Το αλκοόλ βοήθησε την εξέλιξη της ανθρωπότητας σύμφωνα με την επιστήμη

Οι ειδικοί μίλησαν.

Το να καταναλώνεις αλκοόλ χωρίς υπευθυνότητα είναι ασφαλώς κάτι που πρέπει να αποφύγεις, για ένα σωρό λόγους που επιφέρουν πολλές συνέπειες. Τα καλά νέα ωστόσο έρχονται από το πεδίο της επιστήμης, με ερευνητές να υποστηρίζουν πως το ποτό μας βοήθησε -ως ανθρωπότητα- να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Με άλλα λόγια, το αλκοόλ μας βοήθησε να εξελιχθούμε ως είδος. 

Σε ένα παλαιότερο άρθρο των Financial Times, ο ψυχολόγος Robin Dunbar εξηγεί αναλυτικά πώς κάποιος γίνεται περισσότερο κοινωνικός μετά από ένα ποτό. Αυτό βοηθά στο να αρθούν οι αναστολές στους ανθρώπους και τους ωθεί να γίνονται πιο φιλικοί και δεκτικοί σε κουβέντες με άλλους. Ο Dr. Dunbar τονίζει πως η κατανάλωση αλκοόλ βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών. Πρόκειται για αλυσίδες πρωτεϊνών και νευροδιαβιβαστές που παράγονται κάθε φορά που ασχολείται κανείς με μία δραστηριότητα η οποία του είναι ευχάριστη ή ακόμη και με το να σκεφτεί ή να θυμηθεί μια ευχάριστη δραστηριότητα ή εμπειρία.

Το αλκοόλ βοήθησε την εξέλιξη της ανθρωπότητας σύμφωνα με την επιστήμη

Οι ενδορφίνες ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες. Παράλληλα, λειτουργούν και ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, ο άνθρωπος είναι ζώο αγέλης και αυτό είναι το στοιχείο που τον βοήθησε να επιβιώσει, αρχικά, και στη συνέχεια να εξελιχθεί κατά τα 125.000 χρόνια της ύπαρξής του. Από την εποχή του homo sapiens και έπειτα, οι άλλοι άνθρωποι είναι αυτοί που σε βοηθούν να ανάψεις φωτιές, να φροντίσεις τον εαυτό σου ή να συμμετέχουν σε γενικότερες δραστηριότητες που υποσυνείδητα έχεις ανάγκη.

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες