Μετά το Eurobasket, τι;

Η Εθνική Ελλάδος φέτος τα έκανε όλα τέλεια, μέχρι να έρθει το χαστούκι των 107 πόντων από τους Γερμανούς και ο αποκλεισμός. Αυτό το καλοκαίρι ήταν όμως διαφορετικό.

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Παπαηλιού 14 Σεπτεμβρίου 2022

15 χρόνια μετά ήμασταν και πάλι όλοι μαζί. Μπορεί η διαφήμιση της Aegean να έγινε το απόλυτο τρολ για την ομάδα, όμως είχε μέσα της και μια μεγάλη αλήθεια. Χθες μαζί με τον Γιάννη, τον Λαρεντζάκη, τον Σλούκα και τους υπόλοιπους, έχασε ολόκληρη η χώρα. Χάσαμε όλοι μαζί και αυτό είναι από μόνο του επιτυχία για μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, με τα πράγματα να είναι τελείως διαφορετικά. Γι' αυτό και η ήττα και ο αποκλεισμός αυτός της Εθνικής Ελλάδος από το Eurobasket δεν πρέπει να είναι το τέλος μιας πορείας, αλλά η αρχή. 

Η Εθνική Ελλάδος όλων των Ελλήνων

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο μπορεί να έτρεξε να αγκαλιάσει τον αδερφό του, Κώστα, όταν έβαλε τα κλάματα, μετά το τέλος της αναμέτρησης, όμως όταν ο ίδιος έκανε on camera το δικό του απολογισμό για το φετινό καλοκαίρι, δεν κρατήθηκε. Αφού πρώτα ανέφερε ένα-ένα όλα τα ονόματα των παικτών, ο Θανάσης δάκρυσε γιατί ήξερε ότι η ευκαιρία που μόλις είχε χαθεί ήταν ιστορική. 

Η ομάδα αυτή αγαπήθηκε από τον κόσμο από την πρώτη κιόλας στιγμή. Μήνα Αύγουστο και οι αγώνες της στο ΟΑΚΑ συμπλήρωναν το ένα sold-out μετά το άλλο. Γεμάτα γήπεδα για τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο, για ένα σπουδαίο ρόστερ και έναν πολύ σημαντικό έλληνα προπονητή. Η Εθνική Ελλάδος φέτος το καλοκαίρι τα είχε όλα, όμως απέτυχε. Για πρώτη φορά όμως τα δάκρυα των παικτών δεν τα διαδέχθηκε η γκρίνια, αλλά τα πλάνα της επόμενης μέρας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Βαγγέλης Λιόλιος κατέβηκε στο παρκέ για να δείξει τους Έλληνες φιλάθλους στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Δεν τον έκανε να νιώσει καλύτερα. Το μόνο που τρέφει αθλητές σαν αυτούς είναι η επόμενη διοργάνωση. Ο Δημήτρης Ιτούδης το αποτύπωσε υπέροχα: "Είναι εύκολο με εκείνον γιατί είναι ταπεινός και πάντα με υψηλό κίνητρο. Η προσέγγιση που έχει στη ζωή είναι παραδειγματική. Χρειάζεται να αναπνεύσει τώρα, να δει ξανά τα πράγματα, να επιστρέψει υγιής στο ΝΒΑ και να κερδίσει τίτλους εκεί. Θα επιστρέψει όταν του επιτραπεί και είναι δυνατό να βοηθήσει την Εθνική του ομάδα". 

Η Εθνική Ελλάδος τα κέρδισε όλα αυτά. Οι χειρισμοί της Ομοσπονδίας τον χρόνο που μας πέρασε ήταν παραδειγματικοί. Οι Μιλγουόκι Μπακς δεν είναι πια ο μπαμπούλας που θέλει να μας τον κλέψει. Δεν σταμάτησαν να ποστάρουν την Εθνική Ελλάδος στα social media, ενώ μέχρι και o Josh Oppenheimer έγινε ένα με την ομάδα. Ο General Manager, Νίκος Ζήσης με τον υπεύθυνο των Εθνικών Ομάδων, Δήμο Ντικούδη γύρισαν τον κόσμο τους προηγούμενους μήνες για να είναι όλα αυτά δεδομένα.

Αν κοιτάξουμε πίσω στην προηγούμενη δεκαετία, τίποτα δεν ήταν ίδιο. Καμία Εθνική δεν ήταν τόσο συνδεδεμένη με τον κόσμο της ειδικά μετά από τόσες συνεχόμενες "αποτυχίες". Βεβαίως, καμία άλλη Εθνική ομάδα δεν είχε και τέτοια ασυλία. Τέτοια ώρα θα είχαν ήδη αρχίσει οι αφορισμοί, η εσωστρέφεια και τα αναθέματα, αλλά αυτό είναι κέρδος, διάολε. Κέρδος και αναγνώριση ότι φέτος έγιναν όλα σωστά. Μέχρι φυσικά την ήττα.

Οι λόγοι του αποκλεισμού 

Όπως και να το κάνουμε και, ναι, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος φυσικά, η αμυντική προσέγγιση του αγώνα ήταν λανθασμένη. Λίγο τα τακτικά λάθη, λίγο η αδιανόητη ευστοχία των Γερμανών που φυσικά έπαιζαν και εντός έδρας, έφεραν τους 107 πόντους και την λογική ήττα. 

Μετά τον αποκλεισμό των Σέρβων, η Εθνική Ελλάδος είχε μετατραπεί στο απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση. Ήταν στη "βατή" πλευρά του ταμπλό, όμως αυτό είναι το άθλημα που αγαπάμε. Όταν οι αγώνες κρίνονται στο ένα παιχνίδι, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Οι Γερμανοί δύσκολα θα κάνουν άλλο τέτοιο παιχνίδι έξω από τα 6,75 ωστόσο χθες τα έβαλαν όλα και όσο ο αγώνας έφτανε προς το τέλος, τόσο μεγάλωνε η δική τους αυτοπεποίθηση και τόσο πιο μικρή γινόταν η ελληνική. Το βάρος του φαβορί και των προσδοκιών που δικαίως είχαν γεννηθεί δεν ήταν εύκολο να σηκωθεί.

Τελικά αυτή η ομάδα δεν βρέθηκε ποτέ στο τέλειο μομέντουμ. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κρίμα. Η προετοιμασία χάθηκε για τους Παπαγιάννη, Σλούκα και Παπαπέτρου, ενώ προς το τέλος της ήρθε και ο τραυματισμός του Κώστα Αντετοκούνμπο. Οι πρώτοι τρεις επέστρεψαν ουσιαστικά μέσα στου τουρνουά και η Εθνική έπρεπε να μάθει να παίζει κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το πρόγραμμα στάθηκε βοηθός σε αυτό, όμως κανείς από τους 4 παίκτες δεν βρέθηκαν ποτέ να είναι 100% έτοιμοι. Ακόμα και έτσι όμως η Ελλάδα του Αντετοκούνμπο ήταν δικαίως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση. 

Το 2023 δεν είναι τόσο μακριά

Φέτος χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία, όμως η ομάδα αυτή μόλις ξεκίνησε. Το χρόνο που μας πέρασε έγιναν τόσο πολλά πράγματα σωστά, που δεν γίνεται να μηδενιστούν με μια ήττα. Τόσο ο αρχηγός της ομάδας, Κώστας Παπανικολάου, όσο και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και ο Δημήτρης Ιτούδης φώναξαν ήδη "παρών" για το καλοκαίρι του 2023 και το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τότε, θα ξαναμετρηθούμε.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.