
Οι magnum φιάλες της Πρωτοχρονιάς
Στα ποτά της εορταστικής περιόδου το μέγεθος μετράει ξεκάθαρα.

Τα τελευταία χρόνια τις βλέπεις όλο και πιο συχνά, όχι απαραίτητα από νεαρούς που απλά θέλουν να εντυπωσιάσουν οποιονδήποτε εντυπωσιάζεται από κάτι τέτοιο στο Instagram και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ασχέτως αν το τελικό αποτέλεσμα είναι περισσότερο αστείο. Όπως και να ’χει, οι magnum φιάλες γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία και σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.
Η αρχή είχε γίνει ασφαλώς με τον οινικό κόσμο: Κρασιά και σαμπάνιες, εκτός από τη συμβατική φιάλη των 750 ml, έρχονταν και εξακολουθούν να έρχονται στο τραπέζι σε μπουκάλια Magnum (1,5L), Marie Jeanne (2,25L), Double Magnum ή Jeroboam (3L), Rehoboam (4,5L), Methuselah ή Imperial (6L), Salmanazar (9L), Βalthazar (12L), Nebuchadnezzar (η φιάλη Ναβουχοδονόσορ των 15L), Melchior (18L, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με 24 κανονικές φιάλες) αλλά και στις ακραίες μάλλον επιλογές των Sovereign, Primat ή Goliath και Melchizedek ή Midas, που αντιστοιχούν σε 26,25L, 27L και 30L.
Στην περίπτωση του κρασιού, ωστόσο, το μέγεθος της φιάλης έχει εξαιρετικά λειτουργικό ρόλο. Το διαφορετικό μέγεθος συνεπάγεται και διαφορετική ποσότητα αέρα που υπάρχει εντός και κατά συνέπεια πιο αργή ωρίμανση του ποτού εντός του μπουκαλιού. Κοινώς, ένα κρασί σε μεγάλη φιάλη "γερνά" πιο αργά και ως εκ τούτου καθίσταται ιδανικό για την κάβα ενός συλλέκτη.
Παράλληλα, οι πιθανότητες να το απολαύσει κάποιος στο αποκορύφωμα της ωρίμανσής του είναι ξεκάθαρα μεγαλύτερες. Τα πιο αγαπημένα ωστόσο μπουκάλια των σομελιέ και των φίλων του κρασιού είναι τα magnum, καθώς σε αυτά υπάρχει η ιδανική αναλογία οξυγόνου επί της επιφάνειας του κρασιού και ισορροπία σε σχέση με τον όγκο του. Αυτό επιτρέπει στο κρασί να παλαιώσει ορθά.
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αλκοολούχων ποτών, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η περίπτωσή τους μπορεί να συνοψιστεί σε δύο πολύ απλές παραμέτρους: Αφενός το πρακτικό κομμάτι, που μεταφράζεται στο ότι μια magnum φιάλη του 1,5L ισοδυναμεί με δύο κανονικές και, για να το κάνουμε ακόμη πιο συγκεκριμένο, σε 50,4 μεζούρες και σε 33 σφηνάκια.
Αφετέρου εξυπηρετεί περίφημα το κομμάτι του πρεστίζ. Εντάξει, μπορεί για κάποιους να φαίνεται ξεπερασμένο κάτι τέτοιο –και είναι–, αλλά το festive mood επιτρέπει περιττούς εντυπωσιασμούς χωρίς παρεξηγήσεις για όλους. Μεγαλύτερο μπουκάλι ισοδυναμεί με μεγαλύτερο fun και ασφαλώς με περισσότερα ποτά για όλους.
Stolichnaya Elit 1.75L
Από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της magnum απόλαυσης είναι η καθαρή, με σχεδόν ουδέτερη μύτη βότκα και με μια νύξη ψημένων σιτηρών, που αφήνει πλούσια και βελούδινη αίσθηση στον ουρανίσκο.
Captain Morgan The Original Dark Jamaican Rum 1.5L Magnum Bottle
Ένα από τα διασημότερα ρούμια, μαύρο, με γεμάτη, καπνιστή γεύση, από αποστάγματα που ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια πριν επιλεχθούν και αναμειχθούν.
Chivas Regal 12 YO Night Edition 1.5L
Το άριστα συμπαγές κλασικό σκοτσέζικο ουίσκι με το λείο και αρωματικό χαρακτήρα κυκλοφορεί και στο εντυπωσιακό μπουκάλι magnum, που είναι από τις τελευταίες εκπλήξεις του φημισμένου αποστακτηρίου του Speyside.
Don Julio 1942 Luminous Bottle 1.75L
Πρόκειται για μια συλλεκτική έκδοση της εξαιρετικής τεκίλας, με φιάλη που εντυπωσιάζει.
Grey Goose 3L, 4.5L, 6L
Το στρογγυλεμένο άρωμα με μια νότα γλυκύτητας, η μεστή και απαλή γεύση, η ομαλή υφή και η βουτυρένια και στρογγυλεμένη αίσθηση σε XL μέγεθος.
Hendrick’s 1.75L
Το εικονοκλαστικής παραγωγής τζιν περιορισμένης έκδοσης, που αποστάζεται στο Ayrshire στη Σκοτία με μια ασυνήθιστη διαδικασία, σε συνδυασμό με ένα παράδοξα εύγευστο σύνολο από εκχυλίσματα, μεταξύ των οποίων και εκχυλίσματα από τριαντάφυλλο και αγγούρι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες