METAXA Angels’ Treasure Single Cask Strength, N°1019: Ένα πραγματικά ξεχωριστό blend

Φυλαγμένο μέσα σε ένα μόνο βαρέλι, ένα spirit με μοναδικό χαρακτήρα.

Την πιο πρόσφατη έκφραση της τέχνης του αποκάλυψε ο 5ος Metaxa Master Κωνσταντίνος Ράπτης, με το METAXA Angels' Treasure Single Cask Strength, N°1019, που φυλαγμένο μέσα σε ένα μόνο βαρέλι, μετουσιώνεται σε ένα blend μοναδικού χαρακτήρα. Πρόκειτα για ένα spirit με χαρακτήρα, που σπάνια βρίσκει κανείς στα αποστάγματα και προέρχεται από την περιέργεια του κου Ράπτη να εξερευνήσει βαθύτερα τη δυναμική που κρύβει μέσα του το εν λόγω ποτό: Τοποθετώντας μεμονωμένα βαρέλια σε διαφορετικές, κρυφές γωνιές των κελαριών για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το blend σε κάθε βαρέλι εξελίσσεται διαφορετικά, ανάλογα με τα επίπεδα υγρασίας.

METAXA Angels’ Treasure Single Cask Strength, N°1019: Ένα πραγματικά ξεχωριστό blend

Το METAXA Angels' Treasure αφηγείται τη μοναδική ιστορία που βρίσκεται κρυμμένη σε αυτά, με το "περιεχόμενο" να αποκαλύπτεται σταδιακά σε κυκλοφορίες περιορισμένης έκδοσης, κάθεμία από τις οποίες έχει το δικό της χαρακτηριστικό αλκοολικό βαθμό και έναν ιδιαίτερο και προσωπικό χαρακτήρα. Φέτος, είναι η χρονιά του METAXA Angels’ Treasure Single Cask Strength, από το βαρέλι N°1019. Ένα μοναδικό ποτό, με βαθύ και στιβαρό χαρακτήρα αλκοολικού βαθμού 42,2%, με βαθύ, κεχριμπαρένιο χρώμα και χάλκινες αντανακλάσεις, μοναδικό μπουκέτο αρωμάτων, πλούσια και συμπυκνωμένη γεύση γλυκών μπαχαρικών, λευκής σταφίδας, δαμάσκηνου και μείγματος πιπεριών και μία γεμάτη και μακρά επίγευση με νότες από μέλι άγριων μελισσών και γλυκά μπαχαρικά στο φινάλε.

Για το blend στο βαρέλι N°1019 εμφιαλώθηκαν μόλις 4.500 -αριθμημένες- φιάλες με κομψό design και καμπύλες που θυμίζουν φτερά αγγέλων, καθώς και τον χαρακτηριστικό "Σαλαμινομάχο", το έμβλημα του Οίκου, σε χρυσό. Το ιδιαίτερο πώμα αναπαριστά μια σταγόνα από το πολύτιμο υγρό που φυλάσσεται στο εσωτερικό της και είναι ένα πραγματικό κόσμημα που συμβολίζει τη σπανιότητα του κεχριμπαρένιου υγρού.

Πίσω στο 2015, ο Metaxa Master είχε δημιουργήσει την πρώτη έκδοση του METAXA Angels’ Treasure, ενός blend από παλαιωμένα Μοσχάτα και εξαίσια αποστάγματα. Στα κελάρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τα αποστάγματα παλαιώνουν στα βαρέλια τους, "συνομιλώντας" με το περιβάλλον γύρω τους. Μέσω της εξάτμισης, μέρος του νερού και του οινοπνεύματος, που περιέχουν, χάνονται αργά από τους πόρους των βαρελιών.

ΠΟΤΟ METAXA CASK STRENGH 1

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, η εξάτμιση επηρεάζει περισσότερο το οινόπνευμα από το νερό, αφήνοντας το παλαιωμένο απόσταγμα με χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό. Αυτό το "πνεύμα" που ξεφεύγει από το βαρέλι λένε πως είναι το μερίδιο του ποτού που είναι προορισμένο για τους Αγγέλους - το "Μερίδιο των Αγγέλων" (Angels' Share). Το φαινόμενο αυτό όμως δεν δεν συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο στα κελάρια του Οίκου Μεταξά, στην Αττική. Κι αυτό γιατί η υγρασία της περιοχής είναι χαμηλή όλο το χρόνο, με αποτέλεσμα να εξατμίζεται περισσότερο νερό από αλκοόλ, αφήνοντας στο βαρέλι ένα πιο συμπυκνωμένο κι έντονα αρωματικό blend.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ρούμι, ένας πλήρης οδηγός

Η ιστορία, τα cocktails και όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το ποτό της χαράς.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

O dj Valeron στο Pacman του Andronis Arcadia

Ο δημοφιλής dj επισκέπτεται τη Σαντορίνη στις 15 Αυγούστου για ένα μοναδικό afro house πάρτι.

Γραφει Νικος Παπαηλιου

Γιατί μεθάς πιο εύκολα στον ήλιο

Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαίωσει έναν διάσημο αστικό μύθο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Μία γιορτή του Gin στο Λοκάλι

Mία από τις ομορφότερες ταράτσες της πόλης υποδέχεται και φέτος τα Local Juniper Meetings.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Πώς το ουίσκι κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς των ποτών

Μία ιστορική αναδρομή που ξεκινά αρκετούς αιώνες πριν, περνά από ατέλειωτα χωράφια κριθαριού και σίκαλης, ξαποσταίνει σε δρύινα βαρέλια και καταλήγει στην απόλαυση της Παγκόσμιας Ημέρας Ουίσκι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας