχαν την ικανότητα να τα ενσωματώσουν στις σύγχρονες τάσεις του διεθνούς bartending καθώς και από τις εταιρείες, που κατάλαβαν επιτέλους τι χρειάζεται για να γίνουν πιο ενδιαφέροντα τα προϊόντα τους.

Η επιστροφή του gin tonic

Ήδη από το προηγούμενο έτος υπήρχαν οι ενδείξεις, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μέσα στο 2019. Το 2019 ήταν η χρονιά του gin. Ή πιο ορθά η χρονιά οριστικής συνειδητοποίησης της δημοφιλίας του. Διαφορετικά βοτανικά μείγματα, premium, ιαπωνικά και ινδικά gins που ήρθαν στο προσκήνιο, η τάση του gin-οτουρισμού που αναπτύσσεται και ενέργειες όπως το G&T σε βαζάκι ήταν οι πιο πειστικές αποδείξεις, με τις οποίες μάλιστα τυγχάνει να συμφωνούν και τα επίσημα στοιχεία της International Bartender Association για την κατανάλωση του εν λόγω ποτού σε οικουμενικό επίπεδο. 

Το Dante στην κορυφή του κόσμου

Το μπαρ που βρίσκεται στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης θριάμβευσε στα World's 50 Best Bars 2019, κατακτώντας την πρώτη θέση στη σχετική λίστα. Το ξεχωριστό στέκι που δημιούργησαν ο Αυστραλός επιχειρηματίας Linden Pride μαζί με τη σύζυγό του Nathalie Hudson και τον εξαιρετικό head bartender (και συνιδιοκτήτη) Naren Young είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη για ποτό στο Μεγάλο Μήλο, λειτουργώντας από το 1915. Ξεχωρίζει για το minimal, φωτεινό εσωτερικό του, την χαλαρή όσο και φιλόξενη ατμόσφαιρά του, τα "προνομιακά" τραπεζάκια στον εξωτερικό χώρο και το mix and match crowd του από κάθε γωνιά του πλανήτη. Φημίζεται ακόμη και για το εξαιρετικό Negroni που σερβίρει, έχοντας μάλιστα ένα σημαντικό μέρος της κάρτας του αφιερωμένο στο θρυλικό cocktail.   

Οι "καθιερωμένες" επιτυχίες

Στην ίδια λίστα με το Dante βρέθηκαν και δύο αθηναϊκά μπαρ. Οι "συνήθεις ύποπτοι", The Clumsies και Baba Au Rum κατόρθωσαν για ακόμη μία χρονιά να συμπεριληφθούν στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου, επιβεβαιώνοντας και πάλι το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του ελληνικού bartending αλλά και το γεγονός πως η Αθήνα είναι πια μία παγκόσμια μητρόπολη στο συγκεκριμένο κομμάτι. Στην πέμπτη χρονιά της λειτουργίας του, το The Clumsies της οδού Πραξιτέλους φιγουράρει στην 6η θέση για το 2019, ενώ το Baba Au στο νο.31.

Το φινάλε του Gin Joint

 

Well, it’s been a ride. Nine years of serving you the best darn gins we could get our hands on, slinging bottles, mixing...

Posted by The Gin Joint on Friday, December 6, 2019

Ένα τα σημαντικότερα και πιο επιδραστικά μπαρ της Ελλάδας θα σερβίρει για τελευταία φορά στις 30 Δεκεμβρίου. Το Gin Joint ήταν από εκείνα τα μέρη που έχτισαν την αθηναϊκή μπαρ σκηνή αλλά πλέον θα εγκαταλείψει τον αριθμό 1 της Χρήστου Λαδά. Άπαντες ελπίζουν να το ξαναδούν στο μέλλον, σε κάποιο άλλο σημείο του ιστορικού κέντρου. 

O πόλεμος του Aperol Spritz

Τον περασμένο Μάιο, ένα κείμενο των New York Times αποτέλεσε την ιδανικότερη αφορμή για να ξεκινήσει ένας πραγματικός πόλεμος στα social media και τις τάξεις των απανταχού foodies και drinkers. Η (κάτι παραπάνω από) αυστηρή κριτική για το Aperol Spritz που φιλοξενούταν σε αυτό και ο πομπώδης τίτλος "The Aperol Spritz Is Not a Good Drink" αρκούσαν για να προκαλέσουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις. Το Aperol Spritz  είναι στην ουσία ότι οι Guinness για μία ιρλανδική pub ή μία παγωμένη Budweiser κατά τη διάρκεια των play-offs του ΝΒΑ για τους Αμερικανούς: Είναι αυτό που είναι. Στην Ιταλία και στα περισσότερα τουριστικά της μέρη κατά πάσα πιθανότατα δεν θα πιεις αξιοπρεπή Spritzes. H spritz culture όμως δεν είναι κάτι κακό. Συνδέεται με χαλαρά απογεύματα, κουβέντες με φίλους και ποτά που δεν θα σε καταστήσουν εντελώς σκουπίδι μετά το τρίτο ή το τέταρτο ποτήρι, ενώ πάντοτε συνοδεύονται με κάποια bites. 


Διάβασε ακόμη για το μοναδικό ταξίδι εξερεύνησης του ΜΕΤΑΧΑ, τον Simone Caporale που πιστεύει ότι τα μπαρ μπορούν να σώσουν τον κόσμο και τα καλύτερα bars της Αμερικής για το 2019, σύμφωνα με το Esquire.