Το αλκοόλ βοήθησε την εξέλιξη της ανθρωπότητας σύμφωνα με την επιστήμη

Οι ειδικοί μίλησαν.

Το να καταναλώνεις αλκοόλ χωρίς υπευθυνότητα είναι ασφαλώς κάτι που πρέπει να αποφύγεις, για ένα σωρό λόγους που επιφέρουν πολλές συνέπειες. Τα καλά νέα ωστόσο έρχονται από το πεδίο της επιστήμης, με ερευνητές να υποστηρίζουν πως το ποτό μας βοήθησε -ως ανθρωπότητα- να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Με άλλα λόγια, το αλκοόλ μας βοήθησε να εξελιχθούμε ως είδος. 

Σε ένα παλαιότερο άρθρο των Financial Times, ο ψυχολόγος Robin Dunbar εξηγεί αναλυτικά πώς κάποιος γίνεται περισσότερο κοινωνικός μετά από ένα ποτό. Αυτό βοηθά στο να αρθούν οι αναστολές στους ανθρώπους και τους ωθεί να γίνονται πιο φιλικοί και δεκτικοί σε κουβέντες με άλλους. Ο Dr. Dunbar τονίζει πως η κατανάλωση αλκοόλ βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών. Πρόκειται για αλυσίδες πρωτεϊνών και νευροδιαβιβαστές που παράγονται κάθε φορά που ασχολείται κανείς με μία δραστηριότητα η οποία του είναι ευχάριστη ή ακόμη και με το να σκεφτεί ή να θυμηθεί μια ευχάριστη δραστηριότητα ή εμπειρία.

Το αλκοόλ βοήθησε την εξέλιξη της ανθρωπότητας σύμφωνα με την επιστήμη

Οι ενδορφίνες ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες. Παράλληλα, λειτουργούν και ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, ο άνθρωπος είναι ζώο αγέλης και αυτό είναι το στοιχείο που τον βοήθησε να επιβιώσει, αρχικά, και στη συνέχεια να εξελιχθεί κατά τα 125.000 χρόνια της ύπαρξής του. Από την εποχή του homo sapiens και έπειτα, οι άλλοι άνθρωποι είναι αυτοί που σε βοηθούν να ανάψεις φωτιές, να φροντίσεις τον εαυτό σου ή να συμμετέχουν σε γενικότερες δραστηριότητες που υποσυνείδητα έχεις ανάγκη.

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα για το βερμούτ

Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις με αφορμή τη σημερινή World Vermouth Day.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

To World Class Studios 2023 επιστρέφει στην Αθήνα

Ο κορυφαίος διαγωνιστικός θεσμός της παγκόσμιας bartending σκηνής επιστρέφει δυναμικά στην Αθήνα για ακόμα μια χρονιά.

Πώς θα διασκεδάσεις σαν Ιρλανδός στην St. Patrick's Day

Αφορμή για ένα καλό ουίσκι, με τις ευλογίες του Αγίου Πατρικίου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας αιώνας και κάτι Coca-Cola

Δέκα ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ξέραμε για την Coca-Cola.

Γραφει Τιμος Σαλαμες