Κανείς δεν κάρφωνε όπως ο Vince Carter

46 κεράκια στην τούρτα για τον υπέροχο Air Canada.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 26 Ιανουαρίου 2023

Ο άνθρωπος που έβαλε στον μπασκετικό χάρτη τους -ακόμη εν ενεργεία- Πρωταθλητές του ΝΒΑ και ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παίκτες που πάτησαν ποτέ παρκέ. Αυτός ακριβώς είναι ο Vince Carter που κλείνει σήμερα τα 46 του χρόνια - γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1977 στο Daytona Beach της Φλόριντα. Η καριέρα του κάτι παραπάνω από γεμάτη αν αναλογιστεί κανείς πως έπαιξε μέχρι τα 43 του χρόνια: Ανακοίνωσε -και επίσημα- την απόσυρσή του από την ενεργό δράση έπειτα από 22 σεζόν στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη, τον Ιούνιο του 2020. 

Ο πρώην μαθητής του Mainland της Daytona Beach στη Φλόριντα και φοιτητής/παίκτης του North Carolina μπήκε στο ΝΒΑ την καταλληλότερη στιγμή: Έγινε draft το 1998 (στο νο.5) από τους Golden State Warriors προτού καταλήξει μέσω ανταλλαγής στους Toronto Raptors, σε μία εποχή που η λίγκα βρισκόταν σε lockout και συν τοις άλλοις αναζητούσε μανιωδώς τον διάδοχο του Michael Jordan.

> Διάβασε ακόμη: Όταν ο Michael Jordan παραλίγο να πάει στους Boston Celtics

Ο Vince Carter μπορεί να μην είχε το εξωπραγματικό ταλέντο του Kobe Bryant ή την κυνική αποτελεσματικότητα του Tim Duncan αλλά διέθετε κάτι διαφορετικό: Είχε περισσότερη λάμψη, κάρφωνε όπως κανείς άλλος και κατόρθωνε να ηλεκτρίζει ολόκληρες αρένες με το παιχνίδι του. 

Κανείς δεν κάρφωνε όπως ο Vince Carter
ΒΙΝΣ ΚΑΡΤΕΡ 2
ΒΙΝΣ ΚΑΡΤΕΡ 4

Τα παρατσούκλια του Half Man-Half Amazing, Vinsanity και Air Canada μόνο τυχαία δεν ήταν, ενώ δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε πως το ΝΒΑ επανέφερε το διαγωνισμό καρφωμάτων στο All-Star Game αποκλειστικά λόγω του -τότε- νο.15 των Raptors. Στο Dunk Contest του 2000, ο Carter έδωσε στο κοινό αυτό που διακαώς επιθυμούσε: Μία από τις κορυφαίες αλληλουχίες καρφωμάτων ever, που ενέπνευσαν γενιές και γενιές παικτών.

> Διάβασε ακόμη: Τελικά, ποια είναι η πιο εμβληματική φανέλα στην ιστορία του NBA;

Στα 22 χρόνια της καριέρας του, εξελίχθηκε στον ρέκορντμαν της σχετικής κατηγορίας ξεπερνώντας τοτέμ όπως ο Robert Parish, o Kevin Willis, o Kevin Garnett και ο Dirk Nowitzki. Αγωνίστηκε στους Toronto Raptors, New Jersey Nets, Orlando Magic, Phoenix Suns, Dallas Mavericks, Memphis Grizzlies, Sacramento Kings και Atlanta Hawks.

Συμμετείχε σε 8 All-Star Games, αναδείχθηκε rookie της σεζόν 1998-99, κέρδισε τον διαγωνισμό καρφωμάτων του 2000 και Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο την ίδια χρονιά στο Σίδνεϊ με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ.

> Διάβασε ακόμη: Κάτι πάει στραβά με τον Grayson Allen

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αυστραλίας μάλιστα χάρισε στο κοινό ένα από τα πιο εντυπωσιακά highlights όλων των εποχών, με κατά πάσα πιθανότητα το κορυφαίο in-game κάρφωμα που έχουμε δει ποτέ, περνώντας κυριολεκτικά πάνω από τον ύψους 2,18 μ. Γάλλος σέντερ Frédéric Weis.

ΒΙΝΣ ΚΑΡΤΕΡ 1

Δυστυχώς για όλους και κυρίως για τον ίδιο, ο κορονοϊός τον ανάγκασε να αποσυρθεί με τρόπο απότομο και σίγουρα όχι αυτόν που του αρμόζει, δεδομένου πως οι Hawks δεν θα βρίσκονται στη Disney World για το τελικό τουρνουά του ΝΒΑ. Αρκούσε ένα podcast του Ringer για να ακουστεί το αντίο του. 

Χρόνια πολλά και ευχαριστούμε για το θέαμα Vince.

 

 


Διάβασε ακόμη για τον μοναδικό στο είδος του Pete Maravich, τη διαμαρτυρία του Kyrie Irving που ίσως αλλάξει για πάντα το ΝΒΑ, πώς οι Chicago Bulls καταστράφηκαν μετά τον Michael Jordan και για το The Last Dance του Magic Johnson.


φωτογραφίες ©Getty Images

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος