Το αλκοόλ βοήθησε την εξέλιξη της ανθρωπότητας σύμφωνα με την επιστήμη

Οι ειδικοί μίλησαν.

Το να καταναλώνεις αλκοόλ χωρίς υπευθυνότητα είναι ασφαλώς κάτι που πρέπει να αποφύγεις, για ένα σωρό λόγους που επιφέρουν πολλές συνέπειες. Τα καλά νέα ωστόσο έρχονται από το πεδίο της επιστήμης, με ερευνητές να υποστηρίζουν πως το ποτό μας βοήθησε -ως ανθρωπότητα- να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Με άλλα λόγια, το αλκοόλ μας βοήθησε να εξελιχθούμε ως είδος. 

Σε ένα παλαιότερο άρθρο των Financial Times, ο ψυχολόγος Robin Dunbar εξηγεί αναλυτικά πώς κάποιος γίνεται περισσότερο κοινωνικός μετά από ένα ποτό. Αυτό βοηθά στο να αρθούν οι αναστολές στους ανθρώπους και τους ωθεί να γίνονται πιο φιλικοί και δεκτικοί σε κουβέντες με άλλους. Ο Dr. Dunbar τονίζει πως η κατανάλωση αλκοόλ βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών. Πρόκειται για αλυσίδες πρωτεϊνών και νευροδιαβιβαστές που παράγονται κάθε φορά που ασχολείται κανείς με μία δραστηριότητα η οποία του είναι ευχάριστη ή ακόμη και με το να σκεφτεί ή να θυμηθεί μια ευχάριστη δραστηριότητα ή εμπειρία.

Το αλκοόλ βοήθησε την εξέλιξη της ανθρωπότητας σύμφωνα με την επιστήμη

Οι ενδορφίνες ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες. Παράλληλα, λειτουργούν και ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, ο άνθρωπος είναι ζώο αγέλης και αυτό είναι το στοιχείο που τον βοήθησε να επιβιώσει, αρχικά, και στη συνέχεια να εξελιχθεί κατά τα 125.000 χρόνια της ύπαρξής του. Από την εποχή του homo sapiens και έπειτα, οι άλλοι άνθρωποι είναι αυτοί που σε βοηθούν να ανάψεις φωτιές, να φροντίσεις τον εαυτό σου ή να συμμετέχουν σε γενικότερες δραστηριότητες που υποσυνείδητα έχεις ανάγκη.

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796

Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Hennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025

Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.