Γιατί όλοι συμπαθούν την εθνική Ιταλίας;

Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που αρκετοί στηρίζουν την Σκουάντρα Ατζούρα.

Είναι γεγονός πως όταν οι Ιταλοί απουσιάζουν, χάνεται και ένα γοητευτικό για μερικούς, στερεοτυπικό για άλλους, κομμάτι της μαγείας κάθε σπουδαίου ποδοσφαιρικού τουρνουά. Είτε αυτό λέγεται EURO, είτε Μουντιάλ. Μετά την ηχηρή απουσία τους από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, οι Ατζούρι επιστρέφουν και μάλιστα αποφασισμένοι να πετύχουν. 

Θα έχουν, όπως πάντοτε, την υποστήριξη εκατομμυρίων φιλάθλων, που επεκτείνονται φυσικά και εκτός των συνόρων της γείτονος χώρας. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; 

Οι διαχρονικοί αρτίστες και οι ήρωες του ενός τουρνουά

Gianni Rivera, Giampiero Boniperti, Carlo Ancelotti, Giancarlo Antognoni, Bruno Conti, Marco Tardelli, Roberto Donadoni, Roberto Baggio, Alessandro Del Piero, Francesco Totti, Andrea Pirlo είναι μόνο κάποια από τα ονόματα που μας έρχονται εύκολα στο μυαλό για το πρώτο σκέλος - και που συνυπήρχαν κατά καιρούς με τους κορυφαίους αμυντικούς που έβγαλε ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Γιατί όλοι συμπαθούν την εθνική Ιταλίας;Getty Images
ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΠΑΤΖΙΟ 1990Getty Images

Το δεύτερο έχει κι αυτό την ξεχωριστή του γοητεία, με τους Salvatore Schillaci και Paolo Rossi να είναι οι δύο πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Το legacy και η Serie A

Πίσω στα 90s, το κορυφαίο πρωτάθλημα της εποχής δεν ήταν ούτε η Premier League, ούτε η La Liga. Το Campionato του τότε ήταν από μόνο του ένας λόγος για να λατρέψεις τη συγκεκριμένη δεκαετία. Τα πιο μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου έπαιζαν εκεί, τα γήπεδα ήταν ασφυκτικά γεμάτα, οι κορυφαίοι προπονητές "δίδασκαν" στους πάγκους των ομάδων, το επίπεδο ήταν εξωπραγματικό και ο ανταγωνισμός τεράστιος. Λίγο πριν, στα 80s, ξέρεις ποιος αφίχθη και έδωσε άλλη αίγλη.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 90S 16
ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΠΑΤΖΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΝΕΤΦΛΙΞ 2Getty Images

Υπήρχε ακόμη μία μοναδική λάμψη, με τους ποδοσφαιριστές να θεωρούνται κάτι παραπάνω από icons και να διαμορφώνουν ακόμη και τις τάσεις της μόδας για τους μεγάλους ιταλικούς οίκους. Για την ακρίβεια, ότι ήταν η La Liga την περασμένη δεκαετία και ότι είναι τώρα η Premier League ήταν -συνδυαστικά, όσο υπερβολικό κι αν σου ακούγεται κάτι τέτοιο- η Serie A παλαιότερα.

Επιπροσθέτως, η εθνική Ιταλίας κατόρθωνε να ξεχωρίσει σχεδόν κάθε δεκαετία σε κάποιο μεγάλο τουρνουά. Και το έκανε με τον δικό της τρόπο και το δικό της ταμπεραμέντο. Όπως και οι Ιταλοί στις εξέδρες.

Το στυλ

Ποια εθνική ομάδα, διαχρονικά, έχει πιο γουστόζικες και ιδιαίτερες εμφανίσεις από την Ιταλία; Σωστά. Δύσκολα μπορείς να δώσεις μία διαφορετική απάντηση και μάλιστα αυτό δεν αλλάζει όποιο κι αν είναι το αθλητικό brand που τους ντύνει κάθε φορά.

> Διάβασε ακόμη: Η ιστορία της Diadora

Παράλληλα και συμπληρωματικά, το αψεγάδιαστο κάθε φορά grooming των ποδοσφαιριστών της. Έξτρα πόντους σε αυτή τη διοργάνωση το γεγονός πως έχουν και τον πιο στιλάτο προπονητή της εποχής μας, τον Roberto Mancini.

Το Fratelli d italia

Μία λαϊκή ποδοσφαιρική ρήση υποστηρίζει πως κάθε μεγάλη διοργάνωση ξεκινά ουσιαστικά με το πρώτο ματς των Ατζούρι. Ή πιο ορθά όταν ακουστεί ο εθνικός ύμνος της Ιταλίας και οι ποδοσφαιριστές της στηθούν στη σέντρα για να τον τραγουδήσουν. Πάντοτε με τον δικό τους ξεχωριστό, έντονο και παθιασμένο τρόπο. Ακόμη κι αν αυτοί τη φορά απουσιάζουν οι Gigi Buffon και Daniele De Rossi που συνήθιζαν να το "ζουν" λίγο περισσότερο.

 

 


Διάβασε ακόμη γιατί όλοι νοσταλγούν το ποδόσφαιρο των 90s, για τον George Best που ήταν ο καλύτερος και γιατί το El Sombrero είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα ποδοσφαιρικό blog.

 

 

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος