Ο Dwight Howard έπρεπε να εξιλεωθεί

Ο χαρισματικός όσο και αμφιλεγόμενος σταρ του ΝΒΑ κλείνει σήμερα τα 35 του χρόνια.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 08 Δεκεμβρίου 2020

Ανάμεσα στις ξεχωριστές, αθλητικές ιστορίες που μας χάρισε το 2020, είναι και εκείνη του Dwight Howard. Ο ταλαντούχος Αμερικανός σέντερ -που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, στις 8 Δεκεμβρίου του 1985, στην Ατλάντα- φαινόταν πως θα κυριαρχήσει στο ΝΒΑ, πίσω στις αρχές του αιώνα. Μία σειρά από κακές επιλογές και κάποιες ιδιορρυθμίες του χαρακτήρα του δεν του επέτρεψαν να φτάσει στο σημείο που έπρεπε. Παρόλα αυτά, άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του έδωσαν οι Los Angeles Lakers πριν από 1 χρόνο και κατόρθωσε να γίνει Πρωταθλητής.

Superman στο Ορλάντο

Η καριέρα του στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς: Στο draft του 2004, οι Orlando Magic τον επέλεξαν στο νο.1, βλέποντας στο πρόσωπό του τον νέο Shaquille O'Neal - ίσως και μία νέα, βελτιωμένη εκδοχή του, στήνοντας επάνω του την ομάδα.

Ο Dwight Howard έπρεπε να εξιλεωθείGetty Images

Το αθλητικό πακέτο του Howard συνδυαστικά με την ταχύτατη εξέλιξή του σαν παίκτη δημιούργησαν τεράστιες προσδοκίες, οι οποίες έδειχναν να δικαιώνονται με το όσα γινόντουσαν στο παρκέ αλλά και από την πορεία του franchise, που κατόρθωσε να φτάσει μέχρι τους Τελικούς, τη σεζόν 2008-09.

Ήταν η ίδια χρονιά που κατάφερε να κερδίσει το βραβείο του Αμυντικού της Χρονιάς (ο νεαρότερος που καταφέρνει ποτέ κάτι τέτοιο) και να συμπεριληφθεί στις NBA All-Defensive First Team και All-NBA First Team.

ΝΤΟΥΑΪΤ ΧΑΟΥΑΡΝΤ 2Getty Images

Ο ίδιος ήταν ήδη βασικός ψηλός της Dream Team και η εξέλιξη του έμοιαζε ασταμάτητη. Το ίδιο όμως και οι φιλοδοξίες του. Γι' αυτό, το 2012, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Φλόριντα και να μετακομίσει στην Καλιφόρνια, για λογαριασμό των -πολύ πιο λαμπερών από τους Magic- Los Angeles Lakers.

Μία πραγματική Οδύσσεια

Η καριέρα του στους Λιμνάνθρωπους ξεκίνησε με πολλούς τραυματισμούς, κάτι που επηρέασε και την προσαρμογή του στην ομάδα. Κάτι αντίστοιχο όμως έκανε και ο χαρακτήρας του. Αρχικά, γκρίνιαζε γιατί δεν έπαιρνε πολλές μπάλες από τον Kobe Bryant, με τον ίδιο τον Black Mamba να τον προκαλεί να ηρεμήσει, να μην αγχώνεται τόσο για την επίθεση και να μην τους απογοητεύει με τη συμπεριφορά του.

ΝΤΟΥΑΪΤ ΧΑΟΥΑΡΝΤ 3Getty Images

Ειδικά από τη στιγμή που ο Pau Gasol ήταν εκτός λόγω τραυματισμού. Έπειτα, άπαντες στο LA παρατήρησαν την αδυναμία του να τρέξει το pick n' roll, παρότι οι Lakers είχαν τον καλύτερο δημιουργό του ΝΒΑ σε αυτό το κομμάτι, τον Steve Nash.

Εκεί άρχισε να φαίνεται και το μεγαλύτερό του πρόβλημα: Πίστεψε πως γνωρίζει πολύ περισσότερο μπάσκετ από αυτό που πραγματικά ήξερε. Μοιραία, σε μία ομάδα με τέτοιες απαιτήσεις αλλά και τόσες προσωπικότητες, "φάνηκε" ο κακός της ιστορίας. Το καλοκαίρι του 2013, μόλις μετά από έναν χρόνο στο Λος Άντζελες, έγινε παίκτης των Houston Rockets.

Τόσο αυτός όσο και το επιτελείο της ομάδας του Τέξας έβλεπαν ένα ασταμάτητο δίδυμο με τον James Harden. Δυστυχώς για όλους, συνέβη ό, τι και με τον Kobe. 

ΝΤΟΥΑΪΤ ΧΑΟΥΑΡΝΤ 4Getty Images
ΝΤΟΥΑΪΤ ΧΑΟΥΑΡΝΤ 5Getty Images

Νέοι τραυματισμοί, διαφορά φιλοσοφίας με πολλούς συμπαίκτες του αλλά και το γεγονός πως οι Rockets έπεσαν πάνω στο peak των Golden State Warriors, τον απομάκρυναν από το Χιούστον. Ακολούθησαν οι Atlanta Hawks, οι Charlotte Hornets και οι Washington Wizards, πάντοτε με το ίδιο μοτίβο. Το καλοκαίρι του 2019,  η καριέρα του φαινόταν να έχει τελειώσει. Τότε όμως, εμφανίστηκαν και πάλι οι Lakers.

Μία ιδιόμορφη λύτρωση

Δεν θα λέγαμε σε καμία περίπτωση πως βρήκε την Ιθάκη του -ειδικά αν κρίνουμε από το γεγονός πως πριν λίγες ημέρες συμφώνησε με τους Philadelphia 76ers για τη νέα σεζόν- αλλά άρπαξε από τα μαλλιά την τελευταία του ευκαιρία για να παραμείνει στη λίγκα. Οι Lakers χρειαζόντουσαν έναν παίκτη που θα μπορούσε να έρχεται από τον πάγκο και να δίνει ξύλο στην άμυνα, ριμπάουντ και κάποια καρφώματα μπροστά. Έναν παίκτη που δεν θα έπαιζε περισσότερα από 20 λεπτά ανά ματς. 

O LeBron James εγγυήθηκε γι' αυτόν και ο ίδιος κατανόησε πλήρως το ρόλο του, μακριά από τη συμπεριφορά prima donna που υιοθετούσε στο παρελθόν. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως οι οπαδοί της ομάδας τον δέχτηκαν πίσω, συγχωρώντας την κόντρα του με το πιο αγαπημένο τέκνο του Λος Άντζελες ever. Η προθυμία του να θυσιαστεί και η τελική έκβαση στη Φούσκα, δικαίωσαν άπαντες όσους στήριξαν το εγχείρημα.

Στα 35 του πια, ο Dwight Howard μοιάζει πιο απελευθερωμένος από ποτέ. Και ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες στην Πόλη της Αδερφικής Αγάπης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος