Κανένα εμπόδιο δεν μοιάζει ικανό να σταματήσει τον Λευτέρη Παρασκευά

Κολύμβηση, ελεύθερη κατάδυση, πόλο, IronMan, Arch to Ark, Ultraman, Rout, Νεπάλ. Ο Έλληνας υπεραθλητής Λευτέρης Παρασκευάς έχει ασχοληθεί με ουκ λίγα πράγματα στην μέχρι τώρα πορεία του.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 07 Σεπτεμβρίου 2018

Έχει πάρει μέρος στους πιο ζόρικους υπερ-μαραθωνίους του πλανήτη, σε μπόλικα τρίαθλα και σε αγώνες κολύμβησης στην ανοιχτή θάλασσα. Κάθε φορά αντιμετώπιζε τις συμμετοχές του και σαν μια αφορμή για να ευαισθητοποιήσει το κοινό στην συγκέντρωση πόρων για φιλανθρωπικές οργανώσεις, με επίκεντρο το παιδί. Αν αυτό δεν σε κάνει ξεχωριστό, τότε τι;

Κανένα εμπόδιο δεν μοιάζει ικανό να σταματήσει τον Λευτέρη ΠαρασκευάΓεννήθηκε πριν 43 χρόνια στον Βόλο και ξεκίνησε κολυμβητήριο στην ηλικία των 4 ετών. Κολυμπάει -αρκετά- φυσικά ακόμη. Το κολύμπι μαζί με το πόλο (το οποίο ξεκίνησε επίσης σε παιδική ηλικία) τα έκανε σε επίπεδο πρωταθλητισμού, με αρκετές επιτυχίες σε πανελλήνιο επίπεδο. "Τα μετέπειτα χρόνια με βρήκαν να ασχολούμαι με την ελεύθερη κατάδυση, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Συνέχισα να παίζω πόλο μέχρι την ηλικία των 41 ετών, ενώ παράλληλα είχα αρχίσει να ασχολούμαι με το τρίαθλο. Τερμάτισα το πρώτο μου Ironman το 2011. Την επόμενη χρονιά έλαβα μέρος στο extreme Ironman το Celtman στην Σκωτία και το 2013 τερμάτισα το Ultraman στην Ουαλία. Παρά την καταστροφική πτώση που είχα με το ποδήλατο, κατόρθωσα να αποσπάσω την 3η θέση. Επόμενο εγχείρημά μου ήταν το Arch to Ark, το μεγαλύτερο σε απόσταση τρίαθλο στον κόσμο, το οποίο ήταν και το τελευταίο τρίαθλο στην πορεία μου" αναφέρει ο Λευτέρης Παρασκευάς σχετικά με τα πιο δύσκολα εγχειρήματα που έχει φέρει εις πέρας. Και ασφαλώς η λίστα δεν τελειώνει εδώ.

Το 2016 διέσχισε τα Πυρηναία - 1.000 χιλιόμετρα σε 20 μέρες, αυτόνομα. Τέλος το 2017 ολοκλήρωσε το Nepal Project, κυνηγώντας μάλιστα να καταρρίψει το ρεκόρ του Αμερικάνου Seth Wolpin στην κλασική διαδρομή του Annapurna Circuit (μία από τις πιο ακραίες υπερμαραθώνιες διαδρομές του κόσμου, 220 χιλιομέτρων) και αφετέρου την ανάβαση στην κορυφή Pisang, σε υψόμετρο 6.100 μέτρων.

Έχω αρκετή επιμονή και υπομονή

"Έχω αρκετή επιμονή και υπομονή, απαραίτητα χαρακτηριστικά για να μπορέσω να φέρω εις πέρας τις υπερμαραθώνιες διαδρομές που επιλέγω. Είμαι ψύχραιμος και ήρεμος άνθρωπος. Και αρκετά εσωστρεφής". Αυτά τα λίγα αρκείται να πει για τον εαυτό του στην ερώτηση πώς θα τον προσδιόριζε ο ίδιος με λίγες λέξεις.

"Σίγουρα οι γονείς μου και ο τρόπος που μεγάλωσα από μικρός παίζει ρόλο στη σημερινή μου τρέλα. Ελεύθερο κάμπινγκ, ψάρεμα, εξερευνήσεις με φίλους πεζοπορίες, ένα με τη με τη φύση δηλαδή. Αλλά αυτό που με συγκλόνισε και με ενέπνευσε να ασχοληθώ τόσο έντονα με τις μεγάλες αποστάσεις ήταν ένα μικρής διάρκειας βίντεο που είδα στο ίντερνετ με τίτλο "A Father's amazing love". Ξεκίνησα με το τρίαθλο αντλώντας έμπνευση από αυτό που είδα, αλλά κάτι έλειπε, κάτι μέσα μου έμεινε ανήσυχο, ανολοκλήρωτο. Και τότε, μέσα από την εσωτερική διαδικασία γεννήθηκε η έννοια της φιλανθρωπίας και της προσφοράς. Και αυτά παραμένουν μέχρι σήμερα τα μεγαλύτερα κίνητρα γι' αυτό που κάνω. Η φιλανθρωπία, η προσφορά και η θέληση να ξεπερνώ τα όριά μου" τονίζει, σχετικά με το πώς γεννήθηκε μέσα του το μικρόβιο της περιπέτειας αλλά και την γενεσιουργό πηγή των κινήτρων του.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο ίδιος ο Λευτέρης Παρασκευάς οργανώνει events φιλανθρωπικού χαρακτήρα όπως το Magnathlon, ένας αγώνας που γίνεται στον Βόλο και καθιερώθηκε με σκοπό την υποστήριξη ιδρυμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 2

To 2015, είχε δοκιμάσει τις αντοχές του στον πιο μεγάλο και ίσως πιο απαιτητικό και ακραίο αγώνα τριάθλου στον κόσμο, το  Enduroman Arch to Arc Triathlon. Είχε σημείο εκκίνησης την Μαρμάρινη Αψίδα του Λονδίνου, με 140 χιλιόμετρα τρέξιμο μέχρι το Ντόβερ. Από εκεί, διέσχισε κολυμπώντας το στενό της Μάγχης μέχρι το Καλαί, στις ακτές της Γαλλίας, και έπειτα με ποδήλατο έφτασε ως την Αψίδα του Θριάμβου, στο Παρίσι.

"Σκοπός μου ήταν να στηρίξω οικονομικά τον Σύλλογο Περπατώ στην Κομοτηνή (σ.σ. Ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν.Ροδόπης Περπατώ ιδρύθηκε τo Σεπτέμβρη του 2002 από μία παρέα φίλων ΑμεΑ (Ατόμων με Αναπηρία) φίλων και συγγενών τους. Μέχρι σήμερα μετράει περίπου 300 μέλη με κινητική αναπηρία καθώς επίσης και 150 ενεργούς εθελοντές) και την ΕΛΕΠΑΠ Βόλου. Παράλληλα, ήθελα να παλέψω για να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ της διαδρομής που ήταν 61 ώρες και 27 λεπτά" αποκαλύπτει ο ίδιος για μία από τις έντονες προσπάθειες της ζωής του. 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 4

Μία προσπάθεια που μάλιστα έγινε και ντοκιμαντέρ, το Extra Mile, από την εταιρεία παραγωγής Ohmydog, προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και απέσπασε πολύ καλές κριτικές, ενώ απέσπασε και το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου 2017. 

Ένας άνθρωπος με τη δράση του Λευτέρη Παρασκευά είναι απολύτως λογικό να έχει γράψει αρκετές δυνατές εμπειρίες στο σκληρό δίσκο των αναμνήσεών του και να έχει προσπεράσει ακόμη περισσότερες δυσκολίες. "Από τα πιο δυνατά πράγματα που έχω ζήσει είναι το ταξίδι στο Νεπάλ. Στα τελευταία χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, μεσάνυχτα μέσα στο μονοπάτι, βρέθηκα μπροστά σε μια λεοπάρδαλη. Με απίστευτες κραυγές, οδηγό τον μεγάλο φόβο μου και μπόλικες πέτρες κατάφερα και την έδιωξα. Δεν γνωρίζω αν έφυγε επειδή την πέτυχαν οι πέτρες μου ή γιατί περισσότερο τρόμαξε από τις κραυγές μου και αποφάσισε να μην μπλέξει. Πάντως έφυγε".

Για να καταφέρει να γράψει τα χιλιόμετρα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, χρειάστηκε να κάνει θυσίες και να αφήσει σε δεύτερη μοίρα σε πολλές περιπτώσεις άλλα πράγματα.

Μία από τις μεγαλύτερες θυσίες που έχω κάνει είναι ο χρόνος που έχασα με την οικογένειά μου. Μέσα σε όλη μου την πορεία, τα χιλιόμετρα και την φιλανθρωπία, κινδύνεψα να χάσω την ίδια μου την οικογένεια λόγω της απουσίας μου από το σπίτι, αλλά ευτυχώς κατόρθωσα να βρω μια καλύτερη ισορροπία

Αυτά αναφέρει, για να μας ξεκαθαρίσει λίγο αργότερα πώς καταφέρνει να μοιράσει το χρόνο αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό ανάμεσα στον αθλητισμό, την προσωπική ζωή αλλά την εργασία του: "Από την στιγμή που σταμάτησε το τρίαθλο και ξεκίνησα να ασχολούμαι με ένα άθλημα, το τρέξιμο και οι ώρες προπόνησης μειώθηκαν σημαντικά. Έτσι μπορώ και περνάω ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μου, μετά την δουλειά".

Το ευρύ κοινό ασχολήθηκε εκτενώς μαζί του όχι για κάποιον από τους προαναφερθέντες "άθλους", αλλά για την συμμετοχή του στο reality επιβίωσης Nomads, την περσινή σεζόν. "Το Nomads προέκυψε τυχαία στη ζωή μου όταν με κάλεσα από τον ΑΝΤ1, προτείνοντάς μου να συμμετέχω στο παιχνίδι. Η οικονομική μου κατάσταση ήταν τέτοια που δεν μπόρεσα να αρνηθώ. Αν κάτι κρατάω από την όλη εμπειρία είναι κάποιοι άνθρωποι που γνώρισα εκεί αλλά και γιατί μου δόθηκε η δυνατότητα να ενσωματωθώ με τους ντόπιους. Όσον αφορά τις δυσκολίες, μία από τις μεγαλύτερες ήταν η έλλειψη της οικογένειάς μου και η ελάχιστη επικοινωνία με το σπίτι μου".

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 3

Οι τρεις καλύτερες συμβουλές που θα μπορούσε να δώσει ο Λευτέρης Παρασκευάς σε κάποιον που φιλοδοξεί ή επιθυμεί να ασχοληθεί με παρεμφερείς αθλητικές δραστηριότητες είναι:

  • Να θέτει στόχους.
  • Να προσπαθεί με υπομονή συνέπεια και σωστό προγραμματισμό.
  • Να σέβεται και να ξεπερνά τα όριά του.

Όσο για τον επόμενο μεγάλο στόχο του, είναι να διασχίσει την Μεγάλη Βρετανία από το νοτιότερο μέχρι το βορειότερο σημείο της. "Είναι ένας μεγάλος στόχος που θα χρειαστεί αρκετή προπόνηση καθώς μιλάμε για μια διαδρομή 1.938 χιλιομέτρων. Ταυτόχρονα πρέπει να καταφέρω να βρω πόρους για την υλοποίηση του project, που θα έχει και αυτό φιλανθρωπικό χαρακτήρα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος