Το αλκοόλ βοήθησε την εξέλιξη της ανθρωπότητας σύμφωνα με την επιστήμη

Οι ειδικοί μίλησαν.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 29 Απριλίου 2020

Το να καταναλώνεις αλκοόλ χωρίς υπευθυνότητα είναι ασφαλώς κάτι που πρέπει να αποφύγεις, για ένα σωρό λόγους που επιφέρουν πολλές συνέπειες. Τα καλά νέα ωστόσο έρχονται από το πεδίο της επιστήμης, με ερευνητές να υποστηρίζουν πως το ποτό μας βοήθησε -ως ανθρωπότητα- να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Με άλλα λόγια, το αλκοόλ μας βοήθησε να εξελιχθούμε ως είδος. 

Σε ένα παλαιότερο άρθρο των Financial Times, ο ψυχολόγος Robin Dunbar εξηγεί αναλυτικά πώς κάποιος γίνεται περισσότερο κοινωνικός μετά από ένα ποτό. Αυτό βοηθά στο να αρθούν οι αναστολές στους ανθρώπους και τους ωθεί να γίνονται πιο φιλικοί και δεκτικοί σε κουβέντες με άλλους. Ο Dr. Dunbar τονίζει πως η κατανάλωση αλκοόλ βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών. Πρόκειται για αλυσίδες πρωτεϊνών και νευροδιαβιβαστές που παράγονται κάθε φορά που ασχολείται κανείς με μία δραστηριότητα η οποία του είναι ευχάριστη ή ακόμη και με το να σκεφτεί ή να θυμηθεί μια ευχάριστη δραστηριότητα ή εμπειρία.

Το αλκοόλ βοήθησε την εξέλιξη της ανθρωπότητας σύμφωνα με την επιστήμη

Οι ενδορφίνες ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες. Παράλληλα, λειτουργούν και ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, ο άνθρωπος είναι ζώο αγέλης και αυτό είναι το στοιχείο που τον βοήθησε να επιβιώσει, αρχικά, και στη συνέχεια να εξελιχθεί κατά τα 125.000 χρόνια της ύπαρξής του. Από την εποχή του homo sapiens και έπειτα, οι άλλοι άνθρωποι είναι αυτοί που σε βοηθούν να ανάψεις φωτιές, να φροντίσεις τον εαυτό σου ή να συμμετέχουν σε γενικότερες δραστηριότητες που υποσυνείδητα έχεις ανάγκη.

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Cocktails

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Cristalino, η τεκίλα στο επόμενο στάδιο

Η αποχρωματισμένη λευκή añejo τεκίλα ίσως και να είναι το επόμενο trend στον κόσμο του ποτού.

Μερικές από τις καλύτερες ετικέτες mezcal

Ο νέος καλύτερος φίλος του bartender προέρχεται (κυρίως) από την πολιτεία του νότιου Μεξικού και αξίζει την προσοχή μας.