Έτσι τα ελληνικά αποστάγματα μπήκαν στα μπαρ και έκαναν διεθνή καριέρα

Τσίπουρο, ούζο και μαστίχα. Metaxa, βερμούτ, λικέρ αλλά και κάποιες ακόμη, ίσως και πιο θαρραλέες απόπειρες που μπορούν να κάνουν διεθνή καριέρα ως Greek spirits.

Το 2016 στο Athens Bar Show, που διοργανώνεται παραδοσιακά κατά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, ένα σεμινάριο ήταν εκείνο που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ακροατών. O σημαντικότερος ακαδημαϊκός του spirits industry παγκοσμίως, ο Steve Olson, μιλούσε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό όντας προσκεκλημένος της ελληνικής έκδοσης του Difford’s Guide. Βartenders και ιδιοκτήτες μπαρ, δημοσιογράφοι και άνθρωποι από τις εταιρείες εισαγωγής και διανομής ποτού έμοιαζαν να κρέμονται από τα χείλη του από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο της ομιλίας του. Το θέμα της ήταν ξεκάθαρο όσο και αινιγματικό: "The most underestimated spirit in the world" (Το πιο υποτιμημένο απόσταγμα του πλανήτη). Δεν διευκρινιζόταν απολύτως τίποτα άλλο ούτε στο έντυπο του προγράμματος ούτε καν ως φήμη. Μπαίνοντας στην αίθουσα του αμφιθέατρου, στο κτίριο όπου βρίσκεται ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 9.84, θυμάμαι αρκετές από τις συζητήσεις συναδέλφων και ανθρώπων από το χώρο του ποτού. "Για το ρούμι θα μιλήσει". "Κάτσε να δεις που θα πει για το mezcal". Όλοι είχαν κατά νου κάτι διαφορετικό από αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει.

"Το σημαντικότερο στοιχείο της ελληνικής παραγωγής είστε εσείς, οι άνθρωποι που ασχολείστε με αυτήν. Έζησα από αρκετά κοντά την επανάσταση των ελληνικών μπαρ τα τελευταία χρόνια κι αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η ενότητα που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτήν" ήταν τα πρώτα λόγια του Steve Olson, ο οποίος στη συνέχεια μπήκε απευθείας στο θέμα: "Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και έχω δοκιμάσει πολλά από τα ντόπια προϊόντα. Φαντάζομαι πως ούτε εσείς οι ίδιοι δεν έχετε αντιληφθεί τον πλούτο που υπάρχει –για παράδειγμα, καλλιεργούνται περισσότερες από 600 ποικιλίες σταφυλιών στη χώρα σας– και έχω μείνει άναυδος από το γεγονός ότι δεν υπάρχει στις πιο προνομιακές θέσεις των μπαρ σας το τσίπουρο". Ήταν ακόμη νωρίς για να αλλάξει η αντίληψη γύρω από το ευαίσθητο, απ’ ό,τι αποδείχτηκε, ζήτημα της συμμετοχής των ελληνικών αποσταγμάτων στον σε διαρκή κίνηση κόσμο του bartending.

Έτσι τα ελληνικά αποστάγματα μπήκαν στα μπαρ και έκαναν διεθνή καριέρα

Τρία χρόνια μετά τα πράγματα φαίνεται ευτυχώς να έχουν αλλάξει, φυσικά προς το καλύτερο. Το να σερβίρει κάποιος Bloody Mary με τσίπουρο, να προτείνει ελληνικά βερμούτ και να χρησιμοποιεί μαστίχα σε κοκτέιλ δεν είναι πια θέματα ταμπού στις αθηναϊκές και κατ’ επέκταση ελληνικές μπάρες. Οι εποχές που το τσίπουρο το έπιναν μόνο οι μπαρμπάδες στα καφενεία σε κάποιο απομακρυσμένο ελληνικό χωριό και το ούζο καταναλωνόταν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα τους θερινούς μήνες συνοδεία θαλασσινών μεζέδων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτό συνέβη χάρη κυρίως σε δύο βασικούς πόλους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις πρωτοβουλίες αρκετών από τους pioneers της μπαρ σκηνής στη χώρα μας που αντιλήφθηκαν τη σημασία των τοπικών αποσταγμάτων και είχαν την ικανότητα να τα ενσωματώσουν στις σύγχρονες τάσεις του διεθνούς bartending αλλά και από τις εταιρείες, που κατάλαβαν επιτέλους τι χρειάζεται για να γίνουν πιο ενδιαφέροντα τα προϊόντα τους, κυρίως στο κομμάτι του μάρκετινγκ, όπως επίσης και από τον ίδιο το ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών). Ο δεύτερος αφορά ενέργειες όπως το Aegean Cocktails & Spirits Festival και το συμπληρωματικό με αυτό workshop που εντάσσεται στο πλαίσιο του σημαντικότερου ελληνικού φεστιβάλ γαστρονομίας Tinos Food Paths κάθε Μάιο στο upcoming κυκλαδονήσι. Εκεί κορυφαίοι bartenders της παγκόσμιας και της ελληνικής σκηνής ανταλλάσσουν απόψεις και πειραματίζονται με ελληνικές πρώτες ύλες και αποστάγματα της χώρας μας.

Αν το mezcal τα κατάφερε, γιατί όχι και το τσίπουρο, το ούζο, η μαστίχα και όλα τα υπόλοιπα ελληνικά αποστάγματα; Αυτά που προφανώς μπορούν να κάνουν διεθνή καριέρα ως Greek spirits.

Το ολόφρεσκο: Ο/Purist

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑΠαρουσιάστηκε πρόσφατα στο Bar Convent Berlin. Πρόκειται για ένα τσίπουρο το οποίο υπογράφουν κάποιοι εκ των κορυφαίων Ελλήνων bartenders, μεταξύ των οποίων οι Θάνος Προυναρούς του Baba Au Rum και Δημήτρης Κιάκος από το The Gin Joint και το Λοκάλι, οι Κώστας Ιγνατιάδης από το ιστορικό Schumann’s Bar του Μονάχου και Νίκος Ταχματζής από το κορυφαίο Termini του Λονδίνου αλλά και οι Μάρφη Μπαλή, Χρήστος Χουσέας, Αλέξανδρος Γκικόπουλος, Άρης Μακρής, Γιάννης Πετρής, Θοδωρής Πύριλλος. Πρόκειται ωστόσο όχι μόνο για ένα τσίπουρο από bartenders για bartenders αλλά για ένα ποτό από bartenders για την παγκόσμια κοινότητα των spirits. Μάλιστα, σημαντικό μέρος από τα έσοδα των πωλήσεών του πηγαίνει σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς προς όφελος της Εντοπιότητας, της Υπεύθυνης Κατανάλωσης Αλκοόλ & της Bartending Κοινότητας.

Το εναλλακτικό: Mala Peruviana

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑΜπορεί το όνομά του να μεταφράζεται ως "κακή Περουβιανή", αλλά πρόκειται για ένα 100% ελληνικό προϊόν. Στην ουσία πρόκειται για μία κατηγορία ποτού που επαναπροσδιορίζει το πώς βλέπει κάποιος τα φρούτα και τα λαχανικά. H σωστή εποχή συγκομιδής της ντομάτας σε συνδυασμό με την ακέραια παστερίωση που πραγματοποιείται μέσα στο μπουκάλι, σύμφωνα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, φέρνουν στα χέρια των bartenders και των chefs ένα χυμό ντομάτας υψηλής ποιότητας, με πλούσια γεύση και έντονη οξύτητα, ιδανικό για την παρασκευή των καλύτερων Bloody Mary και όχι μόνo.

Το κλασικό: Metaxa

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑΑποτελεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ελληνικής ποτοποιίας γενικότερα και ένα spirit-κατηγορία από μόνο του. Είναι ίσως και το μοναδικό αναγνωρίσιμο επώνυμο ελληνικό brand παγκοσμίως. Η μοναδικότητά του οφείλεται κυρίως στο πάντρεμα μοσχάτων κρασιών με παλαιωμένα αποστάγματα και το τελικό αποτέλεσμα θα λέγαμε πως κινείται ανάμεσα σε κονιάκ, μπράντι, παλαιωμένο ρούμι και bourbon. Το κεχριμπαρένιο χρώμα του, ο ανόθευτος χαρακτήρας και η ιδιαίτερη γεύση του κατάφεραν να κερδίσουν την καρδιά κάθε πραγματικού φίλου των spirits. 

Το τζιν: Mataroa

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑΗ (μυστική) συνταγή του περιέχει 12 βοτανικά στοιχεία από χώρες της Μεσογείου (λεβάντα από τη Γαλλία, χαμομήλι από την Κύπρο, μανταρίνι από το Μαρόκο, μαστίχα από την Ελλάδα, ρίζα Ίριδας από την Ιταλία και πορτοκάλι από την Ισπανία κ.α.), ωστόσο είναι ένα ιδιαίτερο dry gin που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και κλείνει στο ιδιαίτερο μπουκάλι του όλη την τεχνογνωσία των 100 χρόνων εμπειρίας της Ποτοποιίας-Αποσταγματοποιίας Μελισσανίδη. Απολαμβάνεται σκέτο, με τόνικ ή και σε cocktail.

To βερμούτ: Otto’s Athens Vermouth

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑΔύο από τους κορυφαίους Έλληνες bartenders, οι Νίκος Μπάκουλης και Βασίλης Κυρίτσης, σε συνεργασία με έμπειρους αποσταγματοποιούς δημιούργησαν το Otto’s Athens Vermouth. Σε αυτό υψηλής ποιότητας κρασί αρωματίζεται με μυρωδάτα ροδοπέταλα, αρτεμισία, εσπεριδοειδή, φύλλα ελιάς αλλά και βότανα που ευδοκιμούν στην ελληνική φύση, με αποτέλεσμα ένα φίνο και μεστό σε γεύση βερμούτ.

 


Διάβασε ακόμη για το ιδανικό pairing για τα 2 δημοφιλέστερα κρασιά, την ιστορία του παλαιότερου αθηναϊκού after και το μπαρ όπου ο Picasso πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.