James Naismith, ο άνθρωπος που δημιούργησε το μπάσκετ

Σαν σήμερα γεννήθηκε το NBA και αυτή είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να γνωρίσουμε τον άνθρωπο που εφηύρε το μπάσκετ.

Σήμερα όλοι γνωρίζουν το μπάσκετ, καθώς αποτελεί το δεύτερο πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο και παίκτες σαν τον LeBron James γίνονται δισεκατομμυριούχοι, εξαιτίας της ενασχόλησής τους με αυτό. Η εξέλιξη αυτή θα έλεγε κανείς πώς έγινε αρκετά γρήγορα, μιας και το άθλημα ξεκίνησε να υφίσταται σχεδόν 4 δεκαετίες μετά το ποδόσφαιρο. Και σε αυτό, έπαιξε τεράστιο ρόλο η γέννηση του NBA, που έγινε σαν σήμερα, στις 3 Αυγούστου 1949. Πώς όμως σχεδιάστηκε το σπορ με την πορτοκαλί μπάλα και τα ψηλά καλάθια; Όλα είχαν ξεκινήσει μισό αιώνα πριν, μια παγωμένη ακαδημαϊκή ημέρα τον Δεκέμβριο του 1891 στη Μασαχουσέτη από τον καθηγητή Φυσική Αγωγής James Naismith

Ποιος ήταν ο James Naismith

Γεννημένος στις 6 Νοεμβρίου 1861 στο Οντάριο του Καναδά, ο Naismith ήταν ο δεύτερος γιος Σκωτσέζων μεταναστών. Περίπου στην ηλικία των 30 ετών, ο Naismith άφησε τη θέση του ως διευθυντής αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ για να διδάξει φυσική αγωγή στο Διεθνές Σχολείο Εκπαίδευσης της YMCA στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

James Naismith, ο άνθρωπος που δημιούργησε το μπάσκετ Picturenow/ Universal Images Group via Getty Images

Κατόπιν αιτήματος του αφεντικού του, ο Naismith ανέλαβε να δημιουργήσει ένα αθλητικό παιχνίδι εσωτερικού χώρου για να βοηθήσει τους αθλητές να παραμείνουν σε φόρμα ενώ υπέμεναν τους κρύους χειμώνες της Μασαχουσέτης. Το football και το baseball ήταν αδύνατο να παιχθούν εκείνους τους μήνες, ενώ ούτε λόγος δεν υπήρχε ακόμη για χόκεϊ επί πάγου. 

> Διάβασε ακόμη: Οι κορυφαίες ταινίες για το μπάσκετ

Ο Διευθυντής του Naismith όρισε επίσης ότι αυτό το νέο παιχνίδι θα πρέπει να είναι "όχι πολύ δύσκολο". Το αποτέλεσμα ήταν το παιχνίδι του μπάσκετ. Το 1891, ο Naismith δημιούργησε τους 13 βασικούς κανόνες, χρησιμοποιώντας ξύλινα καλάθια ως στόχο για κάθε ομάδα των 9 παικτών. Ήταν η πρώτη χρυσή βίβλος του μπάσκετ. Ο Naismith στη συνέχεια καθιέρωσε το πρόγραμμα της καλαθοσφαίρισης στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, ενώ πολιτογραφήθηκε Αμερικανός πολίτης 34 χρόνια αργότερα, το 1925. Παντρεύτηκε τη Maude Evelyn Sherman το 1894 στο Springfield της Μασαχουσέτης και το ζευγάρι απέκτησε πέντε παιδιά. Έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία για την προσφορά του στον αθλητισμό, τα περισσότερα ωστόσο ήρθαν μετά θάνατον. 

Πώς το μπάσκετ έγινε γνωστό σε όλον τον κόσμο

Μέσα σε δύο μόλις χρόνια το παιχνίδι έγινε από τα πιο δημοφιλή ανάμεσα στους νέους των ΗΠΑ και αμέσως ξεκίνησε η διεθνής προβολή του. Το 1904, αποτέλεσε άθλημα επίδειξης στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σεντ Λούις του Μιζούρι. 32 χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου θα έμπαινε στο επίσημο καλεντάρι των Αγώνων. Ο Naismith έζησε αρκετά για να δει όχι μόνο αυτές τις διακρίσεις, αλλά και την έναρξη του National Invitation Tournament (1938) και του NCAA Tournament (1939). Στην Ελλάδα το άθλημα ήρθε το 1918 από την ΧΑΝ και τον Μάικ Στεργιάδη, ο οποίος ήταν φοιτητής του ίδιου του Naismith στη Μασαχουσέτη. Το 1919 στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε η ΧΑΝΘ. 

Η ζωή του Naismith μετά την ανακάλυψη

Παρόλο που το νέο του άθλημα απογειωνόταν, ο Naismith φαινόταν να ενδιαφέρεται περισσότερο για την καριέρα του στη φυσική αγωγή. Αφού εγκατέλειψε την YMCA στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, μετακόμισε στο Ντένβερ για να πάρει το πτυχίο του στην ιατρική το 1898. Στη συνέχεια ίδρυσε ένα πρόγραμμα μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, όπου ξεκίνησε μια πραγματική σχολή. Από εκεί προέκυψαν διάσημοι προπονητές όπως ο Phog Allen, ο Adolph Rupp, ο Dean Smith και ο Ralph Miller. 

Ο Naismith είχε μια μακρά καριέρα στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, η οποία διήρκεσε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Το 1937, βοήθησε στη δημιουργία της Εθνικής Ένωσης Διασυλλογικού Μπάσκετ, η οποία αργότερα θα αναγνωριζόταν ως Εθνική Ένωση Διασυλλογικού Αθλητισμού (NAIA). Έλαβε πολυάριθμα αθλητικά βραβεία, κατά τη διάρκεια της ζωής του και μετά θάνατον. O Naismith πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία στις 28 Νοεμβρίου 1939 στο σπίτι του στο Λόρενς του Κάνσας, σε ηλικία 78 ετών. Το θεμελιώδες έργο του, Basketball - its Origins and Development, εκδόθηκε δύο χρόνια μετά το θάνατό του. Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη, τον ευγνωμονούμε. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος