Οι απίστευτες ιστορίες του Νίκου Αλέφαντου

Ο δημοφιλής προπονητής ποδοσφαίρου έφευγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, ακριβώς έναν χρόνο πριν.

Από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες προπονητές, ο Νίκος Αλέφαντος άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι της Τρίτης 23 Ιουνίου 2020. "Έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών από καρδιακή προσβολή - το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας. O πρώην ποδοσφαιριστής, προπονητής αλλά και σχολιαστής σε ποδοσφαιρικές ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας περάσει μεταξύ άλλων από τους πάγκους 28 διαφορετικών ομάδων, μεταξύ των οποίων -τρεις φορές μάλιστα- του αγαπημένου του Ολυμπιακού, καθώς και από τον Εθνικό, την Προοδευτική, την Παναχαϊκή, την Καλαμάτα, τον ΟΦΗ, τον Πανιώνιο, τον ΠΑΟΚ, τον ΠΑΣ Γιάννινα, την Ξάνθη και τον ΑΠΟΕΛ.

Ο Νίκος Αλέφαντος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια, όπου διέμενε μέχρι και το τέλος της ζωής του. Ο Αστέρας Εξαρχείων ήταν η πρώτη ομάδα που ανέλαβε ως προπονητής το 1969. Οι ιστορίες που τον συνοδεύουν είναι αμέτρητες και άκρως ενδιαφέρουσες. Πολλές εξ' αυτών μάλιστα και πολύ διασκεδαστικές. 

Η σύντομη καριέρα ως ποδοσφαιριστής 

Η θέση στην οποία αγωνιζόταν ήταν εκείνη του μεσοεπιθετικού, γι' αυτό και ανέκαθεν είχε αδυναμία στους τεχνίτες ποδοσφαιριστές. Αγωνίστηκε σε Αστέρα Εξαρχείων, ΑΕ Χαλανδρίου, ΠΑΟ Ρουφ, Ατρόμητο Πειραιώς, Ολυμπιακό Χαλκίδας, Παναιγιάλειο, Πανελευσινιακό και Βύζαντα Μεγάρων, πριν κρεμάσει τα παπούτσια του το 1969, σε ηλικία 30 ετών.

Τα πάντα όλα

Οι συχνές εμφανίσεις του στα ΜΜΕ έχουν κατά καιρούς γεννήσει κάποιες από τις πιο γνωστές φράσεις της ελληνικής pop κουλτούρας. Όλοι λίγο-πολύ, έχουν χρησιμοποιήσει εκφράσεις όπως "τα πάντα όλα", "το' να, τ' άλλο, ξέρω 'γω" και "μάθε μπαλίτσα".

> Διάβασε ακόμη: Ο Manuel Neuer και το πρόβλημα με την UEFA

Ο αυθόρμητος και αυθεντικός τους τρόπος άλλωστε ήταν εκείνος που τον έκανε συχνά viral, προτού καν εφευρεθεί ο όρος. Το "Τα πάντα όλα" είναι και ο τίτλος της βιογραφίας του, που κυκλοφόρησε το 2013 και την είχε μάλιστα προλογίσει στην παρουσίασή της ο πρώην Πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης.

Το πέρασμα-express από τον πάγκο του Ταύρου

Πολύ συχνά, ο Νίκος Αλέφαντος έφευγε από τις ομάδες που αναλάμβανε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το 1990 είχε μείνει στον πάγκο του Απόλλωνα Καλαμαριάς για μόλις 12 ημέρες, το  1998 στους Λύκους για 13 ημέρες και, επίσης το 1998, στον Εθνικό Πειραιώς για 15 ημέρες. Το ρεκόρ του πάντως το έχει με την ομάδα του Ταύρου, όπου έμεινε προπονητής για μόλις τρεις ώρες. 

Ο Γιώργος Μητσικώστας και τα Παιδιά από την Πάτρα

Το 1983 τα Παιδιά από την Πάτρα έγραψαν και κυκλοφόρησαν το τραγούδι "Γεια σου Αλέφαντε, είσαι παλικάρι", με τους στίχους να είναι αφιερωμένοι στον Έλληνα τεχνικό. "Όταν με δικάζουνε χωρίς να έχω φταίξει/ και όταν το δίκιο μου δεν μπορώ να βρω/ όταν ένοχοι με βάζουν ν’ απολογηθώ/ θυμάμαι τον Αλέφαντο" είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κουπλέ του κομματιού. Ο Γιώργος Μητσικώστας συνήθιζε στις εκπομπές του να μιμείται αρκετά συχνά τον Νίκο Αλέφαντο, με τους δύο άντρες να γνωρίζονται πολύ καλά και μάλιστα να συζητούν κατά το παρελθόν συχνά για ποδόσφαιρο. 

Τακτική με κεφτεδάκια

Ή ακόμη και με οδοντογλυφίδες και σαγιονάρες. Ο Νίκος Αλέφαντος χρησιμοποιούσε αρκετά αντικείμενα για να "στήσει" τη διάταξη της ομάδας του όταν ήθελε να δείξει σε κάποιον την τακτική που θα ακολουθήσει. Ο αστικός μύθος που είναι πιο δημοφιλής όμως αναφέρεται σε μία παρέα στην οποία παρουσίαζε διάφορα συστήματα σε ένα καφενείο, χρησιμοποιώντας κεφτεδάκια για να δείξει τη θέση των παικτών. Όταν κάποιος, έφαγε ένα από αυτά, η αντίδρασή του ήταν το λιγότερο επική: "Πού πήγε το δεξί μπακ ρε;".

> Διάβασε ακόμη: Μετά το χέρι Του, ο Θεός απέδειξε ότι έχει και πόδια

Τόσο ο άνθρωπος όσο και ο coach Νίκος Αλέφαντος ανήκει σε μία κατηγορία χαρακτήρων που σιγά-σιγά τείνει να εκλείψει, ακριβώς όπως το ποδόσφαιρο που ο ίδιος πρέσβευε. Μέχρι το τέλος, παρέμεινε πιστός στους κώδικες ηθικής του, μένοντας στη συνείδηση του κόσμου ως ένας γνήσια λαϊκός και ευθύς άνθρωπος.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.