Lorenzo Musetti, ο Ιταλός Στέφανος Τσιτσιπάς

Ο εξαιρετικά ταλαντούχος τενίστας, Lorenzo Musetti, είναι ένα από τα πιο δυναμικά ανερχόμενα αστέρια των σπορ στη γείτονα χώρα.

O 18χρονος Lorenzo Musetti είναι ήδη -μαζί με τον ένα χρόνο μεγαλύτερό του Jannik Sinner- το κορυφαίο όνομα του ιταλικού τένις και ένα από τα πιο δυναμικά ανερχόμενα αστέρια του αθλητικού κόσμου στη γείτονα χώρα. Πιθανότατα όχι μόνον σε αυτή. Ο γεννημένος στις 3 Μαρτίου του 2002 Musetti βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο νο.123 της κατάταξης της ATP αλλά οι ειδικοί του σπορ συμφωνούν: Το τένις που παίζει είναι καταφανώς ανώτερο της θέσης του στην εν λόγω κατάταξη.

Η αρχή

Για τον Lorenzo Musetti όλα ξεκίνησαν στην ηλικία των 4 ετών στον τόπο καταγωγής του, την Καράρα της Τοσκάνης. Ο πατέρας του, εργάτης σε εταιρεία μαρμάρων, του έκανε δώρο μία ρακέτα. Οι δύο τους ξεκίνησαν να παίζουν για πλάκα τένις στο σπίτι της γιαγιάς. Αυτή η διασκεδαστική συνήθεια έγινε σύντομα ψύχωση για τον Lorenzo, που μετά από λίγο καιρό αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο Circolo Tennis Spezia, στη γειτονική επαρχία της Σπέτσια, ώστε να έχει τη δυνατότητα να βελτιωθεί αλλά και να συμμετέχει σε τουρνουά. 

Το συγκεκριμένο μέρος στην Σπέτσια είναι ένα από τα πιο σημαντικά για νεαρούς παίκτες καθώς πέρα από τη δουλειά που γίνεται σε αυτό, συχνά το επισκέπτονται άνθρωποι από την ακαδημία του Patrick Mouratoglou για μερικές εβδομάδες προπονήσεων. 

Εκεί συνάντησε τον Simone Tartarini που από δάσκαλός του έγινε στη συνέχεια προπονητής του, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα και για τον οποίο λέει χαρακτηριστικά πως "του χρωστάω πολλά πράγματα. Οφείλω να γίνω πολύ καλός παίκτης για αυτόν".

Οι διακρίσεις

Στην μέχρι τώρα καριέρα του έχει καταφέρει να ανέβει στο νο.1 της ITF (στην κατηγορία Juniors) και έχει κερδίσει το Australian Open Junior, τον Ιανουάριο του 2019. Έκανε το ντεμπούτο του στα τουρνουά της ATP στο Dubai 2020 Championships, όπου αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο. 

Η στιγμή που έστρεψε πάνω το ενδιαφέρον ήταν όταν στον πρώτο γύρο του 2020 Rome Masters νίκησε τον -κάτοχο 3 Gran Slam- Stan Wawrinka. Έτσι έγινε ο πρώτος αθλητής γεννημένος το 2002 που νικά σε ένα ματς της ATP.

Με πρότυπα τον Federer και τον LeBron

Αγαπημένος του τενίστας  είναι ο Roger Federer, τον οποίο προσπαθεί να αντιγράψει τόσο όσον αφορά το στυλ όσο και το work ethic. Είναι άλλωστε ένα παιδί που γαλουχήθηκε με το rivarly Federer-Nadal και έπρεπε να διαλέξει πλευρά. Ένα από τα όνειρά του είναι να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον Ελβετό θρύλο στο Wimbledon.

Πριν από κάθε του παιχνίδι ακούει μουσική. Συνήθως old school αμερικάνικη rap, με πολλά κομμάτια να τα βάζει 5 ή 6 φορές σε επανάληψη, σαν ένα άτυπο τελετουργικό. Στο court του αρέσει να έχει ποικιλία, συνδυάζοντας πολλές παραλλαγές χτυπημάτων και ψάχνοντας διαρκώς για το πλεονέκτημα. Προσπαθεί να έχει πάντοτε ένα plan b σε περίπτωση που στραβώσουν τα πράγματα, κάτι που δεν βλέπεις συχνά ακόμη και από τενίστες του κορυφαίου επιπέδου και όχι μόνο της ηλικίας του. Θυμίζει λίγο παλαιότερους θρύλους του σπορ - με αυτό συμφωνούν και πολλοί δημοσιογράφοι που έχουν χαρακτηρίσει το στυλ του από ρετρό έως και ντεμοντέ. Ίσως ο όρος old school να ήταν καταλληλότερος.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Man at his best @esquireitalia #esquire dressed by @giorgioarmani

A post shared by lorenzo musetti (@lore_musetti) on

Στον ελεύθερό του χρόνο παρακολουθεί αρκετά ΝΒΑ και ένα από τα ινδάλματά του είναι ο LeBron James. Όχι όμως μόνο για την αξία του ως μπασκετμπολίστας αλλά και για την εξωαγωνιστική του δράση. "Ο αθλητισμός οφείλει να μεταδίδει μηνύματα προς τη σωστή κατεύθυνση και ο LeBron είναι ένας από τους πρώτους που το έκαναν στη σύγχρονη εποχή. Λίγκες όπως το ΝΒΑ πρέπει να το κάνουν, ειδικά σε καιρούς όπως αυτοί που διανύουμε" σημειώνει ο ίδιος.

Μόλις στα 18 του, ο Lorenzo Musetti δεν βιάζεται. Συνεχίζει να δουλεύει πολύ σκληρά, να έχει μεγάλα όνειρα αλλά σε καμία περίπτωση δεν τα θέλει εδώ και τώρα. Ξέρει ότι θα έρθουν. Βασικότερος στόχος του προς το παρόν είναι να μπει σύντομα στην πρώτη 100άδα της ATP. Κάτι μας λέει πως δεν θα δυσκολευτεί να τα καταφέρει. 


Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.