Οι 10 σημαντικότερες στιγμές του Pau Gasol

Ο τεράστιος Ισπανός μπασκετμπολίστας αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και αυτά είναι τα highlights της καριέρας του.

Από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος Ισπανός αθλητής όλων των εποχών και αδιαμφισβήτητα είναι ένας από τους κορυφαίους -αν όχι ο κορυφαίος- Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες που πάτησαν ποτέ παρκέ. Ο Pau Gasol, μία πραγματικά τεράστια προσωπικότητα, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση σε ηλικία 41 ετών.

Ακολουθούν κάποια από τα σημεία-σταθμούς στην πορεία του. 

Το ντεμπούτο στην ACB

Ήταν 17 Ιανουαρίου του 1999 όταν αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο ισπανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα εναντίον της Κάσερες, σε ένα ματς μάλιστα όπου η Μπάρτσα ηττήθηκε με 92-78. Εκείνη τη σεζόν έπαιξε ακόμη 4 παιχνίδια με την πρώτη ομάδα.

Στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Νέων

Στις 25 Ιουλίου 1999 η καλύτερη φουρνιά στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ κατέκτησε το Μουντομπάσκετ Νέων. Οι Ισπανοί επικράτησαν των ΗΠΑ με 94-87 στον τελικό, έχοντας στη σύνθεσή τους σχεδόν όλη τη ραχοκοκαλιά της επόμενης εθνικής ανδρών: Raúl López, Juan Carlos Navarro, Felipe Reyes και, ασφαλώς, Pau Gasol.

Η έκρηξη

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 1999-2000, ο Gasol καθιερώθηκε αρχικά στην ανδρική ομάδα της Μπάρτσα και μετά στην βασική πεντάδα, πραγματοποιώντας καταπληκτικές εμφανίσεις (με μ.ο.  12,2 π., 5,8 ρ.), κάτι που του άνοιξε και το δρόμο για το ΝΒΑ.

Το draft

Στο NBA Draft του 2001 ο Ισπανός σταρ επιλέχθηκε στο νο.3 από τους Atlanta Hawks, σε μία ασυνήθιστα υψηλή για Ευρωπαίο -τότε- θέση. Έγινε αμέσως ανταλλαγή στους Memphis Grizzlies για τον Shareef Abdur-Rahim.

Το ντεμπούτο στο ΝΒΑ

Ο Pau Gasol πάτησε για πρώτη φορά παρκέ στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη την 1η Νοεμβρίου του 2001 απέναντι στους Detroit Pistons. Η πρώτη του χρονιά ήταν εξαιρετικά καλή με 17,6 π., 8,9 ρ., 2,7 ασ. και 2 μπλ. - αριθμοί που του χάρισαν και το βραβείο του Rookie of the Year. Ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που κέρδισε τη σχετική διάκριση.

Το πρώτο All-Star Game

Τη σεζόν 2005-06 ο Gasol επιλέχθηκε για πρώτη φορά για το NBA All-Star Game, που εκείνη τη χρονιά φιλοξενήθηκε στο Χιούστον. Έγινε ο πρώτος Ισπανός παίκτης που συμμετείχε καθώς και ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των Grizzlies. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος ριμπάουντερ του ματς, με 12.

Το Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας

Στη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ, οι Φούριας Ρόχας επικράτησαν της εθνικής μας ομάδας στον τελικό του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας (2006) με 70–47, παρότι ο ίδιος ήταν τραυματίας.

Στους Lakers

O Gasol έγινε ανταλλαγή στους Los Angeles Lakers την 1η Φεβρουαρίου του 2008, εκεί όπου συνάντησε τον Kobe Bryant και μαζί κατέκτησαν δύο πρωταθλήματα. 

Εκείνο το ματς απέναντι στη Γαλλία

Στο Ευρωμπάσκετ του 2015 και στον ημιτελικό απέναντι στους συνδιοργανωτές Γάλλους πραγματοποίησε ένα από τα πιο μυθικά παιχνίδια της καριέρας του, αγωνιζόμενος για 36' και σημειώνοντας 40 πόντους, συν 11 ριμπάουντ.

Όταν οι Gasol έγιναν θρύλοι

Στο All-Star Game της Νέας Υόρκης, το 2015, μαζί με τον Marc Gasol έγιναν τα πρώτα αδέρφια που αγωνίστηκαν σε ένα τέτοιο ματς. Και οι δύο ήταν στις αρχικές πεντάδες Ανατολής και Δύσης.

 


Διάβασε ακόμη για το ίνδαλμα του Γιάννη και του Doncic δε γούσταρε το ΝΒΑ και όλα όσα έμαθε η ζωή στον Scottie Pippen.


φωτογραφίες ©Getty Images

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος