20+1 πρόσωπα που σημάδεψαν τον κόσμο των σπορ το 2022

Όλοι εκείνοι που άφησαν με τον δικό τους τρόπο το στίγμα τους στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Το 2022 ήταν μια πραγματικά γεμάτη σεζόν για τους λάτρεις του αθλητισμού και γενικότερα για τον κόσμο των σπορ. Το αμφιλεγόμενο Μουντιάλ του Κατάρ στέφθηκε -στους αγωνιστικούς χώρους- με απόλυτη επιτυχία με τον Lionel Messi να κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο και ήταν αναμφίβολα το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς. Πριν από αυτό ωστόσο, σε κάθε είδους γήπεδο είδαμε πολλά πράγματα που μας ενθουσίασαν, μας συνεπήραν, μας εξέπληξαν. Προσπαθήσαμε λοιπόν, να χωρέσουμε μέσα σε μια περίπου 20αδα τα κορυφαία πρόσωπα* της χρονιάς.

Rafa Nadal

20+1 πρόσωπα που σημάδεψαν τον κόσμο των σπορ το 2022John Berry/Getty Images

Μετά την υπόθεση Djokovic στην Αυστραλία, λίγοι περίμεναν ότι το Australian Open, θα ξεχώριζε τόσο πολύ. Υπεύθυνος για αυτό ήταν ο Rafa Nadal, ο οποίος πέτυχε ίσως το πιο συγκλονιστικό comeback στην ιστορία του αθλήματος και κατέκτησε το 21ο Grand Slam του. Λίγους μήνες αργότερα θα επαναλάμβανε τον θρίαμβο στο αγαπημένο του Roland Garros, γράφοντας ιστορία. Κλείνει τη σεζόν στο No 2 της Παγκόσμιας Κατάταξης, κάτι που δεν φανταζόταν και ο πιο αισιόδοξος οπαδός του μετά τους τραυματισμούς της προηγούμενης χρονιάς. 

Carlos Alcaraz

Carlos AlcarazDenis Doyle/Getty Images

Ο λόγος που ο Nadal δε βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου κλείνοντας τη χρονιά, είναι επίσης ισπανικός. Ο 19χρονος Alcaraz έγραψε πραγματική ιστορία το 2022. Κέρδισε 57 φορές σε σύνολο 70 αγώνων, κατέκτησε το US Open και έφτασε από το Νο 32 στο Year-End No1 του ταμπλό. Μπήκε σφήνα στους καλύτερους τενίστες του κόσμου και απέδειξε ότι το μέλλον του ανήκει. 

Iga Swiatek

Iga SwiatekLev Radin/Anadolu Agency via Getty Images

Η πολωνή τενίστρια ήταν σε άλλο level το 2022. Κέρδισε τα περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλο τενίστα ή τενίστρια, καθώς οι εμφανίσεις της, της χάρισαν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια. Είχε 68(!) νίκες και μόλις 9 ήττες και κατέκτησε δύο Grand Slam, ενώ σημείωσε από τον Φλεβάρη ως τον Μάιο ένα απίθανο σερί 37 θριάμβων. Είναι φυσικά Νο1 στην Παγκόσμια Κατάταξη και λογικά θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί για πολύ καιρό. 

Roger Federer

Roger FedererGLYN KIRK/AFP via Getty Images

Ο κορυφαίος -για πολλούς- τενίστας όλων των εποχών αποφάσισε στα 41 του να κρεμάσει τα παπούτσια του. Με ένα υπέροχο μήνυμα που έγραψε και εκφώνησε ο ίδιος είπε το "αντίο" στο αγαπημένο του τένις. Έδωσε το τελευταίο του παιχνίδι μαζί με τον αγαπημένο του φίλο και αντίπαλο Rafa Nadal, στο Laver Cup, όπου και ηττήθηκαν. Οι σκηνές στο φινάλε ήταν συγκλονιστικές με τους δυο τους να δακρύζουν δίπλα - δίπλα. 

Serena Williams

Serena WilliamsTim Clayton/Corbis via Getty Images

Το 2022 ήταν δύσκολη χρονιά όσον αφορά τους αποχαιρετισμούς στο τένις. Η κορυφαία τενίστρια όλων των εποχών, η γυναίκα με τις περισσότερες κατακτήσεις Grand Slam στην ιστορία, ένα σύμβολο του παγκόσμιου αθλητισμού αποφάσισε να κρεμάσει επίσης τα παπούτσια της. Και εκείνη, στα 41 της έπαιξε το τελευταίο της Grand Slam στα γήπεδα της Νέας Υόρκης μέσα σε πρωτοφανή υποστήριξη από όλον τον κόσμο. Κάθε της παιχνίδι ήταν και ένα κοσμικό γεγονός και έφτασε μέχρι τον 3ο γύρο της διοργάνωσης. Λίγες εβδομάδες αργότερα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής της στην ενεργό δράση. 

Stephen Curry

Stephen CurryElsa/Getty Images

Τι κι αν είχε πετύχει τα πάντα στην καριέρα του; Ο Stephen Curry φέτος τα ξαναέκανε μόνος του. Σε ηλικία 34 ετών ο Curry οδήγησε με μαεστρία τους Golden State Warrios στην κορυφή του NBA και αναδείχθηκε MVP των τελικών. Ήταν μαγικός καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, ενώ ξεκίνησε υπέροχα και τη φετινή χρονιά πετυχαίνοντας 30 πόντους ανά παιχνίδι. Έχει διαλύσει κάθε πιθανό ρεκόρ με τρίποντα και δε σταματά να μας θυμίζει γιατί είναι προσωπικά ο λόγος που το μπάσκετ άλλαξε τον 21ο αιώνα. 

Mondo Duplantis

Mondo DuplantisBEN STANSALL/AFP via Getty Images

Ο φανταστικός κύριος Duplantis συνέχισε και το 2022 να σοκάρει τον κόσμο και να διαλύει τα παγκόσμια ρεκόρ. Ο σουηδός άλτης είναι ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών και ζούμε στην εποχή του. Είναι μόλις 23 ετών και φέτος πέταξε στα 6,21 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα του που θα φτάσει το 2023...

Μίλτος Τεντόγλου

Μίλτος ΤεντόγλουANDREJ ISAKOVIC/AFP via Getty Images

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021, ο Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό και στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου, ενώ για λίγο δεν έσπασε το απόλυτο ρεκόρ, καθώς τερμάτισε δεύτερος στο Παγκόσμιο Ανοικτού Στίβου. Είναι ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής σύμφωνα με τον ΠΣΑΤ και δε μπορούμε να συμφωνήσουμε περισσότερο. Ο πιο ράθυμος σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού έρχεται από τα Γρεβενά με φόρα και το 2023.

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Αντιγόνη ΝτρισμπιώτηΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ιστορία της μπορεί άνετα να γίνει ταινία. Λίγο μετά την συμπλήρωση 38 της χρόνων, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη απέδειξε ότι είναι η κορυφαία ελληνίδα βαδίστρια όλων των εποχών. Το 2003 είχε αποσυρθεί από τον αθλητισμό για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της και επέστρεψε το 2011 χωρίς να σταματήσει να εργάζεται στην οικογενειακή της επιχείρηση. Δέκα χρόνια αργότερα μπόρεσε να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο και φέτος συγκλόνισε τους πάντες στο ευρωπαϊκό του Μονάχου, όπου απέσπασε δύο χρυσά μετάλλια στα 35 και στα 20 χιλιόμετρα βάδην. Αναδείχθηκε η κορυφαία ελληνίδα αθλήτρια στο 2022 από τον ΠΣΑΤ. 

Ελίνα Τζένγκο

Ελίνα ΤζένγκοCHRISTIAN BRUNA / EPA

Λίγες ημέρες αφού συμπλήρωσε τα 20 της χρόνια, η Ελίνα Τζένγκο έγραψε ιστορία. Έγινε η νεότερη ακοντίστρια που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και επιβεβαίωσε γιατί θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα next big things του ευρωπαϊκού στίβου. Παράλληλα, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς μέσα από δεκάδες δυσκολίες που συνάντησε στη ζωή της, μπόρεσε να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης. Το 2023 της ανήκει.

Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Αλέξανδρος ΝικολαϊδηςΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ελλάδα έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της, διαβάζοντας το μήνυμα του κορυφαίου αθλητή το πρωί της 14ης Οκτωβρίου του 2022. Ο Ολυμπιονίκης του Τάε-Κβο-Ντο πάλευε τους τελευταίους μήνες με το εξαιρετικά σπάνιο καρκίνωμα NUT και έχοντας πια φύγει από τη ζωή, μας αποχαιρέτησε με μία συγκινητική ανάρτηση στα σόσιαλ μίντια. Μόνο οι κοντινοί του άνθρωποι γνώριζαν για το πρόβλημα υγείας του και αυτό έκανε το τέλος ακόμη πιο σπαρακτικό. Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης πορεύθηκε με ήθος στον αθλητισμό και την πολιτική, όπου τα τελευταία χρόνια ήταν Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο θάνατός του σε ηλικία 43 ετών μας θύμισε τι έχει πραγματικά σημασία σε αυτόν τον κόσμο.

Γιώργος Πρίντεζης

Γιώργος ΠρίντεζηςΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία από τις πιο αγαπητές φιγούρες των ελληνικών και των ευρωπαϊκών γηπέδων κρέμασε φέτος τα παπούτσια της. Ο εμβληματικός αρχηγός του μπασκετικού Ολυμπιακού επέστρεψε στην κορυφή της Ελλάδος και αποθεώθηκε πολλάκις από τους φίλους της ομάδας, καθώς ανακοίνωσε το τέλος της σπουδαίας του καριέρας. Εντός και εκτός παρκέ, ο Γιώργος Πρίντεζης είχε μόνο φίλους

Sasha Vezenkov

Σάσα ΒεζένκοφΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αλήθεια είναι ότι το κενό στη θέση 4 του μπασκετικού Ολυμπιακού καλύφθηκε αρκετά γρήγορα για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Sasha Vezenkov πραγματοποιεί φέτος την απόλυτη breakout season και έστειλε τον Ολυμπιακό στο Final 4 του Βελιγραδίου, ενώ τη φετινή αγωνιστική σεζόν έχει σαρώσει όλα τα βραβεία MVP. Σκοράρει 19,2 πόντους ανά παιχνίδι και αυτήν τη στιγμή είναι ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη. 

Εθνική Ισπανίας Μπάσκετ

Rudy FernandezFILIP SINGER / EPA

Η ομάδα του Sergio Scariolo δεν ήταν καν ανάμεσα στα φαβορί, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και όμως με κάποιον μαγικό τρόπο κατάφερε και πάλι να φτάσει στην κορυφή. Μια πολύ νέα ομάδα, που είχε ως σημείο αναφοράς το νατουραλιζέ Lorenzo Brown και τα αδέρφια Hernangomez κατέκτησε την Ευρώπη παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ. Αυτό ήταν το τέταρτο χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη Φούρια Ρόχα, τα τελευταία 13 χρόνια. Αν πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξουμε ένα πρόσωπο, αυτό είναι του αρχηγού Rudy Fernandez, που ένωσε δυο τουλάχιστον γενιές του ισπανικού μπάσκετ. 

Εθνική Ελλάδος πόλο γυναικών

Οι επιτυχίες του ελληνικού γυναικείου πόλο φέτος ήταν ξανά ατέλειωτες. Η Εθνική Ομάδα έφτασε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ και ο Εθνικός το Γιουροκάπ και στις αρχές του Δεκέμβρη διεξήχθη ο τελικός του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ με αντιμέτωπες τις δύο ελληνικές ομάδες και νικητή τον Ολυμπιακό. Το ελληνικό πόλο επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης και το 2023 τα πράγματα μοιάζουν ακόμη πιο ενθαρρυντικά για τα "χρυσά" κορίτσια. Φυσικά τα αποτελέσματα είναι αντίστοιχα και σε ανδρικό επίπεδο, με την εθνική ανδρών να κατακτά την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. 

Erling Haaland

Erling HaalandMichael Regan/Getty Images

Η μεταγραφή του στην Μάντσεστερ Σίτι ήταν μία από τις σημαντικότερες κινήσεις της δεκαετίας, όμως κανείς δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα τόσο σύντομα. Ο νορβηγός σκόρερ έχει διαλύσει κάθε ρεκόρ της Premier League με 18 γκολ σε 13 συμμετοχές. Στο Τσάμπιονς Λιγκ τα νούμερά του είναι ανάλογα, με 5 γκολ σε 4 συμμετοχές. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να λέμε τέτοια εποχή του χρόνου για αυτό το φαινόμενο. 

Διαβάστε Επίσης

Ivan Jovanovic

Ivan JovanovicΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 2022 ήταν η χρονιά της απόλυτης επιστροφής. Ο Παναθηναϊκός του Ivan Jovanovic ήδη από το φινάλε της περυσινής αγωνιστικής σεζόν μας έδωσε μία πρόγευση για τη συνέχεια, εντούτοις κανείς δεν περίμενε αυτήν τη "ραψωδία" στο πρώτο μισό της φετινής Superleague. Η σεζόν κλείνει με τον Παναθηναϊκό μόνο πρώτο, έχοντας 6 βαθμούς διαφορά από την ΑΕΚ και 12 από τον Ολυμπιακό και τον κόσμο του μετά από χρόνια να ονειρεύεται το πρωτάθλημα. Όλα αυτά με ένα μπάτζετ σαφώς μικρότερο από τους ανταγωνιστές του. Ένα έπος που δημιούργησε ο Ivan Jovanovic.

Εθνική Μαρόκου

Εθνική ΜαρόκουHector Vivas - FIFA/FIFA via Getty Images

Ένα απίθανο ταξίδι που ένωσε όλον τον αραβικό και αφρικανικό κόσμο. Η φοβερή ομάδα του Walid Redragui που έφτασε ως τα ημιτελικά του Μουντιάλ και τρέλανε τον κόσμο. Με παίκτες όπως οι Hakimi, Ziyech, Bono και Amrabat να πρωταγωνιστούν το Μαρόκο έδειξε γιατί το Μουντιάλ σημαίνει εκπλήξεις και όμορφες ιστορίες. Απέκλεισαν Βέλγιο, Ισπανία και Πορτογαλία για να ηττηθούν εν τέλει από τους Γάλλους στα ημιτελικά βάζοντας τελεία στην ανεπανάληπτη (στην κυριολεξία μιας και καμία αφρικανική ομάδα δεν είχε φτάσει στους 4) αυτήν τους πορεία. 

Lionel Messi

Lionel MessiMaja Hitij - FIFA/FIFA via Getty Images

Ποδοσφαιρική δικαιοσύνη επήλθε στο Κατάρ. Ο Lionel Messi πέτυχε επιτέλους αυτό που ονειρευόταν από παιδάκι. Κέρδισε με την Αργεντινή το Παγκόσμιο Κύπελλο, τον μοναδικό τίτλο που έλειπε από το παλμαρέ του. Ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ομάδας και με 7 γκολ αναδείχθηκε MVP του Μουντιάλ. Η γιγαντομαχία στον τελικό κόντρα στον συμπαίκτη του στην Παρί Σεν Ζερμέν, Kylian Mbappe, ήταν το κάτι άλλο. Το πρώτο του post στο Instagram μετά την κατάκτηση έσπασε το ρεκόρ των αντιδράσεων στην ιστορία των social media και πλέον δε μένει τίποτα άλλο για να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος που έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο

Άλκης Καμπανός

Άλκης Καμπανός

Αντί επιλόγου θα προσθέσουμε ένα πρόσωπο που θα έπρεπε να μη γνωρίζουμε καν. Δε θα έπρεπε να ξέρουμε το όνομα του Άλκη Καμπανού, ούτε ποια ομάδα υποστήριζε. Το μάθαμε όμως την 1η Φεβρουαρίου με τον πιο σκοτεινό και βίαιο τρόπο. Ο 19χρονος Άλκης Καμπανός δεν ήταν οπαδός. Υποστήριζε τον Άρη και αυτό απάντησε όταν ρωτήθηκε από 12 άνανδρους χούλιγκαν του ΠΑΟΚ, λίγο πριν τον σκοτώσουν. Ο Άλκης ένωσε όλον τον φίλαθλο κόσμο της χώρας και το πρόσωπό του έγινε σύμβολο μιας γενιάς που μεγάλωσε μέσα στην οπαδική βία. Οι γονείς του αντιμετώπισαν με σεμνότητα και άξιο θαυμασμού θάρρος όσα ακολούθησαν και ο Sergio Araujo της ΑΕΚ βραβεύθηκε για τον τρόπο που τίμησε ο ίδιος τον Άλκη. Για το 2023 ας ευχηθούμε να μην υπάρξει κανένα άλλο θύμα της οπαδικής βίας. Για τον Άλκη. 

*Η σειρά εμφάνισης των προσώπων της λίστας είναι τυχαία

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr