Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει δικαίωμα στο όνειρο

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του μετά τη νίκη του επί του Karen Khachanov στα ημιτελικά του Australian Open.

"Όμως με τίποτα, με τίποτα, με τίποτα δεν μπορείς να μου στερήσεις το όνειρο" έγραφε το 1985 ο Λάκης Παπαδόπουλος στο τραγούδι "δικαίωμα στο όνειρο" που κυκλοφόρησε μαζί με τον δίσκο "Πρόβα". Εκείνη τη χρονιά Νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις ήταν ο John McEnroe, το κακό παιδί του αθλήματος. 38 χρόνια αργότερα ο McEnroe εμφανίζεται ως σχολιαστής μετά τα παιχνίδια του Australian Open και σήμερα κλήθηκε να πει δυο λόγια για τον πρώτο φιναλίστ, Στέφανο Τσιτσιπά, μετά τη νίκη του τελευταίου με 3-1 σετ κόντρα στον Karen Khachanov.

Θέλοντας να περιγράψει το φόρχαντ του έλληνα πρωταθλητή, το οποίο του χάρισε μερικούς συνεχόμενους πόντους στο δεύτερο σετ, ανέφερε συγκεκριμένα: "Ήταν απίστευτο. Ήταν μερικά από τα πιο απίθανα χτυπήματα που έχω δει ποτέ μου και βλέπω αρκετά χρόνια τένις. Δεν έχω δει ποτέ κάποιον να εκτελεί με τέτοια συνέπεια μετά από την επιστροφή του αντιπάλου, με τόση ακρίβεια για συνεχόμενους πόντους. Είναι φαινομενικό". Λίγο αργότερα ο αμερικανός κάτοχος 7 Grand Slam επαίνεσε και την ωριμότητα που βγάζει ο Τσιτσιπάς στο παιχνίδι του και όλοι στο στούντιο του Eurosport συμφώνησαν ότι περιμένουν έναν σκληρό τελικό.

 

Ο Τσιτσιπάς δε γεννήθηκε για να κατακτήσει την κορυφή - παλεύει για αυτήν

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν τα πέτυχε όλα αυτά σε ένα βράδυ. Ελάχιστοι περίμεναν από εκείνον, όσα έχει καταφέρει πριν ακόμα κλείσει τα 25 του. Ακόμη λιγότεροι επίσης, από την πάλαι ποτέ Next Gen κατόρθωσαν να πετύχουν όλα αυτά τα παράσημα: Τελικοί Grand Slam σε διαφορετικές επιφάνειες, σπουδαίες πορείες και κατακτήσεις Masters, βελτίωση χρόνο με το χρόνο. Κάθε φορά που η καριέρα του Στέφανου Τσιτσιπά στον πρωταθλητισμό κινδύνευε, έκανε τα πάντα για να τη σώσει. 

Η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου του 2019 τον βρήκε για πρώτη φορά στο Top 10 της Παγκόσμιας Κατάταξης και έκτοτε δεν βγήκε ποτέ εκτός. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι ο μοναδικός της λίστας με συνεχόμενη παρουσία για τόσο μεγάλο διάστημα μαζί με τους Djokovic και Nadal. Μαζί με τα σκαμπανεβάσματά του, ο Τσιτσιπάς είναι ένας από τους πιο συνεπείς τενίστες του Tour. 

Μέσα από σκληρή δουλειά κατάφερε να μην έχει πια κακή επιφάνεια. Το 2021 έπαιξε στον τελικό του Roland Garros και την Κυριακή έρχεται αυτός της Αυστραλίας. Δε γεννήθηκε πρωταθλητής. Έγινε μέσα από πολλές άσχημες ήττες και πολλές περισσότερες νίκες. Μόλις πριν από μερικούς μήνες γνώρισε τον πιο σκληρό αποκλεισμό της ζωής του, χάνοντας από τον Daniel Elahi Galan στον πρώτο γύρο του US Open, αλλά μάζεψε τα κομμάτια του και σημείωσε 10 συνεχόμενες νίκες για να φτάσει στον τελικό της Μελβούρνης. Πνευματικά είναι πλέον ένας άλλος αθλητής από αυτόν που βλέπαμε στα πρώτα χρόνια της καριέρας του.

Δεν έχει κλείσει τα 25 και στο φετινό Open εμφανίστηκε σαν έτοιμος από καιρό. Και προφανώς δεν του χαρίστηκε τίποτα. Ξεκίνησε την πορεία του όντας στη σκιά των Big 3. Τώρα ζει τα τελευταία απίθανα κατορθώματα του Nadal και του Djokovic και βλέπει παίκτες όπως ο Alcaraz, o Medvedev, ο Berrettini, o Zverev κ.α. να παλεύουν για τον ίδιο στόχο με εκείνον. 

 

 

Την Κυριακή στον τελικό θα παίξει με ορίζοντα τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του και ο στόχος είναι διπλός. Απομένει μια νίκη για το πρώτο Grand Slam της ζωής του και για το Νο. 1 του κόσμου. Το δικό του "δικαίωμα στο όνειρο" ο Τσιτσιπάς το διεκδίκησε και το κέρδισε ολομόναχος, δε μπόρεσε κανείς να του το στερήσει. Ούτε ο δικός του κακός εαυτός.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr